• Hviezdoslavov Kubín – školské kolo, vyhodnotenie

          • Dňa 21. 2. 2024 sa v priestoroch knižnice základnej školy Železničnej uskutočnilo školské kolo okrúhleho 70. ročníka recitačnej súťaže v prednese poézie a prózy, Hviezdoslavov Kubín. Zapojilo sa 38 recitátorov, pričom sa súťažilo v troch kategóriách, členených jednotlivo na poéziu a prózu. Víťazi jednotlivých kategórií, teda žiaci umiestnení na 1. miestach, postupujú do okresného kola Hviezdoslavovho Kubína, ktoré sa bude konať už 27. marca v našej škole. Úspešným recitátorom gratulujeme a prajeme nielen im, ale aj všetkým zúčastneným, nech u nich radosť z literatúry naďalej pretrváva.          

                                                          

            Záverečné umiestnenie súťažiacich školského kola:

            I. kategória (2.-4.roč.) poézia:

            1. miesto: Natália Starabová, 2.A

            2. miesto: Michal Pasiar, 3.B

            3. miesto: Lilien Biela, 4.A

             

            I. kategória (2.-4.roč.) próza:

            1. miesto: Eva Škvareninová 4.A

            2. miesto: Viktória Rumlerová, 3.C

            3. miesto: Ella Kapková, 4.B

            .......................................................................................................................................................

            II. kategória (5., 6. roč.) poézia:

            1. miesto: Gréta Kurucová, 6.A

            2. miesto: Filip Taši, 5.A

            3. miesto: Šimon Flaška, 5.B

             

            II. kategória (5., 6. roč.) próza:

            1. miesto:  -------------

            2. miesto: Terézia Zajková, 5.C

            3. miesto: Karin Fischerová, 5.B

            .......................................................................................................................................................

            III. kategória (7. – 9. roč.) poézia:

            1. miesto: ------------------

            2. miesto: ------------------

            3. miesto: Erika Paveleková, 8.A

             

            III. kategória (7. – 9. roč.) próza:

            1. miesto: Petra Töröková, 8.B

            2. miesto: Leonard Koyš, 9.A

            3. miesto: Paula Pitoňáková, 9.C

          • Projekt "Mladý architekt"

          • V rámci projektu Mladý architekt 2024 žiaci na technike tento týždeň navrhovali a skladali časti mrakodrapu. Navrhovali taktiež nábytok a zariadenie miestností. Zlepšili si zručnosti v geometrii, v rysovaní pomocou rysovacích pomôcok, v presnom meraní, v skladaní telies do rôznych konštrukcií a taktiež v spájaní do celkov. Pracovali aj na vlastných dizajnových riešeniach zariadení, najmä interiérov miestností. Osvojili si premietanie pohľadov z výkresu, prácu s mierkou a 3D zobrazenia objektov na výkrese a v skutočnosti.

          • Majstrovstvá Bratislavského kraja 4-členných družstiev ZŠ v šachu

          • Ďakujeme Zdenke, Emkovi, Dankovi a Dávidkovi za skvelú reprezentáciu našej školy na majstrovstvách v šachu. Zúčastnilo sa ho vyše 150 žiakov z Bratislavského kraja a Danko Stuška z 8.B sa prebojoval na krásne 9. miesto. Gratulujeme k skvelému výkonu. 

            V neposlednom rade ďakujeme Rade rodičov Železnička za finančnú podporu pri organizácii tohto podujatia.

          • Novoročný päťboj pre MŠ

          • V rámci spolupráce s okolitými materskými školami sa aj tento rok uskutočnil Novoročný päťboj. Včerajšie utorkové predpoludnie navštívilo našu telocvičňu 120 škôlkarov so svojími pani učiteľkami. Zasúťažili si celkovo vo ôsmich disciplínach. Stanovištiami ich sprevádzali naše žiačky a členky školského parlamentu. Víťazné mužstvá získali vecné ceny a víťazný pohár, no odmeny si odniesli aj ostatné mužstvá za účasť. Za pomoc pri tejto akcii ďakujeme Rade rodičov Železnička.

          • Chemická olympiáda

          • Všetkým účastníkom domáceho a školského kola 60. ročníka CHO ďakujem za aktívnu účasť a zodpovedný prístup. Srdečne blahoželám úspešným riešiteľom školského kola:

            Lenke Jančigovej 1. miesto, Emme Haulíkovej 2. miesto a Paule Pitoňákovej 3. miesto.

            Teším sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Ako nastaviť hranice

          • Hranice a sloboda sú v súčasnosti jednou z najdiskutovanejších tém pri výchove detí. Nebolo tomu inak ani na predošlých stretnutiach pre rodičov. Prečo je to tak? Aj to je jedna z otázok, ktorým sa budeme venovať na treťom stretnutí pre rodičov už v utorok 20.2. od 16.45. Tešíme sa na vás!

          • Výrobky na technike

          • Žiaci opäť tento týždeň vyrábali na technike rôzne výrobky. Sme na nich naozaj veľmi pyšní. Zrealizovali svoje predstavy, pretavili ich do vlastných úžasných výrobkov. Je skvelý zážitok vidieť ich ako pracujú a tešia sa zo svojej tvorby. Už teraz vieme, že svoje nadobudnuté zručnosti určite vo svojom živote skvele využijú.

          • Dobrý ježko u druhákov

          • Do školy, k našim druhákom, zavítal 14.2. DOBRÝ JEŽKO, ktorý je súčasťou nášho ovocného stravovania. Cez video sme sledovali vývojové štádiá a časti jablone od koreňa až po plod. Nechýbala ani ochutnávka sladkých, šťavnatých, ale aj kyslých jabĺčok.

            Ďakujeme!

          • VALENTÍNSKA POŠTA

          • Na Valentína sme si na našej škole pripomenuli, aké dôležité je prejavovať si lásku a city. Žiaci našej školy si vyskúšali, že aj v dobe digitálnych technológií má posielanie valentínskej pošty svoje čaro. A že tá Valentínska schránka bola naozaj plná, si môžete všimnúť na fotografiách. Naše valentínske poštárky a poštár zo školského parlamentu všetky listy zodpovedne roztriedili a s úsmevom doručili. Všetkým, ktorí sa valentínskej akcie zúčastnili a poslali si valentínku, zo srdca ďakujeme. Nezabúdajme si prejavovať lásku nielen na Valentína, ale každý deň. 

          • VLASTIVEDA v 3.A

          • Na hodinách vlastivedy naši tretiaci spoznávajú krásy svojej obce, v ktorej žijú. Vyučovanie sme si spestrili projektovým vyučovaním, kde si deti trénovali nielen to, ako a kde vyhľadať potrebné informácie o obci, napr. o historických pamiatkach, športových a kultúrnych podujatiach, ale aj prezentačné zručnosti, keď mali o svojich projektoch zaujímavo rozprávať svojim spolužiakom. Zistili sme, že je tu, čo obdivovať a tiež sme dospeli k poznaniu, že krásy našej domoviny musíme aj starostlivo chrániť. 

          • Od konskej sily až po elektromobilitu

          • Tento týždeň počas vyučovania techniky žiaci vyrábali konské povozy, tzv. rebriňáky a tiež rôzne typy a modely automobilov z dreva. Konskú silu v súčasnosti už nahradila sila spaľovacích motorov a elektromotorov, žiaci mali možnosť zistiť, koľko konských síl majú dnešné automobily. Žiaci sa taktiež učili ako rýchlo napredoval technický pokrok v oblasti dopravy; od využívania ťažných zvierat, parných strojov, spaľovacích motorov až po súčasné elektrické autá.

          • Atmosféra džungle v BBD

          • So žiakmi 7.B sme zažili pravú džungľu v Bratislavskom bábkovom divadle na predstavení Mauglí. Abstraktné výtvarné i hudobné stvárnenie prostredia nás vtiahlo do dobrodružného pátrania po Mauglím. Spoznali sme zákony džungle i jej obyvateľov. Keďže obsahová stránka tohto diela bola žiakom siedmeho ročníka už známa, všímali si najmä prácu s rekvizitami, hlasom, prostredím i do detailov prepracované znaky dramatického umenia. Atmosféra džungle sa nám dostala pod kožu a možno aj do snov. 

          • Medzinárodná súťaž PREZENTIÁDA

          • Prezentiáda je súťaž pre žiakov 2. stupňa ZŠ zameraná na prezentačné schopnosti. Ak sa chceš do nej zapojiť, vytvor so svojimi kamarátmi tím s 2-3 členmi a vytvorte krátku prezentáciu na jednu z ponúkaných tém:

            1. Čerešnička na torte

            2. Bez toho to nepôjde

            S hotovou prezentáciou sa môžete prihlasovať do 11.3. Viac info ti poskytne p. učiteľka Klementovičová a p. učiteľ Obický. 

            Školské kolo bude 12. 3. a z neho postúpia tímy do nominačného kola a neskôr do krajského kola. Ak vyhráte krajské kolo, odmenou vám bude 3-dňový výlet do Českej Republiky. Tam svoje schopnosti predvediete na grandfinále. Tak poďte do toho!

          • Farebné kvety

          • Naši šiestaci sa zahrali na kvetinárov a vyčarili z bielych kvetov farebné. Ako to dokázali?

            Ema 6.B: „Pri pozorovaní stonky rastliny ponorenej do zafarbenej kvapaliny som zistila, že látky rozpustené vo vode (farbivo) prúdili stonkou chryzantémy, a keď sa dostali prostredníctvom stonky ku kvetu, spôsobili jeho postupné zafarbovanie. Čím bolo ponorenie stonky v kvapaline dlhšie, tým bolo sfarbenie kvetu intenzívnejšie. Ak teda stonkou rastliny ponorenej v zafarbenej kvapaline prúdi farbivo, je to dôkaz toho, že ňou budú prúdiť aj živiny, ktoré stonka prijíma z koreňa a rozvádza následne ďalej.“ 
            Na fotografiách vidno ukážku pestrej palety farieb.