• Hodina prvouky.

          • Na hodine prvouky si naši malí prváčikovia zopakovali ľudské zmysly formou hry. Pripravili sme si ukazovátka so zmyslovými orgánmi a potom ich už dvíhali podľa toho, ktorý orgán potrebujeme na spoznanie danej situácie. Napríklad keď držím zmrzlinu používam hmat (cítim kornútok, ktorý je drsný, krehký), chuť (ak zmrzlinu ochutnám, zistím akú má príchuť), čuch (cítim akú má vôňu), ale aj zrak (vidím, že držím zmrzlinu). Okrem sluchu použili všetky pomôcky. Takto ukazovali a zdôvodňovali svoje tvrdenia pred spolužiakmi. Dobre sme sa pritom zabavili.Na hodine prvouky si naši malí prváčikovia zopakovali ľudské zmysly formou hry. Pripravili sme si ukazovátka so zmyslovými orgánmi a potom ich už dvíhali podľa toho, ktorý orgán potrebujeme na spoznanie danej situácie. Napríklad keď držím zmrzlinu používam hmat (cítim kornútok, ktorý je drsný, krehký), chuť (ak zmrzlinu ochutnám, zistím akú má príchuť), čuch (cítim akú má vôňu), ale aj zrak (vidím, že držím zmrzlinu). Okrem sluchu použili všetky pomôcky. Takto ukazovali a zdôvodňovali svoje tvrdenia pred spolužiakmi. Dobre sme sa pritom zabavili.

          • Halloween

          • Strašidlá, duchovia, netopiere..., to všetko sme si vyrobili na výzdobu v triede. Naše rúčky strihali, lepili, obkresľovali a vyfarbovali.

          • Mikuláš

          • Deti z 1.B si už vyzdobili čižmičky, aby sa Mikulášovi zapáčili a priniesol im do nich darčeky. Mandarínky, sladkosti, všeličo pre maškrtné jazýčky.

          • Vyhodnotenie - "Dary jesene"

          • Vážení rodičia a milí žiaci. Touto cestou by sme sa Vám chceli čo najsrdečnejšie poďakovať za zapojenie sa do školskej akcie pod názvom ,,Dary jesene“. Sme veľmi radi, že aj napriek momentálnej situácii, ktorá nám neumožňovala uskutočniť akciu v bežnom režime a skrášliť si tak náš vestibul, tak ste sa v hojnom počte zapojili. Aj napriek tomu, že bola akcia tzv. online, mali sme problém vybrať 20 výrobkov z 80 zaslaných, za ktoré ste mohli Vy ako rodičia zahlasovať. Bolo nám cťou odovzdať ceny pre prvé tri miesta :  1. miesto získala – Grétka 3.A,  2. miesto získala – Saška 4.D, 3. miesto získala  – Karolínka 2.C.  Samozrejme malú cenu dostali aj všetci žiaci, ktorí sa akcie zúčastnili. Už teraz sa tešíme sa na budúci ročník.

          • Bola raz jedna trieda...

          • V tej triede bola krieda, tá krieda bola biela a bolo jej dosť veľa.... atď. Túto básničku zo školských lavíc od Kristy Bendovej pozná snáď každý. Pripomína nám naše školské lavice, keď sme boli deti. Naša škola je známa svojími aktivitami, ktoré sú súčasťou celého školského roka. Minulý školský rok a trvá to aj tento školský rok sme museli ako všetky ostatné školy všetky aktivity pre deti prerušiť, respektíve upraviť len na dianie v jednej triede.

            Každý rok, je to už u nás tradícia, mávame akciu ,,Spanie v škole". Na začiatku to bolo vždy spojené s Halloweenom, pochodom s lampiónmi. Od tejto tradície sme neupustili už niekoľko rokov. Až tento školský rok.

            No napriek obmedzeniam sme pre deti pripravili zaujímavú aktivitu. Každá trieda si pripravila výzdobu s témou Halloweenu. Áno je to sviatok, ktorý u nás nemá svoje korene a tradície, ale deťom sa veľmi páči. Chodby, triedy sa premenili na pavúčie siete, na dverách viseli metly, duchovia...

            Deti spolu s pani učiteľkami a p.vychovávateľkami vyrábali, zdobili, tvorili. Nechýbali halloweenské masky, ani tanec. V triedach sa súťažilo, zabávalo a deti si to užili. 

            Veríme, že o rok si to užijeme už všetci a tak ako je to u nás zvykom.

             

          • Vyhnime sa kyberšikane

          • Milí rodičia a žiaci!

            V súčasnosti ste oveľa viac vystavení nutnosti elektronickej komunikácie a využívanie sociálnych sietí je prirodzenejšie ako kedykoľvek predtým. Viete, čo bola prvá sociálna sieť? 

            Rodina, priatelia, susedia. TO je sociálna sieť. V súčasnosti však pojem sociálne siete spájame predovšetkým s elektronickou komunikáciou. Nezabúdajte však, že aj keď si "len píšete" alebo posielate fotografie či videá, na druhej strane sú živí ľudia, ktorí majú svoje emócie. Sú tam ľudia, ktorí majú svoje trápenia, radosti, starosti, dobré aj zlé zážitky či úmysly. Sú tam kamaráti, rodina, susedia, ale aj cudzí ľudia. 

            Záleží nám na vašej dobrej nálade, na tom, aby ste sa cítili bezpečne. Ak sú ľudia spokojní, podávajú lepšie výkony, sú príjemní a ochotní pomáhať. Preto v ám chceme pripomenúť, že každé vaše vytvorené slovo v online priestore, každá skupina, ktorú vytvoríte, to všetko má vplyv na iných ľudí. Môžete svojím konaním niekomu spríjemniť deň, zmierniť trápenie ale rovnako tak dokážete ublížiť, zanechať stopu v duši iného človeka. Veríme, že tak, ako v realite, tak aj na internete si zvolíte dobro. Že vnímate, aké je potrebné tvoriť náš svet lepším, že nezabúdate na to, aký je to pocit, keď vám niekto pomôže a nič za to nežiada, že si spomeniete každý aspoň raz na situáciu, kedy sa vás niekto zastal a bol vám oporou aj taký človek, od ktorého by ste to nečakali. Veríme, že rodičom záleží na tom, aby sa ich deti rozvíjali nielen vedomostne, ale aj osobnostne. Preto prosíme deti, povedzte rodičom, ak vidíte, že sa niekomu ubližuje, rodičia skúste deti nasmerovať v komunikácii cez písmenká a ukážte im, čo je správne. 

            Tipy pre deti a tínedžerov

            ·         Dávaj si pozor na to, čo o sebe zverejníš na internete. Zváž, komu prezradíš svoj email, telefónne číslo alebo adresu, komu dáš prístup k svojim fotografiám alebo profilu, komu dovolíš, aby ťa odfotil alebo natočil na video. Opatrnosťou sa chrániš pred možným ubližovaním.

            ·         Ak sa ti na internete niekto vysmieva, nadáva ti, vyhráža sa ti alebo ti ináč ubližuje, nemá na to právo a ty sa vždy môžeš nejakým spôsobom brániť. Daj agresorovi pokojne a dôrazne najavo, že si takéto správanie neželáš, a ďalej s ním nekomunikuj. Ak sa ho budeš snažiť presviedčať, tak ho len povzbudíš v tom, aby pokračoval – chce totiž vidieť tvoju reakciu a pozorovať tvoj strach.

            ·         Ak kyberšikanovanie neprestáva, nenechávaj si to pre seba. Ak je ti niečo veľmi nepríjemné alebo ťa trápi, tak to nie je len tak. Aj pre dospelého je ťažké zvládnuť opakované ubližovanie, zastrašovanie alebo vyhrážanie. Povedz o kyberšikanovaní niekomu dospelému – rodičovi, učiteľovi, psychológovi, polícii, kontaktuj linku Pomoc.sk (116 111). Nespravil si nič zlé a nie je dôvod na to, aby si sa za to hanbil alebo musel trpieť.

            ·         Na internete môžeš agresora zablokovať alebo ho nahlásiť administrátorovi stránky. Ak sa stretneš s útokmi, posmechom či vyhrážkami, všetky dôkazy (SMS správy, emaily, stránky, čet) si ukladaj.

            ·         Kyberšikanovanie nie je správne a môže niekomu veľmi ublížiť. Dobre si rozmysli, čo na internete robíš, či už zo zábavy, z hnevu alebo túžby po pomste. To, čo sa tebe zdá ako maličkosť, môže ten druhý prežívať ako silné zranenie. Ak sa niekomu na internete vysmievaš, nadávaš mu alebo sa mu vyhrážaš, tak si ty sám tým, kto „kyberšikanuje“. Mysli na to, že niektoré činy sa už nedajú vymazať alebo vziať späť. Ak ubližuješ, raz ťa to môže mrzieť a môžeš sa neskôr za svoje správanie cítiť trápne.

            ·         Ak si všimneš, že niekto niekomu na internete alebo pomocou mobilu ubližuje, posmieva sa mu, ponižuje ho, nezostaň ticho. Pomôž obeti, zastaň sa jej, povedz niekomu dospelému o kyberšikanovaní. Aj ty môžeš byť tým, kto zabráni ubližovaniu, násiliu a nespravodlivosti. Ak páchateľ vidí, že obeť nie je sama, tak často so svojím správaním prestane. Ak potrebuješ pomoc, neváhaj sa ozvať aj na tieto adresy a čísla:

            v  Národné centrum pre nahlasovanie nezákonného obsahu alebo činností na internete (nahlasovací formulár): http://stopline.sk/sk/component/report

            v  Nonstop bezplatná telefonická pomoc: 116 111

            v  Online čet s operátorom v čase od 14:00 do 23:30 (tlačidlo "Livechat" vpravo): http://pomoc.sk/

            v  Konzultácie pomocou emailu: potrebujem@pomoc.sk

            v  Projekt zameraný na bezpečné a zodpovedné používanie internetu, mobilných telefónov a iných nových technológií: http://zodpovedne.sk/

            v  Projekt vzdelávajúci deti o bezpečnom a zodpovednom používaní nových médií vo viac ako 20 jazykoch: http://ovce.sk

            v  Prevencia šikany, sekcie pre deti a mládež, rodičov, pedagógov a iných odborných pracovníkov: http://www.prevenciasikanovania.sk/                                         https://ipcko.sk/chatova-poradna

             

             

          • Hlasovanie "Dary jesene"

          • Milí rodičia. Výber bol skutočne veľmi ťažký, nakoľko všetky výrobky darov jesene boli nápadité a kreatívne, avšak v tomto príspevku nájdete výrobky, ktoré postúpili do užšieho výberu.  Máte možnosť si tieto obrázky výrobkov prezrieť a vybrať si jeden, za ktorý zahlasujete. V ľavom hornom rohu každého obrázka nájdete jeho číslo k hlasovaniu. Následne bude spustená pre všetkých rodičov anketa v edupage, kde budete mať možnosť zahlasovať za obrázok, ktorý ste si vybrali. Hlasovať v ankete prostredníctvom edupage je možné od 10.11.2020 do 15.11.2020. Každý môže odovzdať svoj hlas len jednému výrobku (obrázku). Ďakujeme všetkým, ktorí sa do tejto celoškolskej súťaže zapojili.

          • Podmienky vstupu do vonkajších a vnútorných priestorov školy od 9.11.2020

          • Milí rodičia,  

            po výnimočných jesenných prázdninách  vám v prílohe prinášam niekoľko informácií.


            Najdôležitejšie je, aby sme všetci ostali zdraví a tomu sú prispôsobené aj opatrenia:


            1. po jesenných prázdninách je potrebné, aby žiak pri vstupe do školy odovzdal  vyplnené Vyhlásenie o bezinfekčnosti - uvedené v prílohe.
            2. Naďalej platí, že pri vstupe do vnútorných a vonkajších priestorov školy každý, kto má viac ako 10 rokov, je povinný sa  preukázať sa negatívnym testom (žiaci, ktorí sa už preukázali negatívnym testom z prvého kola testovania a nemali povinnosť zúčastniť sa druhého kola testovania potvrdenie už nemusia priniesť) .
            3. V prípade, ak sa žiak, alebo zákonný zástupca zúčastnil druhého kola testovania, platia pre neho nasledovné pravidlá:
              1. Do vnútorných a vonkajších priestorov môže vstúpiť iba osoba s negatívnym testom na COVID 19, alebo potvrdením o výnimke,
              2. V prípade, ak sa osoba nevie preukázať  negatívnym výsledkom, alebo potvrdením o výnimke,  nesmie vstúpiť do budovy školy. Odporúča sa zákonným zástupcom ospravedlniť žiaka na nasledujúcich 5 vyučovacích dní. V prípade, ak už pri prvom kole testovania bol 5 vyučovacích dní ospravedlnený a zároveň splnil odporúčanie 10 dňovej izolácie, môže sa v zmysle epidemiologických pravidiel vrátiť do školy.
            4. Ak ste mali pozitívny výsledok testovania, bezodkladne nám to oznámte.

             

            Naďalej platí krátke zhrnutie (platí pre osoby staršie ako 10 rokov):


            • Ak má rodič pozitívny test, celá domácnosť musí ostať v domácej izolácii v zmysle Vyhlášky č. 15 ÚVZ
            • Ak má rodič negatívny test, môže vstúpiť do vonkajších a vnútorných priestorov objektu školy po splnení podmienok na vstup.
            • Ak rodič nebol na teste, nemôže vstúpiť do vonkajších a vnútorných priestorov objektu školy. Rodičom odporúčame, aby sa žiak nezúčastňoval prezenčnej formy vyučovania po dobu 10 kalendárnych dní.  
            • Po jesenných prázdninách pri prezenčnej výuke, odovzdá žiak pri vstupe do budovy školy  aktualizované tlačivo ministerstvom školstva (v prílohe)

            Ďakujem vám, že dodržiavate opatrenia.


            Andrea Macháčová

            vyhlasenie_aktualizovane_8_11_2020.pdf   Podmienky_vstupu_08_11_2020.pdf​​​​​​​

          • Oznam

          • Riaditeľka  Základnej školy, Železničná 14, Bratislava –Vrakuňa,  oznamuje, že v zmysle § 150 ods.5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov, poskytuje  žiakom dňa 16.11.2020 (pondelok) riaditeľské voľno z organizačných a prevádzkových  dôvodov .

          • Ako prebiehal "Týždeň zdravej výživy".

          • Sme veľmi radi, že pri momentálnej situácii a v tejto uponáhľanej dobe, v ktorej sa nachádzame si ešte stále nájdeme čas pre dobré, ale hlavne zdravé veci. Aj v tomto duchu sa uskutočnila akcia na našej škole pod názvom ,, Týždeň zdravej výživy“, kedy sa žiaci obliekali nielen do farby daného dňa, ale aj plnili rôzne úlohy, ktoré si pre žiakov pripravili ich šikovné pani učiteľky a pani vychovávateľky. Myslím, že na našej škole ich nie je málo a preto pripájame, len zopár postrehov z tejto akcie a hlavne veľké ĎAKUJEME  všetkým, ktorí sa zapojili.

          • Podmienky vstupu do vnútorných a vonkajších priestorov školy

          • Milí rodičia,  

            po celoplošnom testovaní vám v prílohe prinášam niekoľko informácií, ktoré je potrebné  splniť na vstup žiakov, zákonných zástupcov, príp. iných osôb do vnútorných a vonkajších priestorov školy. Zároveň ponúkam aj krátky obsah toho najdôležitejšieho.


            Najdôležitejšie je, aby sme všetci ostali zdraví a tomu sú prispôsobené aj opatrenia:


            1. po celoplošnom testovaní je potrebné, aby žiak pri vstupe do školy odovzdal  vyplnené Vyhlásenie o bezinfekčnosti - uvedené v prílohe.
            2. Pri vstupe do vnútorných a vonkajších priestorov školy každý, kto má viac ako 10 rokov, je povinný sa  preukázať sa negatívnym testom.
            3. Ak ste mali pozitívny výsledok testovania, bezodkladne nám to oznámte.

             

            Krátke zhrnutie (platí pre osoby staršie ako 10 rokov):


            Pozitívny človek: Celá domácnosť ostáva v domácej izolácii 10 dní (rodič, dieťa, všetci bez výnimky, určuje to Vyhláška č. 15 ÚVZ)

            Negatívny človek: Nosí pri sebe potvrdenie, ktoré sa požaduje pri vstupe do vonkajších alebo vnútorných priestorov školy (či už vstupuje ako zamestnanec alebo cudzí človek, Vyhláška č. 16 ÚVZ)

            Netestovaný človek: Podľa Vyhlášky č. 16 ÚVZ tento človek nebude bez negatívneho testu pustený do vnútorných alebo vonkajších priestorov  školy. Ak ide o zákonného zástupcu, resp. žiaka (nad 10 rokov) bez testu, odporúčame mu, aby sa žiak nezúčastňoval prezenčnej formy vyučovania. 


            Čiže:

            • Ak má rodič pozitívny test, celá domácnosť musí ostať v domácej izolácii v zmysle Vyhlášky č. 15 ÚVZ
            • Ak má rodič negatívny test, môže vstúpiť do vonkajších a vnútorných priestorov objektu školy.
            • Ak rodič nebol na teste, nemôže vstúpiť do vonkajších a vnútorných priestorov objektu školy. Rodičom odporúčame, aby sa žiak nezúčastňoval prezenčnej formy vyučovania po dobu 10 kalendárnych dní.  
            • Po celoplošnom testovaní pri prezenčnej výuke, odovzdá žiak pri vstupe do budovy školy  aktualizované tlačivo ministerstvom školstva



            Ďakujem vám, že dodržiavate opatrenia.


            Andrea Macháčová


            vyhlasenie_rodica_o_bezinfekcnosti_02-11-2020.pdfPodmienky_vstupu_02_11_2020.pdf​​​​​​​