• Vianočné trhy 2023

          • Blížia sa Vianoce. Sviatky, na ktoré sa teší azda každý z nás. Čas, kedy sa aspoň na chvíľu snažíme zastaviť a vychutnať si ich čaro. Ten čas, ktorý nám prináša pohodu a pokoj v kruhu našich najbližších.

            Naša škola každoročne organizuje Vianočné trhy spojené s programom a inak tomu nebolo ani tento rok. Žiaci, ktorí účinkovali v programe si dali obrovskú námahu. Krásne tanečné čísla, spev, recitácie, divadielka a ešte omnoho viac... Vianočné trhy sa blýskali nádhernými ručne vyrobenými výrobkami z dielní našich žiakov a ich učiteliek, učiteľov a p. vychovávateliek. Podávali sme aj výbornú kapustnicu a vianočný punč. Veríme, že to bol opäť pre všetkých skvelý kultúrny zážitok a spestrenie posledných dní kalendárneho roka.

            V neposlednom rade ďakujeme Rade rodičov Železnička za finančnú podporu pri organizácii tohto podujatia.

            Na záver Vám všetkým želáme najkrajšie Vianoce, plné štedrosti, lásky, pokoja a hlavne zdravia!

            Vaša ZŠ Železničná

          • Vianoce v 3.A

          • 20. december 2023 bol posledný deň v tomto kalendárnom roku, kedy sme boli spolu v našej triede a dúfam, že si ho deti poriadne užili. Aktivitka TAJNÝ PRIATEĽ dopadla výborne. Každý si pod stromčekom v triede našiel svoj darček a všetkým deťom sa darčeky páčili. Potom sme sa venovali príprave na vianočný program, ktorý bol tiež nádherný a deti sa predviedli rodičom, aké sú šikovné a talentované.

          • Revitalizácia priestoru

          • Okolie našej školy sa snažíme neustále nielen skrášľovať, ale aj prispievať k zvyšovaniu zelene v našom okolí. Tentokrát sme sa popasovali s výzvou revitalizovať priestor vedľa našej školy, kde bol pôvodne koreň stromu divá oliva. Vďaka projektu Smart škola a individuálnej dotácii Bratislavského samospravného kraja sa nám podarilo získať prostriedky na obnovu a skrášlenie tohto priestoru. Koreň divej olivy sme odstránili, na toto miesto sme vysadili zeleň, upravili podložie a osadili novú lavičku. Vďaka našim šikovným žiakom a žiačkam sa nám podarilo vytvoriť aj Knihobúdku. V letných mesiacoch bude tento priestor využívaný aj vďaka tomu, že bude slúžiť aj na nabíjanie mobilných telefónov. Veríme, že už na jar sa vysadená zeleň rozrastie a lavičku naplno budú využívať návštevníci školy, rodičia pri vyzdvihovaní žiakov, či samotní žiaci počas veľkých prestávok.

          • Modernizácia jazykových učební

          • V našej škole považujeme výučbu cudzích jazykov za samozrejmosť a prioritu. V uplynulom týždni sa nám podarilo zrekonštruovať, resp. zmodernizovať jazykové učebne. Do dvoch učební sme umiestnili nové interaktívne obrazovky, spolu s novými stolnými PC. Zakúpenie interaktivných obrazoviek zabezpečilo Rodičovské združenie Železnička, za čo im aj touto cestou ďakujeme. Spolu s touto modernizáciou sa nám podarilo premiestniť aj učebňu informatiky a tým zmeniť jej dispozíciu, či navýšiť počet PC v učebni. 

            Veríme, že aj táto modernizácia bude pre našich žiakov prínosom a hodiny cudzích jazykov budú o to pútavejšie a interaktívne.

          • Týždeň s anglickými lektormi

          • Tento týždeň absolvovali žiaci 8. a 9. ročníka, spolu so 7.B, týždeň s anglickými lektormi Markom, Harrym a Callumom, aby si zlepšili svoje komunikačné schopnosti. English week, teda anglický týždeň, je v našej škole obľúbený a zopakujeme si ho ako v januári, tak aj vo februári 2024 s mladšími ročníkmi. 

          • Dejepisná olympiáda

          • Dňa 12.12.2023 sme na našej škole vyhodnotili školské kolo Dejepisnej olympiády. Tento rok naši žiaci riešili úlohy  z monotematického celku "hrady a zámky na Slovensku", regionálnych dejín i učiva dejepisu príslušných ročníkov. Napriek náročnosti tejto olympiády sa tešíme zo šikovných úspešných riešiteľov i množstva zúčastnených žiakov (65). Veríme, že žiaci využijú získané skúsenosti a vedomosti aj budúci rok.

            Postupujúcim žiakom držíme palce na okresnom kole.

          • Šaliansky Maťko- školské kolo

          • V pondelok 11.12.2023 žila naša školská knižnica umeleckým prednesom. Konalo sa v nej školské kolo súťaže v prednese povestí- Šaliansky Maťko. Táto súťaž má na našej škole tradíciu, v ktorej sme pokračovali aj tento rok. Do súťaže sa zapojili žiaci 3. - 6. ročníka a súťažili v troch kategóriách. Postupujúcimi žiakmi, ktorí nás budú reprezentovať na okresnom kole, sú v prvej kategórii Jakub Smatana, v druhej kategórii Filip Taši a v tretej kategórii Ema Batáková. 

            Umiestnenie

            1. kategória:

            1. miesto: Jakub Smatana 

            2. miesto: Timea Porubská

            3. miesto: Adam Chmelina

             

            2. kategória:

            1. miesto: Filip Taši

            2. miesto: Dominika Hložeková 

            3. miesto: Terézia Zajková

             

            3. kategória:

            1. miesto: Ema Batáková

             

            Našim postupujúcim držíme palce na okresnom kole a všetkým zúčastneným prajeme radosť z prednesu a veľa úspechov. 

          • Mikulášsky turnaj- Šinter liga

          • Dňa 7.12.2023 sa uskutočnil Mikulášsky turnaj v basketbale na ZŠ Rajčianska. Žiaci si zmerali svoje sily v tradičných súťažiach: štafety - kotúľanie lôpt, dribling, krab, súťaž v streľbe na kôš a hra. Umiestnili sme sa na peknom 2. mieste a veríme, že v ďalších dvoch turnajoch, ktoré nás v budúcom roku ešte čakajú, to dotiahneme do úspešného konca.

          • YPSILON – SLOVINA JE HRA

          • 28 žiakov 2. – 4. ročníka sa 7. 12. 2023 zapojilo do celoslovenskej súťaže YPSILON – SLOVINA JE HRA. Zábavnou formou sa otestovali v zručnostiach z materinského jazyka. Okrem čítania s porozumením sa popasovali s rôznymi gramatickými princípmi, ktoré boli zašifrované do tajničiek, doplňovačiek a iných úloh, ktoré naši žiaci šikovne zvládli. Držíme im palce pri vyhodnotení a želáme, aby aj naďalej úspešne plnili zadané úlohy nielen zo slovenčiny.

          • Prváci v Santabuse

          • Dnes všetkých prvákov čakalo počas vyučovania pred školou obrovské prekvapenie. Zavítal k nám priamo Santa aj so svojím pomocníkom. Zažili sme jedinečnú vianočnú jazdu. Nazreli sme do Santovej obývačky, zasúťažili si s jeho pomocníkom škriatkom a spoločne si zaspievali vianočné karaoke. Na každého pasažiera vianočného autobusu Santabusu čakalo aj malé sladké prekvapenie. Takéto prekvapenie prvákom pripravil p. Matuška, ktorému aj touto cestou veľmi pekne ďakujeme.

          • Guľovačka, stavanie snehuliaka

          • S prvým snehom sa na školskom dvore vyšantili žiaci rôznych tried. Nechýbala guľovačka či stavanie snehuliakov. Po dlhom čase sa deti v Bratislave tešili zo snehu, možno o čosi viac než na severe, kde sa snehová pokrývka drží dlhšie a snehu je tam viac.

          • OLYMPIÁDA Z ANGLICKÉHO JAZYKA - školské kolo

          • Počas dvoch novembrových dní sa v našej základnej škole konala olympiáda z anglického jazyka - školské kolo. Žiaci si v dvoch kategóriách zmerali sily v gramatike, počúvaní s porozumením a tvorení príbehu v anglickom jazyku. Dokázali, že anglický jazyk majú "v krvi" a zvládajú bez problémov rozmýšľať a rozprávať v cudzom jazyku. Do okresného kola v 1. kategórií postupuje Lucia Gabajová, žiačka 7.B a v 2. kategórií postupuje Simona Adamová, žiačka 8.B.

            Gratulujeme!

          • Výsledky olympiády z fyziky

          • Dňa 1. 12. 2023 sa konalo školské kolo olympiády z fyziky. Zúčastnilo sa ho 51 žiakov z 9.A, 9.B a 9.C triedy. Najlepšie sa umiestnili žiaci 9.A triedy, ktorí si rozdelili prvé 3 miesta. Olympiáda pozostávala z 98 otázok a obsahovala 10 tematických celkov. Prvé 3 miesta sú nasledovné:

            ·         1. miesto Gieci Matúš, 9.A

            ·         2. miesto Horínková Natália, 9.A

            ·         2. miesto Šamo Samuel, 9.A

            ·         2. miesto Zajková Natália, 9.A

            ·         3. miesto Baďurová Ema, 9.A

            ·         3. miesto Greguš Matej, 9.A

            ·         3. miesto Zelenáková Michaela, 9.A

            Víťazom srdečne blahoželáme.

          • Malý princ- interaktívna výstava

          • Unikátna výstava MALÝ PRINC Elišky Podzimkovej nás vrátila späť do detstva a do sveta, v ktorom fantázia nemá konca. Vydali sme sa na cestu za hranice obvyklého! Literárna klasika, ktorá svojím čarom prepája svet detí a dospelých ožila v jedinečných ilustráciach Elišky Podzimkovej. A to doslova! Česká umelkyňa totiž pripravila interaktívnu výstavu, v ktorej sa originálne stvárnenie myšlienok spisovateľa Antoina de Saint-Exupéryho hýbe a prehovára k divákom. S prvou skupinou parťákov z tried 1.A, 4.A, 1.C, 4.C sme vstúpili do kúzelného sveta, kde sa fotografie "vesmírneho" Islandu premenili na scény plné života a dobrodružstva. V pohodlí stanu sme sa mohli započúvať do audioknihy Malého princa a pritom vytvoriť tieňohru. Kto sa nebál, mohol rukami preskúmať vnútro obrovského vajca a ohmatať si zvieratko, ktoré v ňom žije.

          • 🎅🏻MIKULÁŠ🎅🏻

          • Dnes sa na našej škole, za pomoci mikulášskych pomocníkov, zo školského parlamentu, rozdávali samé sladké odmeny. Mikuláš nám okrem množstva sladkostí priniesol aj kooopec snehu..naše deti to patrične využili 

          • Korčuľovanie v ŠKD

          • Po dlhšej dobe, sme sa opäť vrátili k organizovaniu kurzov pre deti školského klubu. V týždni od 27.11-1.12.2023 prebiehal kurz korčuľovania pre detí 2. ročníkov v Avione. Deti si ten týždeň naozaj užili. Niektorí stáli na korčuliach prvý krát, poniektorí si zdokonaľovali svoje umenie na korčuliach. Každý deň ich čakalo prezúvanie, obliekanie a presun na ľadovú plochu, ale zvládli to na jednotku. Tešíme sa opäť o rok.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Opäť aj tento rok sme sa zapojili do naozaj krásnej akcie. Odovzdali sme 146 ks krabíc naplnených láskou. Naozaj krásne využitie obyčajných krabíc od topánok. Stačilo ich obaliť darčekovým papierom, alebo vymaľovať temperovými farbami, posypať trblietkami. Každá krabica bola iná. Jedna určená starkej a druhá určená starkému. Jednoducho svoj účel splnila a my veríme, že vyčarí úsmev na tvárach našich najstarších.