• DEŇ NARCISOV

          • 18. apríla 2024 sa na našej škole v spolupráci so školským parlamentom uskutočnila zbierka Ligy proti rakovine - akcia “Deň narcisov”. Pripnutím žltého kvietku sme vyslali odkaz onkologickým pacientom, že nie sú vo svojom ochorení sami a majú naši podporu. Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky sme pomohli zozbierať finančné prostriedky na pomoc pacientom bojujúcim s rakovinou a ich rodinám.

            Ďakujeme všetkým žiakom, pedagógom, zamestnancom školy a v neposlednom rade aj Vám, milí rodičia. Veľká vďaka patrí žiačkam zo školskému parlamentu, ktoré celú akciu zorganizovali a zbierali peniaze nielen v škole, ale aj v okolí Vrakune. Naša škola a okolie Vrakune sa v tento deň zaplavili žltými narcismi.

          • Nové metódy obrábania materiálov, praktické ukážky

          • Žiaci sa tento týždeň na hodinách techniky oboznámili s progresívnymi metódami obrábania materiálov. Používali sme laser na vypálenie rôznych motívov do preglejky. Žiaci si pozreli výsledok práce s použitím  technológie, ktorá sa dnes už bežne používa v rôznych oblastiach priemyslu, nielen v spracovaní rôznych materiálov, ale už aj napr. v estetickej medicíne a lekárstve. Výsledok sa im páčil natoľko, že niektorí uvažovali nad kúpou. Zaujala ich najmä rýchlosť a presnosť vypaľovania. Zopakovali sme si predošlé učivo a taktiež pracovali s moduritom, z ktorého sme vyrábali rôzne postavy a predmety. 

          • Zápis do 1. ročníka

          • V dňoch 12.4.-13.4.2024 sa uskutočnil dlhoočakávaný zápis do 1. ročníka ZŠ. Budúci prváčikovia sa boli v sprievode svojich rodičov pozrieť, čo ich čaká, ako bude vyzerať ich nová škola, či trieda. V čase, kým si rodičia splnili svoju úlohu pri overovaní dokladov, tak deti sa hrali s našimi p. učiteľkami, s rôznymi hrami aj s legom. Následne využili fotokútik, kde si túto spomienku na zápis mohli odfotiť. Deti potešili rôzne darčeky a rodičia nám vyjadrili spätnú väzbu pomocou aplikácie slido. Do našej školy zákonní zástupcovia zapísali celkovo 205 detí. Aj toto svedčí o našej usilovnej práci v prospech našich žiakov a našej školy.

            ĎAKUEJME VÁM!

            V neposlednom rade ďakujeme Rade rodičov Železnička za finančnú podporu pri organizácii tohto podujatia.

          • GOETHEHO PAMÄTNÍK - súťaž v nemeckom jazyku

          • Hallo, Kinder! 

            Vyberte si nemeckú básničku/pesničku a príďte 26.4.2024 odprezentovať svoje prezentačné schopnosti v nemeckom jazyku na Goetheho pamätník. Na súťaž sa prihlásite u svojej nemčinárky/svojho nemčinára.

            Auf Wiedersehen.

          • DEŇ NARCISOV

          • Vo štvrtok 18. 4. 2024 sa v spolupráci so školským parlamentom uskutoční na našej škole zbierka Ligy proti rakovine - akcia Deň narcisov. Prispieť ľubovoľnou sumou na podporu ľudí s rakovinou môže každý.

            Liga proti rakovine pomáha onkologickým pacientom na Slovensku už 34 rokov.

          • Prezentiáda- krajské kolo

          • Dňa 11.4.2024 sa naše dva tímy, Inside out a Maniaci zúčastnili na krajskom kole v súťaži prezentačných zručností, Prezentiáda. Žiaci zo 7.C našu školu reprezentovali témami Bez toho to nepôjde = Bez emócií to nepôjde a Čerešnička na torte = Kamarát. Žiaci získali nové skúsenosti pri prezentovaní, získali inšpiratívne podnety na prácu s publikom, formou i obsahom prezentácie. O tom, že im súťaž dala veľa podnetov na sebarozvoj svedčí aj to, že už teraz sa tešia na ďalšie výzvy v ďalšom ročníku súťaže.

          • Vyhodnotenie literárno-výtvarnej súťaže

          • Vyhodnotenie literárno-výtvarnej súťaže na tému DOPRAVA je tu. Do literárnej súťaže sa nám zapojilo, iba 7 prác, ale zato veľmi podarených. Nakoľko ich bol len takýto počet rozhodli sme sa oceniť všetky práce. Do výtvarnej súťaže nám prišlo 25 diel. Všetkým zúčastneným ďakujeme za zaslanie ich prác a blahoželáme.

            V neposlednom rade ďakujeme Rade rodičov Železnička za finančnú podporu pri organizácii tohto podujatia.

          • 5.A v Bratislavskom bábkovom divadle

          • „Objatie je cesta do srdca a to Vincentovo je prázdne.“ Táto veta prezrádza tému bábkového predstavenia s názvom Vincent a Víchrica, ktorého sa zúčastnili žiaci 5.A triedy v Bratislavskom bábkovom divadle. Javiskové sedenie, interaktivita s bábkohercami, veľa smiechu, napätia, dramatických prvkov a na záver samotný spoločný tanec boli skvelou súčasťou tohto bábkového predstavenia. Žiaci týmto aktívnym spôsobom mali možnosť prepájať svoje vedomosti o dramatickom žánri - bábkovej hre, ktorú v súčasnosti spoznávajú počas vyučovacích hodín literatúry.

          • Praktické vyučovanie na technike

          • Žiaci si na hodine techniky prakticky overili využitie slnečnej energie na vykurovanie a svietenie, účinnosť fotovoltaického článku a solárneho kolektora. Uvedené zariadenia sme spoločne zmontovali, odskúšali a umiestnili v areáli školy. Taktiež sa žiaci naučili správnu techniku sústruženia a opracovania SM guľatiny pomocou dláta. Správne uchytenie obrobku, rýchlosť otáčania, t.j správne otáčky hnanej a hnacej remenice, ktoré sa prenášajú na hriadeľ. Spoločne sme potom vyrobili svietniky zo starých násad na náradie. Taktiež si žiaci vyskúšali techniky spájania materiálu pomocou aku náradia, teda klincové ale najmä skrutkové spoje. Pevne veríme, že tieto nové nadobudnuté praktické zručnosti okrem teórie určite využijú.

          • Zapoj sa do školskej súťaže

          • Pri príležitosti Svetového dňa zdravia, ktorý sa konal 7.4.2024, sa naša škola rozhodla vyhlásiť fotografickú súťaž na tému "Moje zdravie". Ak máš hlavu plnú nápadov alebo len rád fotíš, určite sa ZAPOJ. Na fotke zachyť to, čo robíš, alebo by si chcel robiť pre svoje zdravie. Fotky môžeš posielať do 30.4.2024 na mail petra.adamove@zelba.sk. 

            Fotky, ktoré budú zaradené do súťaže budú v termíne od 1.5.2024 do 31.5.2024 vystavené na plote školy. Pod fotkami bude QR kód a aj TY môžeš hlasovať za svojho favorita! 

            Hľadáme víťaza. Budeš to práve TY?

          • Turnaj v malom futbale

          • Dňa 8.4. 2024 sa výber žiakov z 5. a 6. ročníka našej školy zúčastnil obvodného turnaja v malom futbale na ZŠ Bieloruska. Zo šiestich škôl sme skončili na krásnom 2.mieste, keď sme prehrali len vo finále so ZŠ Ostredková. 

            Samozrejme po turnaji si chalani za výborný výsledok zaslúžili odmenu🍦🙂

          • Vitajte v našej škole!

          • Už 12.4. a 13.4.2024 prebehne v našej škole zápis do 1. ročníka. Vieme, že mnohí majú obavy, čo ich v novej škole čaká, akí budú jeho spolužiaci, či v akej triede sa budú učiť. Naše žiačky a žiaci však majú aj na tieto otázky odpovede. Poďte opäť nahliadnuť za bránu našej školy.

          • Zážitkové učenie v Starej radnici

          • Dňa 5.4.2024 sa trieda 6.A zúčastnila Zážitkového učenia v Starej radnici, kde sa nachádza Múzeum mesta Bratislava. Naši žiaci sa dozvedeli niečo o richtároch, ako sa riešili spory medzi obyvateľmi, o práci mestských radných a o iných zamestnancoch, ale aj o tom ako prebiehali voľby a korunovácie uhorských panovníkov. Samozrejme nemohla chýbať vyhliadka z veže radnice 🙂

          • KNIŽNICA VRAKUŇA

          • Naši tretiaci z 3.A triedy sa veľmi radi učia aj v nádherne zrekonštruovanej miestnej knižnici vo Vrakuni. (neboli tam veru prvýkrát) Tentokrát sa okrem čítania kníh venovali aj hravému programovaniu Ozobotov a využili tiež vonkajší priestor detského ihriska, či letnej čitárne. Veríme, že si toto miesto obľúbia a budú sa aj v budúcnosti radi zúčastňovať rôznych diskusií, workshopov, kurzov a prednášok, ktoré skvelý tím v knižnici pre verejnosť pripravuje.

            ĎAKUJEME, že sme zase mohli spolu zažiť jeden skvelý deň :)

          • MÚZEUM VRAKUŇA

          • Vedeli ste, že vo Vrakuni sa nachádza aj múzeum? Naši tretiaci z 3.A triedy to už vedia. V piatok 5. apríla sa tam vybrali na exkurziu, aby sa oboznámili s pojmom časová priamka a spoznali históriu miesta, v ktorom žijú a chodia do školy. Veľmi užitočný bol pre žiakov výklad a sprievodné slovo správcu múzea pána Mgr. Tomáša Fedasa, ktorý je veľkým nadšencom a zberateľom rôznych materiálov týkajúcich sa Vrakune. Za jeho čas a zaujímavé rozprávanie mu patrí naša veľká vďaka.

          • Mohyla M. R. Štefánika - vychádzka

          • Takmer 15 km a 22 000 krokov mali v nohách žiaci III.C a IV.D triedy, ktorí v piatok 5. 4. 2024 navštívili pamätné miesto, kde tragicky zahynul Milan Rastislav Štefánik v dôsledku zrútenia lietadla. Mohylu generála si za krásneho jarného počasia obzrelo 39 žiakov, ktorým popod unavené nôžky pobehovali syslíky a nad hlavami krúžili pristávajúce lietadlá. Veríme, že keď pominie svalovica, deti budú hrdé na svoj výkon a s úsmevom si spomenú na tento pekný zážitok.