• HELPMARKET  Vianoce 2019

          •   

            Vážení rodičia, dňa 18.12. 2019 sa v rámci Vianočných trhov uskutoční charitatívny HELPMARKET.

            Obraciame sa na Vás s prosbou o poskytnutie predajného tovaru a vecí, ktoré potrebujú rodiny v núdzi t.j.:

            - kozmetika (šampón, sprchový gél, mydlo, parfum, pracie prostriedky, jar,...)

            - potraviny (cestoviny, ryža, strukoviny, konzervy, čaj, cukrovinky,...)

            - potreby do domácnosti (hrnčeky, taniere, utierky, varešky, kuchynské spotrebiče, elektronika,...)

            - knihy, CD, DVD, platne, obrazy, spoločenské hry, hračky (nie plyšáky), a čokoľvek, čo už nepotrebujete.

            Všetko by malo byť nepoužité a nepoškodené. Kozmetika a potraviny musia mať aktuálnu dobu trvanlivosti.

            Tovar môžu nosiť deti do svojich tried, / maximálne 1-2 veci na dieťa / kde si ho vyzdvihnú členovia detského parlamentu. Zbierka potrvá od 29.11. do 17.12. 2019. Výťažok z helpmarketu bude venovaný deťom, spolužiakom a rodinám v núdzi.

            Mgr. Radovan Obický, Mgr. Katarína Štofančíková a detský parlament Vám ďakujú. :-)

            SWAP – ekologické riešienie získavania „nových“ vecí.   „Prines, vymeň, odnes.“

            Novinkou Helpmarketu 2019 bude SWAP. Swap je zameraný na výmenu oblečenia a doplnkov. Prineste čisté, pekné a nepoškodené oblečenie do spoločného obehu a za odmenu si môžete odniesť niečo nové, čo sa vám zapáči, a čo potrebujete. Oblečenie môžete priniesť osobne do školy, alebo poslať po deťoch, max. 1 tašku. Deti odovzdajú tašky s oblečením zástupcom detského parlamentu, alebo triednym učiteľom. 

            Každý darca tašky s oblečením dostane kupón, ktorý je vstupenkou do swapu, na ktorom si bude môcť odniesť oblečenie, ktoré sa vám zapáči. Ak sa chcete swapu zúčastniť len ako nákupcovia, vstupné je 3,- €. Oblečenie, ktoré si nenájde nového majiteľa poputuje na dobročinné účely.

            Mgr. Radovan Obický, Mgr. Katarína Štofančíková a detský parlament vám ďakujú.

          • Majstrovstvá bratislavského kraja v šachu

          • Dňa 22.11.2019 sme sa zúčastnili šachového boja na Majstrovstvách bratislavského kraja v šachu žiakov a žiačok. Našej šikovnej žiačke Erike Pavelekovej sa podarilo úspešne obstáť v tejto náročnej skúške šachových schopností a náročných rozhodnutí. Tešíme sa z jej úspechov. Do budúcich zápasov jej prajeme veľa dobre premyslených ťahov a víťazných partií.

          • Malí kuchári

          • V priestoroch našej školy sa pýšime modernou školskou kuchynkou. My, druháci sme si vyskúšali svoju kuchársku zručnosť pri príprave zeleninových a ovocných šalátov.

            Bola to „mňamka“ a už teraz sa tešíme na ďalšie recepty, ktoré vyskúšame.

          • Múzeum holokaustu v Seredi

          • Dňa 13.11.2019 sme so žiakmi 9. ročníka navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Žiaci sa dozvedeli mnoho informácií o transportoch našich obyvateľov, o osudoch ľudí v koncentračných táboroch, i to, komu vďačíme za odhalenie praktík potláčania ľudských práv v táboroch smrti. Veríme, že vďaka exkurzii sme v žiakoch upevnili  pocit, že na túto súčasť našich dejín nemôžeme zabudnúť.

          • Hodina deťom.

          • Vo štvrtok (14.11.) sa na našej škole uskutoční verejná zbierka Hodina deťom, ktorá pomáha deťom v núdzi. Ak chcete prispieť, nezabudnite si so sebou priniesť nejaké peniažky navyše. Pomáhať pri zbierke budú deti z detského parlamentu. Ďakujeme.

             

          • 1.miesto ZŠ Železničná

          • Nielen naši žiaci súťažia a získavajú popredné miesta. Naše vedenie, pani učiteľky a mužský doprovod sú dôkazom. Postarali sa o najlepšiu kapustnicu v celom chotári. Už sa tešíme na Vianoce.

          • Jesenné dielničky v ŠKD.

          • Tradične aj tento školský rok sa v ŠKD uskutočnili jesenné tvorivé dielne pre deti a rodičov, na ktorých sa mohli rodičia na chvíľu vrátiť do školských čias a so svojimi deťmi si vytvoriť rôzne výrobky z papiera, alebo prírodných materiálov. Tiež si mohli s deťmi namaľovať vlastný kameň, ktorý bude osadený do farebnej kamennej mozaiky v zrekonštruovanom átriu našej školy. 

          • Európsky týždeň športu.

          • Aj v tomto školskom roku sme sa ako škola zapojili do projektu Európsky týždeň športu. Tento projekt prebieha už piaty rok. Hlavnou témou kampane ostáva „#BeActive“, ktorá má nabádať k pohybu a to nielen počas Európskeho týždňa športu, ale po celý rok. My ako škola sa snažíme deň čo deň zapájať deti do športových aktivít. Počas týždňa športu to bolo skákanie cez švihadlo, ktoré je u nás naozaj populárne, nakoľko čoraz viac a viac detí skáče. Cieľom bolo zapojiť všetky triedy do skákania a štyria najlepší skokani za každú triedu si mohli zmerať sily, respektíve skoky, medzi sebou. Deti, dievčatá aj chlapci skákali počas celého týždňa. Tí najlepší štyria, ktorí zastupovali triedu ako tím  - nie ako jednotlivec  - súťažili na konci týždňa. Atmosféra bola úžasná a skokani podávali výkony hodné vrcholových športovcov. Zabavili sme sa, zasúťažili. Výhercovia si odniesli pekné ceny a diplomy. Verím, že aj naďalej budeme v tejto športovej tradícií Európskeho týždňa športu pokračovať.

          • Októbrové všeličo.

          • V mesiaci október sa na našej škole uskutočnilo veľké množstvo zaujímavých akcií. 

            Jedna z nich bola nazvaná ,,Týždeň zdravej výživy". Vďaka veľkému úspechu sme tejto akcii venovali namiesto jedného týždňa - dva týždne.  Odmenených za túto akciu bolo veľa tried, ale aj 37 pedagógov. Jedna trieda získala aj 10 bodov za najkrajšiu pyramídu zdravia. Už teraz sa veľmi  tešíme  na zopakovanie tejto akcie v ďalšom školskom roku.

            Druhá akcia, ktorá sa rovnako uskutočňuje rok čo rok  na našej škole pod názvom,, Dary jesene" sa tiež strela s veľkým úspechom. Počas tohto týždňa nosili žiaci svoje výrobky do vestibulu školy, kde sme sa mohli ich nádherou kochať celý týždeň. Všetky výrobky boli krásne, nápadité a bolo veľmi ťažké vybrať si z toľkého množstva ten najkrajší. Preto sa tejto role ujali rodičia a tí svojou voľbou zvolili za prvý najkrajší výrobok, výrobok Dominiky Majkútovej , na druhom mieste  skončil výrobok Viktórie Sigetyovej a  tretí ocenený  výrobok  bol Mateja Brat. Okrem ceny rodičov sme rozdali 87 mimoriadnych cien. Veľmi sa tešíme tomu, ako sa naši žiaci  zapájajú s nadšením do všetkých akcií na našej škole.

            Okrem týchto dvoch akcií, mi nedovolí nespomenúť, aj imatrikuláciu prvákov spojenú s  otvorenou  hodinou, pre rodičov prvých ročníkov a otvorená hodina pre budúcich prváčikov,  kde mali možnosť si prezrieť priestory školy, vybavenie a mohli si vyskúšať, aké je to byť ,,prvák". 

            Tak, ako je jeseň bohatá na farby, tak bola aj naša škola bohatá na akcie. Všetkým ocenením ešte raz gratulujeme a zároveň aj všetkým rodičom a zamestnancom patrí veľká vďaka. My všetci, totiž svojou snahou a pričinením tvoríme ZŠ Železničná.

          • Šach.

          • Dňa 25.10. sme sa so žiakmi zúčastnili okresného kola školských majstrovstiev žiakov a žiačok v šachu. Žiaci sa popasovali so silnou konkurenciou a viackrát dokázali zvíťaziť nad súperom. Gratulujeme dievčatám, ktoré postúpili do krajského kola majstrovstiev žiakov ako neregistrované hráčky. Prajeme veľa dobre premyslených ťahov a úspešných zápasov!Dňa 25.10. sme sa so žiakmi zúčastnili okresného kola školských majstrovstiev žiakov a žiačok v šachu. Žiaci sa popasovali so silnou konkurenciou a viackrát dokázali zvíťaziť nad súperom. Gratulujeme dievčatám, ktoré postúpili do krajského kola majstrovstiev žiakov ako neregistrované hráčky. Prajeme veľa dobre premyslených ťahov a úspešných zápasov!

          • Halloween.

          • Žiačky 8.B sa dnes zmenili na strašidelných zombíkov a pre prvý stupeň si pripravili rôzne strašidelné úlohy a hádanky, za splnenie ktorých rozdávali žiakom cukríky.