• Návšteva Múzea dopravy

          • Žiaci 7.B, 8.B, 6.C, 6.B, 6.A a 7.A triedy navštívili dňa 15.5.2024 v rámci oboznamovania sa s technikou Múzeum dopravy v Bratislave. Obdivovali rôzne historické automobily, bicykle, parné, motorové a elektrické rušne, lode a rôzne iné dopravné prostriedky. Pozreli si dokument o plánovanej výstavbe metra v Bratislave, výstavbe mostov a urbanizácii. Budovaní dopravnej infraštrukrúry Bratislavy s navrhovanými technickými riešeniami od 90- tych rokov. Mali možnosť porovnať tieto riešenia so súčasnosťou. Expozícia sa im veľmi páčila. Odniesli sme si nezabudnuteľný zážitok, nakoľko sme mali možnosti porovnať technické diela a dopravné prostriedky v historickom slede od počiatku minulého storočia .

          • Ukážkové programovanie na medzinárodnej škole inžinierstva a prírodných vied

          • Dňa 15.5.2024 sa žiaci 7.B a tiež žiaci modelárskeho krúžku zúčastnili akcie ukážkové programovanie na medzinárodnej škole inžinierstva a prírodných vied. Oboznámili sa s niektorými jazykmi, ktoré používajú programátori, ale aj s modelovými situáciami pri programovaní, ktoré si aj vyskúšali. Učili sa poznať mechaniku robotov, softvér a aj ovládacie prvky robotov. Získali množstvo užitočných informácií ohľadom používaných snímačov a pohonov v bežnej robotike a videli množstvo zaujímavých projektov, ktoré vytvorili žiaci programátori u nás ale aj v zahraničí. Jednalo sa o vytvorené hry, rôzne pohyblivé ovládateľné mechanizmy, ale aj regulovateľný programovateľný systém pre faunu a flóru. Tieto projekty obsahovali poznatky zo všetkých prírodných vied. Nakoniec si žiaci odskúšali samostatne ovládanie viacerých druhov robotov. Zhodli sme sa, že žiaci odchádzali obohatení o dôležité poznatky, ktoré im pomôžu pochopiť postupy a základy programovania  viacerých bežných technických programovateľných zariadení, najmä základy zhotovovania listu inštrukcií, funkčnej mechaniky, senzorov a ovládačov zariadení, ktoré ľuďom každodenne výrazne šetria čas a námahu.

          • Dejiny inak u našich ôsmakov

          • Naši ôsmaci a ôsmačky sa vďaka organizácii Post Bellum presvedčili, že dejiny nie sú len dátumy a teoretické vedomosti, ale hlavne príbehy reálnych ľudí. Vďaka lektorom, ktorí ich previedli príbehom mladej Židovky, ktorá sa musí rozhodnúť o svojom ďalšom živote, sa tak mohli presvedčiť, aké zložité je stať sa bez svojho pričinenia "nepriateľom štátu" a stáť pred ťažkou voľbou. Zároveň sme sa preniesli späť do obdobia Československa a zahrali sme sa na vtedajší parlament. Veríme, že si žiaci z workshopu odniesli nielen vedomosti, ale prehĺbila sa im aj empatia a vedomie, že postaviť sa na stranu slabšieho má vždy zmysel. 

          • Projektiáda 2024 – školské kolo 1. Stupeň

          • Milí priatelia, už prebehlo školské kolo Projektiády 2024 – 1. Stupeň. Mali sme možnosť vidieť 17 prezentácii veľmi zaujímavých projektov. Naši mladší žiaci predstavili svoje záujmy a rétorikou sprístupnili zaujímavosti vedných disciplín, tajov prírody ale aj umenie a históriu. Do celoškolského kola sa prebojovalo 5 súťažiacich:

            1. Hana Hlinová, 1.A

            2. Mia Kollárová, 1.D

            3. Denis Žiačik, 2.A

            4. Karolína Škarupová, 2.B

            5. Paulína Bédiová, 4.A

            Už budúci týždeň, vo štvrtok, 23.5.2024 zabojujú vedomosťami, výrečnosťou, šarmom a ľubozvučnou slovenčinou na celoškolskom kole Projektiády 2024, kde musia obstáť aj v súboji so staršími žiakmi školy.

            Veľmi za z toho tešíme, všetkým blahoželáme a držíme palce!!!

          • Shakespearov pamätník

          • Dňa 14.5.2024 sa konala v knižnici školy recitačná súťaž v anglickom jazyku Shakespearov pamätník, kde súťažili žiaci 4.-9.ročníka našej školy a ZŠ Rajčianska 3. 

          • Modrý gombík Unicef

          • Milí rodičia a žiaci, v našej škole bude v piatok 17. 5. 2024 prebiehať zbierka MODRÝ GOMBÍK UNICEF 2024. Je venovaná deťom, ktoré žijú v krajinách, kde zúria vojny alebo ich pustošia prírodné katastrofy. Žiaci zo ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU budú po triedach ponúkať možnosť zakúpiť si modrý gombík a podporiť tak túto kampaň. Všetkým prispievateľom vopred ĎAKUJEME.

          • Práce na technike

          • Žiaci na hodinách techniky uplynulý týždeň vyrábali najmä darčeky ku dňu matiek, ale aj rôzne vlastné výrobky. Používali pritom hlavne dostupné materiály, ako napr. papier, drevo a rôzne dekorácie.

          • KOLO - Bratislavské centrum opätovného použitia

          • Školský parlament zorganizoval v marci burzu kníh, po ktorej nám ostalo niekoľko knižiek. Rozhodli sme sa, že ich novým domovom sa stane KOLO - Bratislavské centrum opätovného použitia. KOLO slúži ľuďom ako nástroj predchádzania vzniku odpadu. Ľudia tam môžu priniesť veci, ktoré už nepotrebujú a ostatní si ich za odporúčaný príspevok môžu odniesť. Je to tiež priestor, kde sa dajú veci opraviť a tým sa predĺži ich životnosť. Pripravili sme si pre vás edukatívne video, prostredníctvom ktorého chceme ukázať, ako dať veciam druhú šancu na život a nevytvárať tak odpad. Myslíme ekologicky, zerowaste, recyklujeme a chránime našu planétu.

          • Deň rodiny

          • V spolupráci s Radou rodičov Železnička Vás srdečne pozývame na sobotné športovo-rodinné dopoludnie. Rôznymi hravo-športovými aktivitami oslávime zároveň aj Deň detí. Tešíme sa na Vás.

          • Projektiáda 2.stupeň

          • Do Projektiády starších žiakov sa zapojilo 16 tímov a jednotlivcov. Porota mala naozaj z čoho vyberať. Žiaci preukázali svoje komunikačné, prezentačné i technické schopnosti. Podelili sa o svoje záľuby, plány do budúcna i o svoje vynálezy. Všetkým súťažiacim ďakujeme za ich snahu a prácu a veríme, že si odnesú cenné skúsenosti.

            Do finále Projektiády, ktoré sa uskutoční 23.5.2024, sa prebojovali títo súťažiaci:

            Fischerová Karin, Mitická Magdaléna, Boháčiková Bianka, Belanová Anička, Nýriová Alexandra, Priedhorská Sofia, Golian Jerguš, Ilič Dávid, Študent Marek a Klempa Filip

          • Hračky z dreva

          • Žiaci tento týždeň na hodinách techniky vyrábali najmä hračky z dreva pre najmenších, napr. aj pre svojich mladších súrodencov. Práca ich veľmi bavila, nakoľko drevo je veľmi tvarovateľný materiál. Dokázali si navrhnúť takmer čokoľvek. Fantázii sa medze vôbec nekládli. S údivom sme sledovali ich tvorivý potenciál, koľko nápadov vytvorili. Žiaci sa naučili najmä prácu s výkresom, nanesenie čiar na materiál, opracovanie mäkkého rastlého dreva s pomocou rašple a brúsneho papiera. Možno raz, ak bude ešte drevo dostupný materiál, i keď vedeckotechnický pokrok sa nedá zastaviť, možno radi vytvoria nejakú hračku z dreva aj pre svojich vnúčikov, tak ako pre nás tvorili hračky naši dedovia. Okrem toho žiaci vyrábali rôzne dekorácie, najmä náramky a prívesky. Sme radi, že žiaci získali opäť nové zručnosti pri práci s drevom.

          • Exkurzia na letisku

          • V dňoch 22.4. a 30.4.2024 žiaci druhých ročníkov navštívili LETECKÝ CLUB SLÁDKOVIČOVO. Mali možnosť vstúpiť na palubu malého športového lietadla, prechádzať sa po hangári a obdivovať vyhliadkové lietadlá. Záver exkurzie bol hlučný, ale zanechal v nás nezabudnuteľný zážitok.