• Prváci na zvieracej farme

          • Posledné zážitkové učenie prvákov patrilo zvieratkám.  Všetci sme navštívili  farmu a živé tvory,  o ktorých sme sa od uja farmára dozvedeli zaujímavé príbehy. Spoznali sme nielen  ich mená, životné príbehy, ale aj ako bývajú, čim sa živia a čím sú pre nás užitočné. Keď sme sa posilnili pravým slovenským obedom a odcestovali do školy, v pripravenom pracovnom liste sme si pospomínali, čo sme na farme videli a zažili. Bol to veľmi pekný deň.

          • OZNAM ŠJ

          • V dňoch od 25.6.2019  -   27.6.2019 sa obedy v ŠJ vydávajú od 11,30 hod. do 13,30 hod.

            Dňa 28.6.2019 sa budú obedy vydávať v čase od 11.00 do 13.00.

            ďakujeme za porozumenie Jurányiová

          • Škola v prírode

          • V dňoch 17.6.2019 až 21.6.2019 sa žiaci z 2.A a 3.B zúčastnili pobytu v škole v prírode v Demänovskej Doline – Jasná. Boli sme ubytovaní v hoteli SKI. Keďže bolo premenlivé počasie, niektoré vyučovacie hodiny prebiehali v hoteli a iné vo voľnej prírode. Vysvetlili sme si, ako sa treba správať v prírode a naučili sa chápať význam lesov a ich ochrany. Každý deň sme chodili na turistické vychádzky a oboznamovali sa s prírodou. V stredu sme navštívili Demänovskú jaskyňu slobody. Žiakov očarili jazierka a kvapľové útvary každého druhu. Zaujímavosťou pre nich boli aj netopiere, ktoré sa v jaskyni bežne vyskytujú. Na ďalší deň sme sa vybrali k Vrbickému plesu. Prechádzka okolo neho nás všetkých  zaujala. Na vode plávali kačičky a popri chodníčkoch sme mali možnosť pozorovať nádhernú okolitú prírodu. Žiaci mali neustále veľa rôznych aktivít a hier. Športové a zábavné podujatia. Veríme, že žiakom sa v škole v prírode páčilo a domov odišli plní dojmov a prekrásnych zážitkov. Svedčia o tom aj denníčky, ktoré si písali a doplnili ich nádhernými ilustráciami. Mgr. Sylvia Plevková PaedDr. Zuzana Dömötörová

             

          • Atletický míting

          • Ako už býva zvykom, aj tento rok sme sa podujali organizovať už tradičný atletický míting na našej škole. Toho roku pripadol dátum na 5. 6., kedy nám aj počasie doprialo a súťažiaci si tak mohli užiť krásne slnečné a teplé počasie. Za účasti ZŠ Rajčianská, ZŠ Podzáhradná a ZŠ Železničná sa bojovalo v nasledovných atleteických disciplínach: beh na 60m, 200m, 800m dievčatá, 1000m chlapci, skok do diaľky a na záver tzv. "kráľovská disciplína" štafeta na 4x200m. Dievčatá aj chlapci  zo seba vydali maximum a po konečnom súčte bodov sme opäť obhájili prvenstvo z minulého roka čomu sa veľmi tešíme. Všetkým zúčastneným školám touto cestou ďakujeme za účasť a víťazovi samozrejme gratulujeme. Mgr. Gabriel Uňatinský.

          • Projektiáda I.stupeň

          • 29.máj patril  víťazom ročníkových kôl žiakov  1. stupňa. Prišli do 221-tky, aby predviedli svoje projekty a zaujali  všetkých poslucháčov. Naozaj to boli fantastické výkony. Žiaci nám ukázali, že ich svet záujmov je bohatý, že svoj voľný čas využívajú aktívne a natrvalo si rozširujú obzory poznania. Porota mala ťažkú prácu, aby zo všetkých súťažiacich vybrala tých naj!  Všetkým patrí náš obdiv.  Na tomto mieste Vám  teraz predstavujeme mená tých najlepších!

             

            ročníky 1.-2.

            ročníky 3.-4.

            1.miesto   Choma Samuel    1.A

            1.miesto   Molnárová Alžbeta  4.C

            2.miesto   Sliacka Simona    2.A

            2.miesto   Grecová Andrea       4.D

            3.miesto   Kurucová Gréta   1.A

            3.miesto   Koyš Leonard            4.A

            4.miesto   Zrubek Kristián    1.C

            4.miesto   Jurášková Sára          3.C

          • Okresné kolo v atletike

          • Dňa 23. 5. sa uskutočnilo okresné kolo v atletike žiačok a žiakov, ktoré sa konalo už tradične na atletickej dráhe na Mladej Garde. Aj tento rok sme štartovali ako v dievčenskej, tak aj v chlapčenskej kategórii. V naozaj silnej atletickej konkurencii sme sa však nestratili a radosť nám spravili hlavne dievčatá. Konkrétne Regina Šejirmanová zo 7.A, ktorá skončila na krásnom 3. mieste v hode kriketovou loptičkou Do finálovej osmičky sa však prebojovala aj Nela Karabová z 9.B triedy. V behu na 60m žiačok sa do najlepšej osmičky dostala Lívia Múčková z 9.B, ktorá taktiež reprezentovala vo veľmi dobrom svetle. U chlapcov stojí za zmienku spomenúť Juraja Hrica taktiež z 9.B v behu na 1000m, keď skončil z celkového počtu na 8.mieste. Všetkým zúčastneným žiakom však ďakujme za reprezentáciu školy a prajeme ďalšie športové úspechy. Mgr. Gabriel Uňatinský.

          • Pohár starostu

          • 29. 5 sa už tradične konal turnaj troch vrakunských škôl o pohár starostu mestskej časti Vrakuňa. Žiaci súťažili v dvoch športových  odvetviach  a to konkrétne vybíjaná dievčat a futbal chlapcov. V oboch športoch sa súťažilo v kategóriách mladších a starších žiakov a žiačok. Kým dievčatá si svoje sily vo vybíjanej  merali v telocvični na ZŠ Žitavskej, chlapci bojovali vo futbale o pohár starostu  na domácej pôde našej školy ZŠ Železničná. V mladších aj starších žiakoch sme nenechali nič na náhodu a svoje kvality sme potvrdili hneď od začiatku. Napokon sme na turnaji nenašli premožiteľa a suverénne turnaj ovládli.  Aj dievčatá potvrdili svoje kvality a vo všetkých turnajoch zvíťazili. Celkovo sme získali najviac bodov a tak sme opäť získali aj Pohár starostu , ktorý prišiel odovzdať osobne sám pán starosta. Všetkým žiakom gratulujeme a ďakujeme za ukážkovú reprezentáciu školy.

             

          • Projektiáda II.stupeň

          • Vo štvrtok sme sa zišli v kultúrnom dome, aby sme si vypočuli prezentácie žiakov, ktorí postúpili z triednych a ročníkových kôl. Aj tento rok mala porota veľmi ťažké rozhodovanie. Všetkým zúčastneným žiakom gratulujeme za ich prácu i odvahu.

            Najúspešnejšie projekty 2018/2019
             

            Šebeňová Tamara a Gallovičová Nataša 5.C
            Ohnivé dejiny „Pekáreň u dobrého praclíka“

            Vadkerti Adam 9.A
            „Pavúky“

            Nojič Alex 8.B
            „Moja Vrakuňa „

            Pitoňák Jakub 6.C
            „Moja vymyslená krajina“ prezentácia v anglickom jazyku


            Zvláštne ocenenie:
            Bugárová Natália, Patca Dominika, Baláž Dávid
            za prezentáciu o tvorbe časopisu EKOWAR
            Kovačičová Michaela
             za vlastnú tvorba – báseň