• Stavanie mosta od Leonarda da Vinci

          • Žiaci sa na hodinách techniky učili postaviť most, ktorý navrhol Leonardo da Vinci bez spojovacích prostriedkov. Niektorým sa to podarilo aj bez použitia lepidla. Následne testovali statiku mosta zaťažením rôznymi predmetmi. Žiaci si taktiež vyrábali rôzne drevené 3D skelety, pričom sa zdokonaľovali najmä v správnom meraní a delení navrhovaných častí s dôrazom na symetriu celku. Niektorí pracovali s programovateľnou stavebnicou alebo montovali solárne osvetlenie. Sme veľmi radi, že žiaci opäť zdokonalili svoje techniky a zručnosti pri rôznorodej samostatnej práci.

          • Práce na technike

          • Žiaci si tento týždeň na hodinách techniky osvojili najmä výrobu rôznych geometrických telies, ako napr. kužele, ihlany, valce a kvádre. Osvojili si predovšetkým samotný návrh a konštruovanie 3D telies, objektov. Na teórii sa oboznámili s procesmi a technológiami spracovania rôznych surovín a tiež s rôznymi technológiami výroby výrobkov vo výrobnom procese; od návrhu až po hotový výrobok s pomocou najnovších technológií a softvérov. Niektorí žiaci sa venovali aj veľkonočným ozdobám v súvislosti s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami.

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          • Svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom sme vyjadrili 21.3. obutím si ponožiek rôznych farieb či veľkostí. Našim cieľom je šíriť osvetu o ľuďoch s DS, a tak prispieť k vyššej kvalite ich života – lepšími podmienkami na vzdelanie, zamestnanie, začlenenie a prijatie spoločnosťou v každej oblasti života. Tento rok priniesla kampaň Svetového dňa Downovho syndrómu jasný odkaz: „EndTheStereotypes", Skončime so stereotypmi".

          • HODINA DEŤOM

          • 21.3.2024 sa uskutočnila celoslovenská zbierka Hodina deťom. Výnos zbierky je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. So školským parlamentom sa nám vďaka vám podarilo vyzbierať sumu 394,73€.

            Veľmi pekne ďakujeme za vašu účasť na zbierke.

            Váš školský parlament

          • Povzbudenie parťákov

          • Deň pred písaním obávaného testovania deviatakov, prišli žiačky a žiaci z 5.C za svojimi parťáčkami a parťákmi z 9.C, aby im odovzdali povzbudivé odkazy. 

          • Turistický krúžok

          • Dňa 23.3.2024 sme s našimi turistami absolvovali ďalšiu turistickú vychádzku. Nebola to len taká obyčajná prechádzka. Prešli sme sa popri Malom Dunaji, navštívili sme Pamätník generála M.R. Štefánika v katastrálnom území obce Most pri Bratislave, obdivovali sme prílety a odlety lietadiel a pri jazere Zelená voda sme sa učili hádzať žabky. Celých 17 km nás sprevádzal psík Dasty, ktorý nás povzbudzoval spolu s jarným slniečkom. Do školy sme sa vrátili unavení, ale šťastní.

          • Ilustrátorka

          • V našej školskej knižnici sme 18.3.2024 privítali p. Alžbetu Kováčovú známu ilustrátorku detských kníh, ale ako sme sa neskôr dozvedeli aj ilustrátorku našich učebníc a časopisu Včielka. Porozprávala nám, ako sa ilustrácia tvorí a v čom spočíva tajomstvo dobrej ilustrácie. Odpovedala na všetky otázky zvedavých žiakov z 2.A a 2.B. Otázok nebolo konca-kraja, deti odmenili nášho hosťa veľkým potleskom a na záver besedy nasledovala autogramiáda. 

          • Zážitkové učenie na farme

          • Skúsenosti, ktoré možno prežiť a precítiť, v nás zanechávajú omnoho výraznejšie stopy. Cieľom zážitkového učenia je všestranný rozvoj jedinca. Zážitky sú neprenosné. Pokiaľ chceme niečo prežívať, musíme sa najprv naučiť vnímať prítomnosť. Žiaci 1. ročníkov sa vybrali na Biofarmu Príroda v Stupave spoznávať domáce zvieratá a ich život na farme. Vo voľnej prírode videli rôzne domáce zvieratá a starostlivosť o nich. Videli dokonca čerstvo narodené jahniatko. Zažili si aj jazdu na voze a dali si chutný pravý farmársky obed. Na záver krásneho slnečného dňa na farme sa deti vyjašili na ihrisku a s úsmevom sa vrátili späť do školy.

          • Zopár chemických aktivít

          • Aj ďalšie z našich praktických aktivít sme realizovali s dôrazom na prepojenie s bežným životom. Deviataci uskutočnili dôkazovú reakciu sacharidov. Reakcia sa využíva v zdravotníctve na dôkaz glukózy v moči – jej prítomnosť signalizuje ochorenie cukrovku. Siedmaci sa venovali vlastnosti vody – tvrdosť vody, ktorú je potrebné zohľadniť pri dávkovaní čistiacich a pracích prostriedkov

          • ​Hodina deťom

          • Dňa 21.3. sa uskutoční celoslovenská zbierka Hodina deťom, kde dobrovoľnícke tímy z celého Slovenska budú zbierať príspevky do pokladničiek. Výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. Zbierku každoročne už viac ako 20 rokov organizuje Nadácia pre deti Slovenska a tento rok sa naša škola rozhodla do zbierky opäť zapojiť. Zapojiť sa môžete aj vy a to tak, že v deň konania zbierky môžete prispieť do pokladničky v našej škole buď priamo alebo môžete príspevok poslať po vašom dieťati, ktoré ho odovzdá školskému parlamentu do označenej pokladničky.

            Pomôžete tak rozmeniť veľké starosti jednorodičov na drobné.

          • Sme úspešní v Chemickej olympiáde

          • Dňa 14. marca 2024 sa v priestoroch Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU uskutočnilo okresné kolo Chemickej olympiády v kategórii D. Naše súťažiace Lenka Jančigová 9.B, Emma Haulíková 9.C a Paula Pitoňáková 9.C sa stali úspešnými riešiteľkami teoretickej i praktickej časti.

            Srdečne blahoželám.

            Dievčatám ďakujem za zodpovedný prístup a aktívnu účasť počas príprav i počas priebehu jednotlivých kôl súťaže.

            Marika Blaškovičová

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          • Dňa 21.3. je Svetový deň Downovho syndrómu. Zapojte sa do ponožkovej výzvy aj vy a obujte si v tento deň odlišné ponožky na znak solidarity s ľuďmi s Downovým syndrómom.

          • Chémia v kompostovaní

          • Na hodinách chémie i chemických blokoch krúžku sa okrem iného venujeme aj aktuálnym témam ochrany životného prostredia a súčasným trendom hospodárenia s kvalitnými surovinami. V otázke spracovania bioodpadu sa významným stáva kompostovanie. Že chémia svojím obsahom výrazne zasahuje i do tejto oblasti života sme si so žiakmi ukázali a vysvetlili v praktickej simulácii dôkazu uhlíka vo vybraných materiáloch vhodných na kompostovanie. Všetky použité materiály sme získali z reálneho zberu rastlín pestovaných s ohľadom na biokvalitu. Použité oxidovadlo – oxid meďnatý sme si vyrobili na chemickom krúžku.

          • Matboj

          • V piatok 15.3. sa v UpeCe konala matematická súťaž MAT-boj. Zúčastnilo sa 28 škôl z celého Slovenska. Našu školu reprezentovali 4-členné tímy za 5., 6., 7. ročník. Žiaci súťažili v riešení matematických úloh, ktoré boli prepojené so strategickou hrou. Okrem počtu vyriešených úloh sa zohľadňovala aj miera úspečnosti. Žiaci 5. ročníka sa umiestnili na 8. mieste, 6. ročníka na 19. mieste a 7. ročníka na 10. mieste. 

          • BURZA KNÍH

          • „Dajme knihám druhú šancu" bolo motto burzy kníh, ktorú 15.3. zorganizoval školský parlament. Žiaci priniesli svoje prečítané a nepotrebné knižky a dostali vstupenku na burzu kníh, na ktorej si mohli zobrať knižku, ktorú chceli. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do burzy zapojili a venovali svoje knižky. Prajeme pekné čítanie.

          • Práca s programovateľnou stavebnicou Robotics a pletenie korbáčov na hodinách techniky

          • Na hodinách techniky žiaci ozdobovali najmä vajíčka pomocou mechanickej gravírovačky a spoločne sme uplietli aj korbáče. Niektorí žiaci sa venovali aj výrobe rôznych dekorácií. Veľmi nás potešili žiaci: Matej Šulík, Saška Sečkárová a Slávko Forgáč, ktorí správne zapojili komponenty ventilátora, nastavili a nakonfigurovali aj príslušný program Robotickej stavebnice a správne spustili celý set. Sme pyšní, že máme žiakov, ktorí už v piatom ročníku pracujú efektívne s programovateľnou stavebnicou, nevzdávajú sa a veci doťahujú do konca aj cez prekážky.