• Hmotnostný zlomok prakticky

          • Chemické výpočty vždy lepšie zvládame v prepojení s praktickou aktivitou. Žiaci si tak zopakujú prácu s laboratórnymi pomôckami a súčasne preveria svoju zručnosť.

          • Deň hudby

          • 3.10. si pripomenieme Deň hudby. Príďte do školy v čierno-bielom oblečení- ako noty.

          • Šikovný prváčik

          • 29.9.2022 sme mali v školskom klube športový deň. Už niekoľko rokov máme u nás na škole zavedenú peknú tradíciu pre našich nových prváčikov. Mesiac september ubehol veľmi rýchlo, od kedy po prvý krát zasadli nový prváčikovia do školských lavíc. Školu už poznajú a dnes mali možnosť preveriť aj svoje zručnosti pri športovom zápolení. Naši starší žiaci zo štvrtých ročníkov pripravili v telocvični kopec prekážok, ktoré si najskôr sami odskúšali. Ako starší kamaráti trpezlivo sprevádzali malých prváčikov na každom stanovišti. Dávali pozor, aby úlohu splnili tak, ako mali. Dbali aj na ich bezpečnosť. Štvrtáci boli veľmi trpezliví a ak sa niekomu nedarilo, ochotne im pomohli. Športové popoludnie sme si všetci užili a čo je najdôležitejšie nikomu sa nič nestalo. Jednoducho prváci to zvládli na svoju prvú veľkú jednotku s hviezdičkou.

          • Svetový Deň turizmu

          • Viete, čím je známe mesto Bergen v Nórsku? Kde si môžete kúpiť kečupovú či slaninovú čokoládu? Prečo je Šikmá veža šikmá? Poznáte budovu, ktorej piliere vyzerajú ako stromy? Kde mala byť pôvodne postavená Eiffelova veža?

            Pri príležitosti svetového Dňa turizmu, ktorý pripadol na utorok 27. septembra, žiaci našej školy precestovali svet. Naučili sa zaujímavosti o najznámejších svetových pamiatkach, ktoré si mali možnosť na hodine pozrieť i vytvoriť v 3D podobe. Dokonca Šikmú vežu a Eiffelovku svojím telom vytvorili štvrtáci na hodine tanca. Trieda šiestakov sa zmenila na letisko. Pred cestou na letisko si žiaci vytvorili pas a vypísali letenky. Po pasovej kontrole sme nastúpili do lietadla. V Boeingu 737-800 nás privítali letušky a predviedli bezpečnostnú inštruktáž. V angličtine sme si povedali, čo všetko sa na letisku či staniciach nachádza – ako sa čo nazýva, aký je postup, keď cestujeme. Aj starší ôsmaci si vytvorili svoj vlastný „Dream passport“, vysnívané krajiny a ich vlajky si nalepili do pasu. Naučili sa názvy krajín, ktoré nikdy predtým nepočuli a zisťovali o nich rôzne zaujímavosti. Piataci navrhli aj jedlo do lietadla. Na hodine slovenčiny sa šiestaci zahrali na „Abecedných vandrovníkov“ pátrali, ktoré slová sme do slovenčiny prebrali, ktoré sú už zdomácnené, či stále cudzie, prezentovali krátke informácie o európskych a mimoeurópskych krajinách. Deviataci a ôsmaci sa vydali na kulinársku cestu a to tým, že si priniesli jedlá z rôznych krajín a spoločne ochutnávali. Vďaka tomu mal deň v tejto triede tú správnu „chrumkavú„ atmosféru. Žiaci v nižších ročníkov cestovali za čokoládou, pamiatkami a niektorí aj do medovníkového mesta.

            Okrem iného veľa žiakov nakreslilo krásne plagáty, ôsmačky vytvorili model kufra s krajinkou a pamiatkami. Ďakujeme všetkým, ktorí sa kreatívne zapojili. 

            Cesta dlhá tisíce míľ začína jediným krokom.” Lao-C a naším prvým krokom bolo vzbudiť u žiakov vášeň k cestovaniu a spoznávaniu sveta.

            Roly žiakov v úlohe cestujúcich, pilotov a letušiek a krásne momenty z nášho dobrodružného dňa si môžete pozrieť v galérii.

          • Potulky ôsmakov

          • Žiaci 8.B triedy sa vydali potulkami do okolia Malých Karpát. Malebná dedinka Dobrá voda ponúka návštevu pamätnej izby Jána Hollého, nádhernú zrúcaninu hradu Dobrá voda a neďalekého kláštora Katarínka. Spoznávali sme aj krásy okolitej prírody, ktoré sú ešte znásobené nádherným jesenným počasím. 

          • Európsky Deň jazykov

          • 26. September bol deň osláv jazykovej rôznorodosti v Európe, ktoré sa oslavuje vo všetkých členských krajinách. Cieľom Európskeho dňa jazykov je podnietiť Európanov aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov, s presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu.

            Dôležitosť nepripisujeme len materinskému jazyku ale rovnako je dôležité mať vedomosti aj o iných jazykoch. Najvýstižnejšie to povedal Roger Bacon “Znalosť jazykov je bránou k múdrosti”.  O dôležitosti prečo sa učiť cudzí jazyk povedal aj Nelson MandelaAk s niekým hovoríš jazykom, ktorému rozumie, prihováraš sa jeho hlave. Ak s ním hovoríš jeho vlastným jazykom, prihováraš sa jeho srdcu.

            V našej škole sme sa venovali téme jazykov a nezabudli sme ani na posunkovú reč. Žiaci sa dozvedeli napríklad: Ktorý je najstarší európsky jazyk? Ktorý jazyk dokáže vytvoriť zrozumiteľnú vetu, ktorá sa skladá len so samohlások? Ktorý jazyk má najdlhšie slová? V ktorom jazyku neexistuje skloňovanie? Okrem týchto kuriozít sme sa zasmiali aj na cudzojazyčných najdlhších slovách a jazykolamoch. Hodinu sme si spestrili aj počúvaním rôznych európskych rádií. Ukázali niektoré znaky posunkovej reči. Pre triedu šiestakov bolo vzrušujúce zistenie, že ich nový spolužiak vie hovoriť francúzsky. Tichúčko sme ho počúvali a v predstavách sa prechádzali po Champs- Élysées. Nechýbali hry Hádaj, ktorý jazyk počuješ? Pexeso, rôzne kvízy či poznávanie vlajok. Vzrušujúce a zábavné bolo pre žiakov naučiť sa niektoré slová a potrápiť sa s ich výslovnosťou. Každé slovo je predsa míľnikom na ceste k zvládnutiu cudzieho jazyka. Momenty z osláv jazykovej rôznorodosti na našej škole si môžete pozrieť v galérii.

             

          • Biela pastelka

          • V piatok 23.9.2022 u nás v škole prebehla zbierka Bielej pastelky. 

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            V mene Bielej pastelky ďakujeme za každý príspevok!

          • Chémia s vôňou škorice

          • Ôsmaci si opakovanie učiva zo siedmeho ročníka doplnili praktickou skúsenosťou. Úlohou bolo skúmať priebeh horenia cukru vplyvom katalyzátora - škorice. Bonusom prepojenia práce s látkami z bežného života a laboratórnej techniky – zahrievania, bola príjemná vôňa karamelu a škorice v učebni.

                                                                                                                                                    RNDr. Marika Blaškovičová

          • Žiacka školská rada

          • Milí žiaci. 

            Dnes máte poslednú možnosť sa prihlásiť ako kandidáti a kandidátky do volieb do žiackej školskej rady.

            Viac info o tom, ako funguje žiacka školská rada, nájdete tu: kliknúť

            Stačí nám poslať videovizitku, alebo napísať niečo o sebe na ziacka.rada@zszelba.sk

            Neváhajte sa prihlásiť!

          • Súťaž PIŠQWORKY

          • Súťaž PIŠQWORKY konečne na ZŠ Železničná! Ak hráš rád pIšQworky a rád by si ukázal svoj talent, prihlás sa do našej súťaže. Spolu s kamarátmi vytvorte 3-členný tím a hrajte o kráľovské ceny v hodnote 40 000,-€! Prihlasovať sa môžete do 21.10. Pošlite názov tímu a mená členov tímu na radovan.obicky@zszelba.sk a ste zapojení do hry. Viac informácií sa dozviete neskôr.

            Do pIšQworkovania! 

          • NITRA - HĽADANIE STRATENÉHO POKLADU

          • Nájsť stratený poklad je pre veľa ľudí naozaj ťažká úloha. To však neplatí pre žiakov z 5.B triedy, ktorí sa zúčastnili zaujímavej exkurzie v meste Nitra. Zábavnou formou sa dozvedeli veľa informácií o histórií, umení a kultúre a s nadobudnutými poznatkami spoločne vyriešili náročné úlohy a našli tak stratený poklad Nitrianskeho hradu.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie zážitkové učenie. 

          • Náš merch

          • Dobrý deň všetkým!
            Aj tento rok pre Vás máme super prekvapenie!
            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e-shope: 
            https://www.kraloveskoly.cz/zszelba/

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 6.10. Nasledujúci deň sa eshop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!

            Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

          • Súťaž Pikomat

          • Poď sa zahrať s číslami a zapoj sa do celoslovenskej matematickej súťaže PIKOMAT !

            Budeš riešiť netradičné úlohy, kde je potrebný aj postup, nielen výsledok. Najúspešnejší riešitelia budú pozvaní na týždňové sústredenie plné zážitkov.

            Zapojenie sa do súťaže je bezplatné.

            PIKOMAT je pre žiakov 5. - 9. ročníka ZŠ. Počas roka sú dve série ZIMNÁ a LETNÁ, každá je vyhodnocovaná samostatne.

            Bližšie informácie, postup registrácie a zadania úloh nájdeš na stránke: https://pikomat.sk/s/pokyny

          • Biela pastelka

          • Vážení kolegovia, vážení rodičia, milí žiaci. 

            Tak ako každý rok, tak aj tento, sa naša škola stane súčasťou milej a zároveň dôležitej aktivity s názvom Biela pastelka.

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím.

            Zbierka sa na našej škole uskutoční v piatok, t. j. 23.09.2022. Za akúkoľvek podporu vopred ďakujeme.

            Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

          • Máte záujem súťažiť s Maksíkom?

          • Maksík je celoslovenská matematická korešpondenčná súťaž pre žiakov 2. až 4.ročníka ZŠ.

            Maskotom súťaže je Maksík, rozprávková postavička, ktorá prináša deťom zaujímavé matematické úlohy. Úlohy vymýšľa tak, aby zoznamovanie detí s matematikou bolo spojené so zvedavosťou a zábavou. Príbehy učia deti hľadať v texte potrebné údaje a čítať s porozumením. Súťaž je počas školského roka rozdelená do 5 kôl. V každom kole riešia žiaci 5 úloh. Na zadaniach je vždy uvedený termín, dokedy treba poslať svoje odpovede.

            Zaujalo vás to? Prihláste sa teda do súťaže a zabojujte o titul Najmúdrejší Maksáčik. 

            Koordinátorom súťaže je pani učiteľka Dömötörová. Jej doneste 10 eur na zaplatenie štartovného do súťaže. Dostanete úlohy 1.kola, ktoré vyplníte a prinesiete najneskôr do 3.októbra 2022 do 1.D (blok C3). Ak si netrúfate súťažiť sami, môžete súťažiť s kamarátom ako dvojica. Vtedy píšete odpovede do spoločného odpovedníka a zaplatíte štartovné len 5 eur za každého. V každom kole dostávajú žiaci body. Najúspešnejší riešitelia dostanú na konci školského roka diplom s titulom Najmúdrejší Maksáčik a peknú cenu. Každý riešiteľ, ktorý sa zapojí aspoň do 3 kôl a nezíska diplom najmúdrejšieho Maksáčika, dostane diplom s titulom Múdry Maksáčik a malý darček. Maksáčikovia môžu svoju šikovnosť prejaviť aj v nesúťažných úlohách. Môžu ilustrovať Maksíkoviny, prípadne napísať do novín krátky príbeh.

            Za obrázky a príbehy, ktoré sa dostanú do zadaní, Maksík pošle ich tvorcom darček.

            Všetky potrebné informácie o súťaži, ako aj zadania súťažných úloh a priebežné bodové hodnotenie nájdete na www.maksik.sk

          • V kontexte prezentačných zručností

          • Dňa 13.9. naši žiaci 9. a 5. ročníka absolvovali workshop s názvom " V kontexte prezentačných zručností" zameraný na sebaprezentáciu a rozvoj prezentačných schopností. Žiaci si vyskúšali rozmanité úlohy zamerané na rozvoj kreativity, kritického myslenia, argumentáciu, improvizáciu. 

          • Parťáci

          • Ako ste sa cítili, keď ste prišli prvýkrát do školy? Aké obavy ste mali, keď ste prešli na 2. stupeň?

            Vo štvrtok a v piatok sme mali špeciálne chvíle s triedami 1. a 4. ročníka a taktiež s triedami 5.a 9. ročníka, ich pani učiteľkami a pani riaditeľkou. V rámci projektu Parťáci sa štvrtáci stali parťákmi prvákom a deviataci piatakom. 

            Niektorí žiaci a triedy sa svojej funkcie zhostili viac ako bravúrne a zdá sa,že si poradia s každou prekážkou nielen sami, ale dokážu aj pomôcť a podporiť druhých.Máme veľkú radosť, lebo zodpovednosť niektorých štvrtákov a ochota niektorých deviatakov či tvorivosť alebo talent komunikovať a zabávať mladších nám dáva nádej v lepšiu budúcnosť. 

            Štvrtáci pozvali prvákov na prehliadku školy a sami im odprezentovali, čo sa kde nachádza a porozprávali im, čo ich v škole čaká, ako to tu chodí.  Pripravili si pre prváčikov rôzne úlohy, odmeny, aktivity  - možno lepšie ako naozajstní učitelia či učiteľky. Sme na nich veľmi hrdé. Niektoré dospelé diváčky museli po servítkach siahnuť. 

            Deviataci si pre svoje parťácke triedy taktiež pripravili zaujímavý program, zoznamovacie aktivity a rôzne vedomostné úlohy, aby po ich absolvovaní mohli piatakov pasovať za druhostupniarov či druhostupniarky, o čom dostali doklad vo forme preukazu na pamiatku. 

            Každá deviatacka trieda zvolila pre svojich piatakov iné úlohy, materiály, rekvizity a odmeny, čo nás veľmi teší. Všetci mali skvelé nápady a mali možnosť ich realizovať. Veľmi dôležité bolo aj  porozprávať o tom, čo sa na druhom stupni mení, na čo sa pripraviť a ako to v zdraví prežiť. Piataci tak vedia, že sa deviatakov nemusia báť, ale môžu sa na nich s dôverou obrátiť. Deviataci a piataci majú zodpovednú úlohu byť pre mladších žiakov a žiačky vzorom a oporou. 

            Veríme, že aj budúce stretnutia budú také príjemné a podnenté! Najbližšie nás čaká výstava Zmysel to má aj bez zmyslov:-)

          • Chemický chameleón

          • Pre žiakov siedmeho ročníka je chémia novým vyučovacím predmetom. V rámci úvodnej témy „Predmet skúmania a význam chémie“, sme si na vyučovacej hodine fázu brainstormingu a rozhovoru doplnili praktickou ukážkou chemickej premeny. Chemický chameleón je vizuálne efektná praktická úloha, s možnosťou domáceho prevedenia. Pri zhodnotení vyučovacej hodiny bola spätná väzba v interakcii učiteľ a žiak, žiak a žiak, žiak a učiteľ, výborná.

                                                                                                                                                    RNDr. Marika Blaškovičová