• Svetový deň vody

          • Svetový deň vody je určený na 22.3. Vyhlasuje ho každoročne Organizácia Spojených národov. Na našej škole sme si tento deň pripomenuli rozhovormi, prezentáciami a rôznymi edukačnými aktivitami pod názvom "Putovanie kvapky." Triedy sa "zahalili" do modrej farby a namiesto sladených nápojov sa pila čistá voda. Zvládni to perfektne všetky triedy na našej škole. 

          • Hodina deťom

          • V utorok, dňa 21.3.2023 sa uskutočnila celoslovenská zbierka Hodina deťom. Výnos zbierky je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. So školským parlamentom sa nám vďaka Vám podarilo vyzbierať sumu 328,42€.

            Veľmi pekne ďakujeme za Vašu účasť na zbierke.

            Váš školský parlament. 

          • Ponožková výzva

          • Aj my sme sa zúčastnili 21. marca - Svetového dňa Downovho syndrómu. Svoje sympatie a podporu ľuďom s DS sme vyjadrili aj obutím ponožiek rôznych farieb či veľkostí. 

            2.A

          • Z 1. miesta v krajskom kole postupujeme na Grandfinále v Prahe

          • S našimi úspešnými žiakmi zo 6.C, Alexandrou Nyíriovou, Karolínkou Soosovou a Peťom Spilým, sa zúčastníme na Grandfinále v Prahe. Tentokrát z 1. miesta v krajskom kole! 

            Naše dievčatá, Mia Barteková a Laura Hanúsková, ukázali svoje skúsenosti, zodpovedný prístup a prebojovali sa na krásne 4. miesto. Svetlanka Valacsayová, Paula Pitoňáková a Bibiana Brehová z 8. C najviac zaujali publikum svojim kreatívnym prístupom a od poroty získali spätnú väzbu so slovami o najkrajšom odkaze prezentácie či dokonca celej Prezentiády.

            Našim žiakom sa podarilo odprezentovať sa originálnym spôsobom, zaujať porotu, tímovo spolupracovať, odpovedať na otázky, vystupovať s nadšením a chuťou niečo ukázať. Gratulujeme k týmto skvelým výkonom!

          • 21. marec Svetový deň Downovho syndrómu- ponožková výzva

          • 21. marca 2006 bol na podnet organizácie DSI (Down Syndrome International) a EDSA (European Down Syndrome Association) vyhlásený prvý Svetový deň Downovho syndrómu. Tento deň by mal v spoločenstvách jednotlivých krajín poslúžiť k lepšiemu pochopeniu života ľudí s Downovým syndrómom.

          • Sme súčasťou medzinárodnej eTwinnig rodiny

          • Zážitkové učenie na hodinách cudzích jazykov sme podporili účasťou v školských projektoch, ktoré sa realizujú v platforme eTwinning. Program eTwinning je financovaný Európskou komisiou ako súčasť programu Erasmus+. eTwinning predstavuje najväčšiu komunitu učiteľov európskych škôl. Umožňuje nám nájsť partnerskú školu, s ktorou môžeme realizovať inovatívne školské projekty v rámci vyučovania v bezpečnom virtuálnom prostredí Twinspace. 

            Piataci sú súčasťou projektu Safe Internet Safe Life a šiestaci The Puppet Show. Naši partneri sú školy z Turecka, Tuniska, Chorvátska, Rumunska a Talianska. Každý projekt vyžaduje nadšenie zo strany učiteľa a žiakov. Žiaci pracujú nielen na hodine ale aj doma, pracujú sami aj v tímoch, majú zodpovednosť v projektoch a s nadšením robia niečo iné. Práca v medzinárodných tímoch pomáha žiakom rozvíjať ich angličtinu a tiež spoznávajú kultúru iných a často aj chudobnejších krajín. Tieto projekty nerozvíjajú len vzdelávacie ciele, ale aj osobnostnú stránku žiaka a toto je hlavný význam účasti v projektoch eTwinning.

          • Úspech žiakov 8.C v celoslovenskej súťaži „OBCHOD BUDÚCNOSTI“

          • Kolektívna spolupráca žiakov 8.C bola odmenená Slovenskou alianciou moderného obchodu, ktorú tvoria TOP zamestnávatelia v sektore obchodu. Do súťaže sme sa zapojili projektom „EkoVízia ôsmakov“. Žiakom 8.C ďakujem za aktívnu účasť a spoluprácu.

            RNDr. Marika Blaškovičová, triedna učiteľka

          • Spoločné čítanie

          • Máme tu marec  mesiac knihy. Pri tejto príležitosti pre žiakov pripravujeme hneď niekoľko aktivít. Ich cieľom je vzbudiť u nich záujem o detskú literatúru a motivovať ich k čítaniu. Ideálne je, keď deti vnímajú knihy ako svojich priateľov. Včera sme absolvovali deň, kedy sme sa všetci zapojili do spoločného čítania. Žiaci na 1. stupni si čítali počas prvej vyuč. hodiny, či už spolu, alebo každý sám a na 2. stupni sa čítanie prelínalo naprieč všetkými hodinami. 

          • Učíme sa pomocou tvorby projektu

          • Na prvouke s druhákmi sme začali preberať zaujímavú tému - Spoločenstvá živočíchov. Aby žiaci nielen pasívne prijímali informácie, ale ich aj aktívne vyhľadávali, mali možnosť spracovať projekt o dvoch spoločenstvách - spoločenstvo mravcov a včiel. Každý si vybral to, čo je preňho zaujímavejšie, vytvorili menšie skupinky a pustili sa s chuťou do práce. Na spracovanie projektu mali rôzny materiál, ktorý si sami doma pripravili. Spoločnými silami vypracovali krásne projekty, ktoré následne po skupinkách svojim spolužiakom odprezentovali. Oboznámili nás tak s novou témou a zároveň sme sa vďaka nim dozvedeli mnoho informácií zo života mravcov a včiel. Všetci žiaci boli veľmi usilovní a za svoju prácu si zaslúžia veľkú pochvalu.

          • Turistika

          • V nedeľu sme ráno vstali,

            batoh s pitím prichystali.

            Turisti už veľkí sme,

            12 km sa nám zdolať chce.

             

            Vybehli sme na Kačín,

            to bol dobrý vitamín!

            Cesta na vrchol už končí

            a nám srdce radosťou poskočí.

             

            Na hojdačke sa pohojdáme,

            na lavičke svojím nohám oddych dáme.

            Z hrebeňa k Železnej studničke zídeme,

            kde sa dosýta všetci najeme.

             

            Spev vtákov nás domov sprevádza,

            keď o mesiac opäť bude slnko hriať,

            tak na ďalšiu turistiku budeme odchádzať!

          • Bezpečnosť na internete

          • Tento školský rok sa zameriavame na prevenciu bezpečnosti na internete u našich žiakov. Priebežne v rámci hodín informatiky sa so žiakmi rozprávame o tom, ako sa chrániť na internete, ukazujeme praktické ukážky. V nadväznosti na tieto aktivity sme uskutočnili aj prednášky pre žiakov 7. a 8. ročníkov, ktoré sa nám podarilo zrealizovať vďaka Cyber4Kids. Žiaci mali možnosť teoreticky i prakticky sa oboznámiť s nástrahami Gamingu a Sociálnych sietí, v spoločnosti úzkych skupín svojich spolužiakov a lektorov, ktorí sú profesne znalí v tejto oblasti. Veríme, že si žiaci odniesli čo najviac skúseností.

          • Kolobeh vody v prírode

          • Súčasťou učív tematického celku „Voda“ u siedmakov, je i spojenie dvoch fyzikálnych dejov - vyparovanie a kondenzácia vody. Vyparovanie vody a jej opätovné skvapalňovanie sú základné deje obehu vody v prírode. Predstavujeme praktickú simuláciu tohto obehu v laboratórnom prevedení.

            Uvedená simulácia je ďalšou z aktivít, ktorú sme zrealizovali k téme „Voda“. Tematicky je prepojená na Svetový deň vody, ktorý každoročne vyhlasuje Organizácia spojených národov.

          • Prezentiáda

          • Školské kolo súťaže Prezentiáda sme na našej škole zorganizovali 1.3.2023. Žiaci sa odprezentovali originálnymi prezentáciami na témy 1 + 1 alebo Bolo-nebolo. Deviatačky tému uchopili ako prevenciu proti drogám, pretože každá dávka drogy si "pýta" ďalšiu. "Vedkyne" z 8. ročníka zistili, že kto nič neskúsil, nič nevymyslel a tiež to, že veľký úspech môže byť výsledkom 1000 zlyhaní. Šiestaci sa zamerali na príbeh o svojej jedinečnej triede 10.X, v ktorej sa dejú "dosť zvláštne veci". Všetci súťažiaci získali cenné skúsenosti, ktoré využijú na krajskom kole. Gratulujeme k postupu!

          • Plameňové skúšky

          • Prítomnosť katiónov niektorých kovov môžeme dokázať plameňovou skúškou. Jednoduchý a efektný dôkaz sodíka si môžeš vyskúšať aj v domácom prostredí, pod dohľadom dospelého. Sodík je prvok – kov, ktorý sa bežne vyskytuje v rôznych prípravkoch, či v látkach dostupných v domácnosti, napr. v kuchynskej soli. Horí jasným žltým plameňom.

          • Zlaté mince na chémii

          • Učivá tematického celku „Chemické prvky“ si ôsmaci doplnili praktickou aktivitou, ktorá navodzuje atmosféru dávnej alchýmie. Z medených mincí pripravili sledom chemických reakcií strieborné a zlaté mince. Praktickú aktivitu sme zrealizovali formou skupinovej práce, ktorej predchádzala školská i domáca príprava. Za prípravu i realizáciu praktickej aktivity si ôsmaci zaslúžia veľkú pochvalu.

          • RIEŠENIE KONFLIKTOV

          • Riešenie konfliktov a šikanovanie je našou ďalšou témou v programe Zippyho kamaráti, ktorému sa so žiakmi 2.A triedy venujeme priebežne počas celého školského roka 2022/23.

            Malé deti si často pletú šikanovanie a bežné doťahovanie (podpichovanie) a niekedy začnú akúkoľvek negatívnu poznámku, alebo rodičovské napomínanie označovať ako "šikanovanie". Vysvetlili sme si, že šikanovanie znamená opakované zlé správanie sa k niekomu, kde človek, alebo skupina ľudí si niekoho vyberú s cieľom ublížiť mu, alebo spôsobiť, aby sa cítil zle. Našťastie u detí v mladšom školskom veku je šikanovanie zriedkavé, ale mohli už o ňom počuť od starších detí a tak sa snažíme im vysvetliť, ako majú reagovať, keď sa s ním stretnú. S deťmi sme sa rozprávali o tom, že nemáme právo nikoho šikanovať aj o tom, že ak majú pocit, že sú šikanované, alebo im niekto ubližuje, majú požiadať o pomoc niekoho, komu dôverujú.

          • Matematika u siedmakov

          • Na hodinách matematiky si siedmaci zakladali vlastnú banku. Vymysleli si vlastné logo, produkty banky (poplatky, vklady, sporenia, úvery - aj s akými úrokmi ponúkajú). Žiaci si medzi sebou svoju banku odprezentovali, vymysleli si aj reklamu a reklamné predmety, dokonca si na pamiatku dali vyrobiť aj reklamný hrnček s vlastným logom banky.

          • Sacharidy na chémii

          • Počas vyučovacích hodín chémie, sme si s deviatakmi opäť overili pravdivosť citátu:

            „Čo počujem, to zabudnem. Čo vidím, to si zapamätám. Čo si vyskúšam, tomu porozumiem.“

            Konfucius