• Lávová lampa na chémii

          • Siedmaci sa s laboratórnymi pomôckami oboznamovali prostredníctvom praktickej skúsenosti. Použitím bežne dostupných surovín si zhotovili lávovú lampu. Princíp jej fungovania prepája poznatky z fyziky a chémie. Našu lávovú lampu sme si zaradili do pokusov tzv. kuchynskej chémie. Použili sme nasledovné suroviny: vodu, olej, potravinárske farbivo a šumivú tabletu.

            Fungovanie lávovej lampy využíva vlastnosti oxidu uhličitého. Napadlo Vás niekedy koľko gramov oxidu uhličitého sa nachádza v jednej šumivej tablete? Túto úlohu vyriešili ôsmaci v rámci praktického opakovania. Vychádzali pritom zo zákona zachovania hmotnosti pre chemických reakciách.

          • Pišqworky- súťaž pre žiakov 2. stupňa

          • Súťaž PIŠQWORKY opäť na ZŠ Železničná! Ak hráte radi pIšQworky a radi by ste ukázali svoj talent, prihláste sa do našej súťaže. Spolu s kamarátmi vytvorte 3-členný tím, hrajte o kráľovské ceny a výlet na grandfinále do Brna. Prihlasovať sa môžete do 17.10. Školské kolo bude 18.10. Pošlite názov tímu a mená členov na radovan.obicky@zszelba.sk alebo bozena.klementovicova@zszelba.sk a ste zapojení do hry. 

            Viac informácií sa dozviete neskôr.

            Do pIšQworkovania! 

          • Turistický krúžok

          • Turistickú sezónu šk. r. 2023/24 sme zahájili v sobotu 7.10.2023, ktorá hýrila nádhernými farbami jesene. Slniečko hrialo, príroda okolo nás pôsobila radostne a takí boli aj naši malí turisti. Svoju fyzickú zdatnosť si overili na trase KOLIBA - ŽELEZNÁ STUDNIČKA. Cestou sme zdolávali prírodné prekážky, čítali turistické značky, študovali náučný chodník a samozrejme sme sa posilnili dobratami z ruksakov a aj pofotili.

            Deti boli skvelé a veríme, že onedlho opäť zažijeme dobrodružný deň plný nezabudnuteľných zážitkov. 

            Doturistikovania:)

          • Dary jesene- celoškolská súťaž

          • Ako každý rok, tak aj tento vyhlasujeme súťaž Dary jesene, kedy môžu žiaci priniesť do školy svoje výrobky z tekvíc,  gaštanov a zo všetkého, čo príroda ponúka v jesennom období. Svoj výrobok je možné priniesť v dňoch 16.-18.10.2023 (pondelok-streda) do vestibulu školy na výstavu. Vo štvrtok 19.10.2023 prebehne slávnostné vyhodnotenie, kedy budú najkreatívnejšie výrobky ocenené. Výrobky musia byť označené menom, priezviskom a triedou žiaka/žiačky.

            Už teraz sa na všetky výrobky tešíme!

          • Parťáci

          • V septembri sa pre prváčikov začala nová životná etapa. Aby sa im v škole čo najviac páčilo, ujali sa ich naši zodpovední a šikovní štvrtáci a štvrtáčky. V spolupráci so skvelými pani učiteľkami si pre svojich malých parťákov pripravili rôzne darčeky a aktivity na zoznámenie, ukázali im priestory školy, porozprávali im, čo sa v škole naučia. Chodia s nimi spoločne na veľkú prestávku a vzájomne sa obohacujú spoločnými zážitkami. V októbri sa môžu tešiť na spoločný piknik a imatrikuláciu prvákov.

          • Šermiari

          • Dňa 4.10. sa žiaci 7. ročníka preniesli do histórie s historicko-šermiarskou skupinou Via historica. Divadelnou formou sa dozvedeli informácie o území dnešného Slovenska od príchodu Slovanov, cez Samovu ríšu, Svätopluka, Bela IV., bitku pri Moháči, 30. ročnú vojnu, povstania, Jánošíka až po Ľudovíta Štúra. Žiaci sa pri ukážke šermovania a zábave aj veľa naučili.

          • Výnos zo zbierky BIELA PASTELKA

          • Dňa 22.09.2023 sa na našej škole uskutočnila zbierka Biela pastelka. Chceme sa ešte raz poďakovať všetkým, ktorí prispeli. Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 437,62 €.

            ĎAKUJEME!

            Zbierka Biela pastela je verejná zbierka, na podporu ľudí so zrakovým postihnutím.

          • DEŇ HUDBY NA ŽELEZNIČNEJ

          • Dňa 4.októbra 2023 sa na našej škole uskutočnil DEŇ HUDBY. Cieľom akcie bolo pripomenúť si, že hudba do nášho života patrí, že stmeľuje ľudí, prináša radosť a pomáha prekonať aj zložité obdobia. Spoločne sme absolvovali aj celoškolský hudobný kvíz, kde sme si overili naše hudobné vedomosti. Počas celého dňa vo vestibule školy znel hudobný playlist, ktorý sme si spoločne vytvorili! Svoje umenie spevu a hry na hudobnom nástroji predviedlo pár odvážlivcov a musíme uznať, boli SKVELÍ!

            Verím, že sa vám dnešná akcia páčila a tešíme sa opäť o rok.

          • Všetkovedko

          • Všetkovedko je celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 1. – 4. ročníka ZŠ. Súťaží sa v 4 samostatných skupinách. Prvákom číta zadania učiteľ, ostatní riešia úlohy samostatne. Každá otázka má 1 správnu odpoveď, ktorú si vyberá žiak zo 4 možností. Otázky sú z toho, čo sa žiaci doteraz v škole naučili, ale aj z toho, čo v danom veku mohli odpozorovať zo sveta okolo nich.

            Súťaž sa uskutoční v utorok 28.11.2023. Štartovné 5 eur za žiaka uhrádza súťažiaci pani učiteľke Dömötörovej z 2.D (prípadne svojej triednej pani učiteľke) najneskôr do 24.10.2023.

            Všetko o súťaži a jej priebehu môžete nájsť na www.vsetkovedko.sk Každý si tam zadarmo môže vyskúšať svoje schopnosti na podobnom teste z minulých rokov.

            Výsledky budú zverejnené už 21.12. 2023 na stránke súťaže, každý súťažiaci dostane jedinečný kód. V januári pošle Všetkovedko všetkým súťažiacim do školy diplom a malý darček.

            Chcete dať žiakom šancu získať hrdý titul Všetkovedko? Prihláste ich do súťaže!

          • #BeActive

          • Dňa 26.3.2023 sme sa zapojili do 9. ročníka Európskeho týždňa športu, kde si mali možnosť zabehať deti i učitelia, či zaskákať si na švihadlách. V priebehu dopoludnia si každá trieda odbehla na školskom dvore 2 kolá. Celkovo sa zúčastnilo 678 detí, z toho na 1. stupni 360 a na 2. stupni 318 detí. Najrýchlejšou triedou na 1. stupni bola 2. B s časom 2:34 min. a na 2. stupni to bola 9. A s časom 1:51 min.

            Počas dňa sme nielen behali, ale aj skákali cez švihadlo. Úlohou bolo za 60 sekúnd naskákať čo najviac preskokov. Každú triedu zastupovalo 10 skokanov.

            Máme tu aj vyhodnotenie najúspešnejších tried v skoku cez švihadlo:                                                                 

            1. miesto s počtom preskokov 1114 obsadila trieda 5.C                                                                                            2. miesto s počtom preskokov 1096 obsadila trieda 5.B                                                                                            3. miesto s počtom preskokov 916 obsadila trieda 5.A                                                                                     

            Tento rok nám počasie prialo a strávili sme spolu pekné športové dopoludnie a týmto spôsobom sme si symbolicky pripomenuli aký dôležitý je pohyb pre každého z nás.                                                                                                                                                                                                                                                             #BeActive

          • Výsledky volieb školského parlamentu

          • Milí žiaci, milé žiačky!


            Minulý týždeň vo štvrtok, dňa 28.9. 2023 prebehli voľby do školského parlamentu. Prvý stupeň si volil prostredníctvom hlasovacieho lístka a druhý stupeň volil prostredníctvom svojho edupage konta. Tento školský rok sa do kandidatúry školského parlamentu prihlásilo veľmi veľa milých, šikovných a kreatívnych ľudí. Dôkazom toho boli aj vaše jedinečné videovizitky či projekty.  Celkový počet kandidatúr v tomto školskom roku bolo naozaj veľa, bolo ich až 34. Do školského parlamentu sa mohli nakoniec dostať len desiati žiaci a to tí, ktorí od vás získali najväčší počet hlasov.

            Výsledky volieb do školského parlamentu sú nasledovné:

             

            • 1. Filová Natália, 5.B
            • 2. Fischerová Karin, 5.B
            • 3. Forró Michaela, 6.C
            • 4. Jurášková Sára, 8.C
            • 5. Majerníková Viktória, 5.B
            • 6. Matuška Jakub, 4.A
            • 7. Matuškova Natalia, 5.B
            • 8. Sečkárová Alexandra, 5.A
            • 9. Zajková Natália, 9.A
            • 10. Zelenáková  Michaela, 9.A

            Víťazom srdečne gratulujeme a tešíme sa na spoluprácu s novým školským parlamentom. Ostatným chceme poďakovať za účasť a hlavne ich odvahu. Nezúfajte, aj budúci školský rok budete mať možnosť zapojiť sa do kandidatúry školského parlamentu.

          • Voľby do školského parlamentu 2023/2024

          • Milí žiaci!
            Zajtra 28.9.2023 budú prebiehať voľby do školského parlamentu. 1.-5. ročník bude voliť prostredníctvom hlasovacieho lístku, ktorý dostanete od svojej pani učiteľky. Voliť sa bude počas 1. vyučovacej hodiny. Počas 2. vyučovacej hodiny ich prídu starší žiaci vyzbierať.

            6.-9.ročník bude voliť prostredníctvom svojho konta v edupage (doma).

            Spôsob hlasovania:
            Označíte svojich favoritov krúžkom/zakliknutím (zakrúžkovaním/zakliknutím poradového čísla).

            Krúžkovať/klikať sa môže od jedného kandidáta až po max. desiatich.

            Tešíme sa na nový a aktívny školský parlament 😊

            Ďakujeme.

          • Nové tabule

          • Od začiatku septembra sa my v 1. D triede veľmi tešíme z novej tabule s interaktívnou obrazovkou a takto pracujeme a učíme sa na všetkých predmetoch. Ďakujeme.

          • Deň mlieka

          • Dňa 27.9. si na našej škole pripomenieme svetový deň mlieka na školách. Podpor aj ty tento deň a nahoď sa do bielej. Trieda, ktorá pošle fotku v bielom oblečení bude odmenená.

          • ZBIERKA BIELA PASTELKA

          • Vážení kolegovia, vážení rodičia, milí žiaci!

            Aj tento školský rok sa naša škola stane súčasťou milej a zároveň dôležitej aktivity s názvom Biela pastelka.

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii.

            Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Zbierka sa na našej škole uskutoční v piatok, 22.09.2023, prostredníctvom školského parlamentu.

            Za akúkoľvek podporu vopred ďakujeme.

            Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.