• Arakovo

          • Včera nás v škole navštívila mobilná kontaktná zoo ARAKOVO. Triedy 2.D, 2.B, 3.A, 3.B, 3.D sa najskôr oboznámili s vtáčikmi. Krátkou prednáškou im animátori vysvetlili, čím sa živia, kde žijú alebo ako sa k nim správať. Potom nám následne predviedli interaktívny program pri ktorom sme mohli papagáje kŕmiť, hladkať a aj sa s nimi odfotiť. Deťom sa to veľmi páčilo a odnášajú si nielen plno zážitkov ale aj vedomostí.

          • Turistický krúžok

          • V sobotu 17.06.2023 sme si obuli turistické topánky a vybrali sa na poslednú turistickú výpravu z nášho krúžku. Naše kroky viedli na rozhľadňu VEĽKÁ HOMOĽA v Modre.

            Zdolali sme strmé svahy, 120 schodov a vychutnali si krásny pohľad na Malé Karpaty. Po túre nás zmohla menšia únava, ale zahnali sme ju opekačkou. Po chutnom obede sme si overili naše prírodovedné vedomosti pri jazierku so žubrienkami a malými žabkami. Zahrali sme sa rôzne hry a aktivity. Prežili sme krásny slnečný deň.

            TURISTIKE  ZDAR!!!

          • Zážitkové učenie - Včely

          • Dňa 16. júna sa triedy 2.C a 2.E zúčastnili zážitkového učenia. Navštívili sme Včelárstvo Dedinský v Devínskej Novej Vsi. Najprv sme si pozreli a vypočuli zaujímavú prezentáciu priamo od včelára o včielkach, následne sme si zo včelieho vosku mohli vyskúšať výrobu sviečok, ochutnali sme rôzne druhy medu, videli sme užitočnú prácu včiel priamo v úľoch, zoznámili sme sa s postupom výroby a spracovania medu a nakoniec sme mali možnosť medy a krásne suveníry aj nakúpiť.

          • 5.B Workshop: Kritické myslenie zamerané na predsudky a stereotypy

          • Žiaci z 5.B sa na dnešnom workshope naučili, že v súčasnom svete sa bez kritického myslenia nezaobídu. Cieľom kritického myslenia je vytvoriť si vlastný názor na základe získaných a overených vedomostí a skúseností. Naučili sme sa, že je nesmierne dôležité overiť si pravdivosť informácií od viacerých navzájom nezávislých zdrojov. S využitím kritického myslenia sa učíme zbavovať zaužívaných stereotypov a predsudkov. Za tento workshop ďakujeme dobrovoľníčkam z neziskovky INEX Slovakia.

          • Vyhodnotenie Maksíka

          • Skončil sa ďalší, v poradí už 14. ročník súťaže Maksík, v ktorom si deti rozvíjajú logické myslenie a vzťah k matematike. Veríme, že sa pri úlohách deti veľa naučili a pobavili sa na Maksíkových príhodách. Každoročne obľuba tejto súťaže medzi deťmi, učiteľmi aj rodičmi rastie. 

            Nastal čas odovzdať deťom ocenenia za ich celoročnú a vytrvalú prácu. Počas roka riešili 5 krát logické úlohy, za ktoré získavali body. Medzi najúspešnejšie deti z našej školy patria: Julka Steinlová a Miška Slížiková z 2.A,  Martinko Koller z 2.B, Katka Mareková a Miška Hulecová z 3.C, Hugo Kukučka zo 4.C a Hanka Blažičková a Martin Steinl zo 4.D. Okrem skúseností si zo súťaže odnášajú diplomy Najmúdrejší Maksáčik, pekné vecné ceny (turistické fľaše, stolové hry a ceruzky). Ostatní žiaci, ktorí sa do súťaže aktívne zapojili, ale nezískali až tak veľa bodov, dostali diplom Múdry Maksáčik a ceruzky Súťažím s Talentídou. 

            Všetkým výhercom srdečne blahoželáme! 

          • Salzburg- zážitkové učenie

          • Naša zážitková cesta do nemecky hovoriacej krajiny viedla do Salzburgu – mesta UNESCO, ktoré svoje bohatstvo a chýr vybudovalo na ťažbe soli. Prežili sme dva krásne slnkom zaliate dni, nadchýchali sme sa kúzelnými scenériami záhrad a harmóniou ľudského majstrovstva s využitím tvrdých prírodných možnosti. Pochopili sme náročnú prácu dobyvateľov soli, ktorá položila svoje základy v horách v okolí Salzburgu a Hallstadtu pred 7000 rokmi. V nemeckom a anglickom jazyku sme si preverili svoje vedomosti, skúsenosti, zručnosti ako i schopnosti prispôsobiť sa. Výborná zostava, pokojná atmosféra a veselé úsmevy nás sprevádzali celý čas. Už sa všetci tešíme, čo ďalšie čarokrásne zažijeme!

          • Deň rodiny 2023

          • Dňa 10.6.2023 sme u nás v škole strávili príjemné sobotné predpoludnie v kruhu našich žiakov, ich rodičov a učiteľov. Už tradične sme v tento deň zorganizovali Deň rodiny, ktorý sa niesol v duchu príjemnej komunitnej atmosféry nás všetkých. Rodičia a deti si mohli prejsť jednotlivé stanovištia, kde mali možnosť v športových, logických, či kreatívnych disciplínach získať žetóny, ktoré si neskôr vymenili za guláš, chlieb s masťou, či kofolu a jabĺčko. Aj keď to tak ešte ráno nevyzeralo, no aj počasie nám prialo a nakoniec to bolo teplé slnečné doobedie. Sme radi, že tento deň má u nás v škole stále tradíciu a že ho vždy navštívi kopec rodičov a žiakov našej školy. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tom, aby sme toto podujatie mohli zorganizovať. Ďakujeme aj pánovi starostovi mestskej časti Vrakuňa- JUDr. Ing. Martinovi Kurucovi, že nás opäť podporil svojou aktívnou účasťou.

            Veľké poďakovanie za spoluprácu a spoluúčasť na tomto dni patrí Rodičovskému združeniu Železnička, p. Matuškovi s rodinou, p. Gajarskej, p. Pomikalovi s rodinou, HENRIETTA – direct marketing, s.r.o., Boni Fructi, spol. s.r.o. a všetkým našim zamestnancom a žiakom, ktorí sa podieľali na organizácii celej akcie.

          • Naše mesto 2023

          • Naša škola sa zapojila dňa 9.6.2023 do programu „Naše Mesto 2023“ pod záštitou Nadácie Pontis. Na celom Slovensku sa konala akcia spojená s dobrovoľníctvom. Ceníme si aktívnych dobrovoľníkov, ktorí prišli a pomohli aj našej škole. Síce nám spočiatku počasie neprialo, no aj tak sa nám podarilo zrealizovať všetky aktivity- upratovanie areálu, maľovanie plota, či čistenie ekozáhradky. 

            Veľká vďaka patrí nielen doborvoľníkom, ale aj tímu našich zamestnancov a žiakom deviatych ročníkov, ktorí výraznou mierou pomáhali počas celého dňa a ukázali aj oni obrovský kus zanietenia a to, že majú srdce na správnom mieste.

          • Koncert "Dievča bez hranostaja"

          • V spolupráci s Miestnou knižnicou Vrakuňa sa triedy 3.A, 3.D, 2.B a 4.B zúčastnili koncertu "Dievča bez hranostaja", z ktorého si deti odniesli nielen kultúrny, ale i poučný zážitok.

          • MEDOLANDIA

          • Dnes 9. júna 2023 sa žiaci 2.A a 2.B triedy vybrali na zážitkové vyučovanie o včielkach a všetkom, čo s nimi súvisí do obce Dolná Krupá, kde je nádherné čarovné miesto. Na tomto mieste sa snúbi história so súčasnosťou a príroda s modernou architektúrou. Toto miesto sa volá MEDOLANDIA. 

            Deti počas exkurzie spoznali úžasný svet včiel, ich úžitok pre človeka aj pre celú spoločnosť. Mali možnosť vyskúšať - ochutnať, ovoniavať rôzne produkty z medu. Žiaci videli časti včely na nadrozmernej soche včely, ktorá je pred budovou Medolandie. Nadchla ich 6 metrová kvapka medu v Medovej veži a tiež podzemné priestory Medolandie. Vyrobili si aj sviečky z včelieho vosku. 

            Okrem množstva zaujímavostí o včelách sa deti počas prehliadky dozvedeli o rodáčke z Dolnej Krupej - grófke Márii Henriete Chotekovej, ktorá vlastným pričinením  dokázala vybudovať jedno z prvých a najväčších rozárií v strednej Európe. Pre svoju prácu, dobrosrdečnosť a vzťah k ľuďom a prírode nám môže byť inšpiráciu a vzorom dodnes. 

          • OZNAM

          • V zmysle rozkazu prezidenta Policajného zboru v súvislosti s „ochranou mäkkých cieľov na školách“ si Vám dovoľujem oznámiť 

            telefónne číslo:

            0961 032 905

            a mailovú adresu: 

            simon.kupec@minv.sk 

            (resp. chranimedeti@minv.sk)

            Obvodného oddelenia PZ Bratislava Vrakuňa, Šíravská 3, Bratislava, v územnej časti ktorého je Vaša škola situovaná.

            Tieto kontaktné údaje majú slúžiť na oznámenie akýchkoľvek informácií alebo zistenia skutočností nasvedčujúcich rôznemu protiprávnemu konaniu v školských zariadeniach.

             

          • Deň rodiny- oznam

          • Mnohí sa nás pýtate, či sa Deň rodiny zajtra uskutoční. Samozrejme, uskutoční. Guláš sa chystá, kofola je už u nás :) A my len dúfame, že počasie nám dopoludnia dopraje. No aj keby nie, tak máme pripravené záložné riešenie vo vnútorných priestoroch. Nezabudnite nás prísť podporiť a toto pekné dopoludnie stráviť s nami. Čakáme Vás v každom počasí, i neačasí :)

          • Výtvarná výchova s pani ilustrátorkou

          • Dnes sme si opäť my z 2.E po roku pozvali pani ilustrátorku Zuzanu Brunckovú - Bočkayovú. Tentokrát sme sa venovali téme hmat, tvar, povrch (zobrazenie tvaru predmetov na základe hmatového vnemu) a tiež technike frotáž. Mala pre nás pripravené rôzne aktivity na túto tému, ktoré deťom priblížili predstavu sveta nevidiaceho človeka - kreslili sme so zaviazanými očami a takisto deťom priniesla pár ukážok haptického a výtvarného umenia pre nevidiacich. Sme radi, že sme sa  niečo nové naučili a mali z toho zážitok. 

          • Zopár chemických aktivít

          • Laboratórne práce, demonštračné pokusy či rôzne druhy bádania sú neoddeliteľnou súčasťou vyučovacích hodín chémie. Žiaci tak získavajú vedomosti praktickou skúsenosťou a zároveň sa zdokonaľujú v laboratórnych technikách. Deviataci prakticky dokazovali prítomnosť bielkovín, pozorovali vplyv saponátu na povrchové napätie na rozhraní dvoch kvapalín, ôsmaci skúmali správanie sa indikátorov v kyslom a zásaditom prostredí a siedmaci si odskúšali známy kúzelnícky trik.

          • Projektiáda- II. stupeň

          • Tento rok mala porota veľmi ťažkú úlohu. Vo finále sa zišli žiaci s veľmi kvalitnými prezentáciami. Niektoré vynikali celoročnou dlhodobou prácou, či skúmaním, niektoré svojou kreativitou, ďaľšie ťažkou témou aj pre dospelákov.  Už sa tešíme na budúci ročník projektiády. Porota po detailnom rozbore zverejňuje výsledky.

            Traja najúspešnejší prezentujúci sú:

            Lea Kiššová – Včelárstvo

            Filip Klempa – Čierne diery

            Kristián Gáborík, Gallovičová Nataša, Šebeňová Tamara, Pružinová Timea- Buďme eko (video spracovanie celoročnej práce)

            Samozrejme, že pochvala a ocenenie patrí aj ostatným prezentujúcim, ktorí odviedli skvelú prácu. Všetci budú aj patrične ocenení v posledný školský deň.

            Blahoželáme!

          • Pikopretek

          • V stredu 31.5. sa žiaci našej školy zúčastnili matematicko-športovej súťaže Pikopretek na Železnej studničke v Bratislave. Celkovo bolo prihlásených 31 škôl z Bratislavy a okolia. Našu školu reprezentovali žiaci v 4 - členných tímoch za každý ročník. Jednotlivé družstvá súťažili v matematických, logických a športových úlohách na viacerých stanovištiach umiestnených pozdĺž cca 3 km dlhej trasy.

            Výsledky našich žiakov: piataci sa umiestnili na 10. mieste, šiestaci na 14. mieste, siedmaci na 10. mieste, ôsmačky na 14. mieste a deviataci na 6. mieste.

            Všetkým srdečne blahoželáme :-)

          • Deň detí a pohybu

          • Medzinárodný deň detí sme oslávili spojením s Dňom pohybu. Na školskom dvore sa nám p. učiteľky a starší žiaci postarali o rôzne športové stanovištia, na ktorých si žiaci mohli vyskúšať rôzne disciplíny. Zapojiť sa musel naozaj každý, keďže odmenou bola poukážka na známku 1 z telesnej výchovy a dobrý pocit zo svojho výkonu. Deti sa tešili krásnemu počasiu a vydarenej akcii. Niektorí si tento deň spríjemnili aj zmrzlinou, či interaktívnou besedou so spisovateľom.

            Veď posúďte sami, či sa tento deň skutočne vydaril!

          • Šachový turnaj/ Majstrovstvá ZŠ Železničná 14 v rapid šachu 2022/2023

          • Dňa 1.6. 2023 sme na našej škole organizovali  Majstrovstvá ZŠ Železničná 14 v rapid šachu 2022/2023  s podporou mestskej časti Vrakuňa. Naši šachisti hrali statočne i čestne a každé jedno víťazstvo bolo naozaj zaslúžené. Popri obrovskej chuti zvíťaziť sa v súťaži naši žiaci prejavili ako skutoční športovci, pretože počas celého turnaja bolo cítiť radosť z hry, ale i  vzájomnú  podporu, priateľskosť, súdržnosť, maximálnu sústredenosť  a férovosť.  Na turnaji sa  zúčastnilo 23  žiakov.  Všetkým žiakom ďakujeme za krásny vydarený  turnaj.

            Umiestnenie žiakov  v turnaji je nasledovné:

            1. miesto: David Ješko

            2. miesto: Vasily Lipitskiy

            3. miesto: Daniel Stuška

             

            V jednotlivých kategóriách sa žiaci umiestnili nasledovne:

            veková kategória C 08 

            1. miesto: Stepan Lipitskiy

            2. miesto: Veneni Richard

            3. miesto: Šulík Adam a Emanuel Chmel

            veková kategória C 11

            1. miesto: David Ješko

            2. miesto:  Patrik Ružička

            3. miesto: Peter Humeník

            veková kategória C 15

            1. miesto: Vasily  Lipitskiy

            2. miesto:  Alexander Porubský

            3. miesto: Daniel Stuška

            veková kategória D08

            1. miesto:  Dominika Hložeková a Julia Kundriková