• Zážitková hodina s policajtmi

          • V rámci zážitkového vyučovania sa žiaci 2.E triedy zúčastnili dňa 26.10. návštevy Obvodného policajného zboru vo Vrakuni. Policajti nám najprv porozprávali o svojej práci, dozvedeli sme sa veľa užitočných informácií, porozprávali nám svoje príbehy a zážitky v oblasti bezpečnosti, ako sa zachovať v  rôznych situáciách pri ktorých voláme číslo 158. Mali sme možnosť vidieť a zároveň si vyskúšať vesty, štíty, putá a rôzne iné veci, ktoré používajú pri svojej práci. Zároveň nám ukázali a predviedli aj svoje služobné vozidlá, do ktorých sme mohli aj nahliadnuť. Prekvapením pre nás bolo na záver milé prekvapenie v podobe príveskov a pexesa, za čo im ďakujeme. 

          • Dary jesene

          • V dňoch 24.10 - 26.10.2022 sa uskutočnila na našej škole výstava "Dary jesene". Všetky výrobky boli originálne a vyrobené s veľkou šikovnosťou a zručnosťou, preto bolo veľmi ťažké vybrať najkrajšie. Udelili sme veľa ocenení a všetkým zúčastneným sa ušla aj sladká odmena.

            Za ocenenia pre našich žiakov týmto ďakujeme Rodičovskému združeniu ŽELEZNIČKA!

            Ešte raz ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili. 

          • Informatika

          • Siedmaci si hodinu Informatiky prepojili s farebným umením známeho umelca Andyho Warhola. V programe „Skicár“ vytvárali vlastné dielka. Práci v kresliacom programe predchádzalo oboznámenie sa s rôznymi typmi formátov uloženia digitálnych obrázkov. Žiaci si overili, že jednotlivé grafické formáty majú svoje výhody a nevýhody, či už v otázke veľkosti obrázkov, alebo kvality ich zobrazenia.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Nápaditosť, tvorivosť, kreativita, ale aj odvaha sprevádzali žiakov 8. a 9. ročníka  v rámci školského kola olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, keďže súčasťou olympiády nebol iba test,  ale aj transformácia textu a rečnícky prejav pred porotou, na ktorý sa v krátkom čase počas olympiády museli žiaci pripraviť. Ocitli sa tak mimo svojej komfortnej zóny, za čo im patrí obrovská poklona. Verím, že túto skúsenosť využije každý jeden z nich v budúcnosti vo svoj prospech. Súťažiaci sa snažili podať zo seba maximum.  Zo 16 súťažiacich sa stali úspešnými riešiteľmi 8 žiaci (tí, ktorí dosiahli z celkového počtu 55 minimálne 40 bodov): Vasiliy Lipitskiy (9.C), Michaela Andraščíková (9.B), Linda Randzíková (9.A), Matúš Makky (9.A), Tomáš Bebják (8.B), Albert Schwartz (8.A), Petra Pasternáková (8.A), Leonard Koyš (8.A). Do okresného kola postupuje víťaz školského kola: Leonard Koyš (8.A).

            Umiestnenie:

            1. miesto: Leonard Koyš (8.A)
            2. miesto: Tomáš Bebják (8.B)
            3. miesto: Michaela Andraščíková (9.B) a Albert Schwartz (8.A)

            Srdečne gratulujeme a prajeme veľa tvorivej energie!

          • Deň jablka na chémii

          • Deň jablka sme si počas hodín chémie pripomenuli zaradením tematických praktických aktivít. V jednej z úloh sme overovali „farebné schopnosti“ prírodného indikátora - výluhu z červenej kapusty. Banky s roztokmi sme aranžovali do tvaru jabĺk. V ďalšej aktivite sme dokazovali prítomnosť vody v jablku. Žiaci si v tejto úlohe preverili svoje zručnosti v laboratórnych technikách zahrievanie a váženie. Obe praktické úlohy zvládli žiaci výborne.

          • Hologram na Informatike

          • V rámci prierezovej témy „Mediálna výchova“, sme sa s ôsmakmi na hodinách Informatiky venovali amatérskemu prevedeniu holografického záznamu. Zobrazený trojrozmerný objekt sme sa snažili zachytiť pomocou fotografie. Holografická pyramída bola vyrobená z obalu na CD.

          • Šarkaniáda 2022

          • Jeseň... S príchodom tohto krásneho obdobia farieb sa mení celá príroda, mení sa všetko okolo nás. Znakom príchodu jesene je štebotavá pieseň lastovičiek, ktorú spievajú pred odletom do teplých krajín. Záhrady a príroda, o ktorú sme sa po celý rok usilovne starali nám vydá svoje bohatstvo. Jeseň nás vie príjemne prekvapiť. Mnohí z nás sa vyberú do prírody, do lesa. My spolu s deťmi jednotlivých oddelení od prváčikov až po piatakov sme si vyšli do prírody a púšťali sme šarkanov. Vietor nám fúkal a šarkany leteli vysoko až do oblakov. Od rána bolo počuť v triedach hlasy a a konci otáznik: A kedy už pôjdeme púšťať šarkany? Na školskom dvore, ale aj pri malom Dunaji boli draky-šarkany rôznych veľkostí, farieb, tvarov.

            A čo poviete aj na básničku ?

            Zvonček zvoní, obed čaká,

            počasie nás von láka.

            Hor sa rýchlo všetko zjesť

            A bež von šarkana previesť.

            Slnko svieti, vetrík fúka

            Ideálne počasie sa nám núka.

            Pozri hore ako letí.

            Na oblohe vidieť ako plachtí.

            Šarkaniáda, čo dodať, opäť nesklamala a tešíme sa na teba Šarkaniáda 2023.

          • O2 Športová akadémia

          • Opäť aj tento rok ste nás práve Vy nominovali do O2 Športovej akadémie Mateja Tótha. Potešíme sa, ak si nájdete každý deň chvíľku a zahlasujete za nás cez link nižšie. Hlasuje sa cez sms, ktorá nie je spoplatnená. Hlasovať je možné každý deň. Ďakujeme!

          • Dary jesene

          • Ako každý rok, vyhlasujeme súťaž Dary jesene, kedy môžu žiaci priniesť do školy svoje výrobky z tekvíc,  gaštanov a zo všetkého, čo príroda ponúka v jesennom období. Svoj výrobok je možné priniesť v pondelok 24.10., alebo v utorok  25.10. do vestibulu školy na výstavu. V stredu 26.10. prebehne slávnostné vyhodnotenie, kedy budú najkreatívnejšie výrobky ocenené. Výrobky musia byť označené menom a triedou žiaka/žiačky.

            Už teraz sa tešíme!

          • 5.B = Botanická záhrada

          • Predstavujeme vám EKO/BIO Team 5.B triedy. Dnes sme cez prestávky chodili po škole a robili odrezky nových rastlín. Rozhodli sme sa, že naša trieda sa zmení na botanickú záhradu plnú najzaujímavejších rastlín sveta. Namiesto klasických násteniek budeme mať živú stenu plnú rastlín, kvetov a byliniek. Už čoskoro vám tú "džungľu" ukážeme. 

          • Zážitkové učenie Trenčín

          • V rámci zážitkového učenia navštívili žiaci 4.D a 4.C 18.10.2022 Trenčiansky hrad, ktorý patril mocnému panovníkovi Matúšovi Čákovi Trenčianskemu. Pozreli si vystavené exponáty, vystúpali si po 86 schodoch do hradnej Matúšovej veže. Pozreli si aj hladomorňu, Omarovu studňu, aj kuchyňu v podzemí hradu.

          • Imatrikulácia 1. ročníkov

          • Dňa 19.10.2022 sa na našej škole odohrala veľmi milá a zároveň dôležitá akcia pre našich prváčikov- IMATRIKULÁCIA. Prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný je pre nich aj akt prijatia za „pravých" žiakov našej školy.

            Na začiatku tohto slávnostného aktu nám program spestrili samotní prváci, ktorí nám predviedli svoj talent v speve a recitovaní. Aby boli prváci pasovaní do cechu žiakov museli splniť rôzne úlohy zo slovenčiny a matematiky.

            Za pomoci našich žiačok zo školského parlamentu prváci zložili slávnostný sľub, po ktorom bol každý prváčik slávnostne pasovaný za žiaka našej školy. Keďže deti všetky úlohy splnili, boli odmenené milými darčekmi, za ktoré aj touto cestou ďakujeme Rodičovskému združeniu Železnička.

            Všetkým prvákom želáme veľa zdravia, úsmevov a úspechov v škole!

          • Rastlín v 5.B nikdy nie je dosť

          • Jednou z najjednoduchších ciest, ako si zabezpečiť nové rastliny, je si tie vlastné rozmnožiť. 5.B sa na začiatku roka rozhodla, že to skúsi. V septembri sme urobili odrezok jednej rastliny z nášho vestibulu. Odrezok sme dali do vody a celý mesiac sme pozorovali, ako zapúšťa korene. Prešiel mesiac a my sme zakorenený odrezok mohli zasadiť. Pevne veríme, že náš "strom šťastia a úspechov" prežije celých 5 rokov na druhom stupni. Možno inšpirujeme aj iných žiakov a v budúcnosti zorganizujeme SWAP "izboviek". 

          • Pišqworky

          • V dňoch 17. 10. - 18.10. na našej škole prebehlo školské kolo v súťaži Pišqworky. Početná účasť súťažiacich zabezpečila v kamarátskom prostredí  tú správnu súťaživú atmosféru. V ťažkých súbojoch si nakoniec vybojovali postupové miesto do obvodného kola tímy: Profesionáli, Brokolice, Vamina a Bengoro. Držíme palce v ďalšom súťažnom kole!

          • Obľúbený animovaný hrdina

          • Žiaci z 2.E a 5.C triedy sa zapojili do súťaže, ktorú organizovala Knižnica na Toplianskej, pod názvom: Nakresli svojho obľúbeného animovaného hrdinu. Ochotne sme sa zapojili a oplatilo sa. Zo všetkých 170 prihlásených prác sme získali všetky tri miesta. 1. miesto získal David Blaškovič z 2.E- hrdina Mimoň, 2. miesto získal Peter Bédi z 5. C -tiež hrdina Mimoň a 3. miesto patrilo Júliusovi Galátovi - hrdina Avatar.  Ďalšie ocenené práce patrili Noemi Hauríkovej, Filipovi Czannerovi a Liborovi Petrovičovi z 5.C triedy. 

          • Paragliding u druhákov

          • Dnes bol naozaj krásny slnečný jesenný deň a my sme ho naplno využili na netradičné vyučovanie prvouky. Športové ihrisko sme premenili na malé letisko a vďaka otcovi nášho Adamka sme mali možnosť sa dozvedieť veľa nového o netradičnom športe, ktorým je paragliding. Veľmi pekne ĎAKUJEME za skvelý zážitok pre deti z 2.A triedy.

          • Umenie hrou

          • Dnes sme so štvrtákmi na umení hrou tvorili z prírodnín tváre. Za školičkou bolo toľko zaujímavého materiálu... Deťom išla práca od ruky a mali z nej radosť.