• Pikopretek

          • Dňa 18.5.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili matematicko-športovej súťaže Pikopretek, ktorá bola na Železnej studienke v Bratislave. Súťažili sme v štvorčlenných tímoch, ktoré boli vytvorené žiakmi z každého ročníka na druhom stupni. Súťaže sa zúčastnilo cca 120 družstiev zo škol vrámci Slovenska. Naši piataci sa usmiestnili v prvej desiatke, na 7. mieste. 

          • SND

          • Dňa 26.5.2022 odhalili naši žiaci krásu dramatického umenia v novej budove Slovenského národného divadla. V predstavení Veselé paničky windsorské vďaka elite divadelných dosiek poodhalili naši žiaci tajomstvá sily rečníckeho i divadelného prejavu, krásu stupňovania deja a úsmevy na perách svedčili o tom, že komédia od majstra Shakespeara je stále vydareným aktuálnym dielom.

          • Workshop z dejepisu

          • V dňoch 9.5., 16.5. a 23.5. sme v škole opäť privítali organizáciu Post Bellum, ktorá žiakom našej školy priblížila hravou formou tému 80. rokov v našej spoločnosti, školstve, socialistickom systéme.Opäť sme prispeli k rozvíjaniu našej historickej pamäti. Za finančnú podporu ďakujeme Rodičovskému združeniu ZŠ Železnička.

          • Vyhodnotenie farebnej stopy

          • Farebná stopa je už vyhodnotená a naši malí výtvarníci - výhercovia, si prídu prevziať ceny 4.6.2022 o 11.00 do nášho krásneho vestibulu školy.  Ak chcete vedieť a vidieť kto to budete, príďte sa tam pozrieť.

          • Dopravná výchova

          • Dňa 11.5.2022 sa všetky prvácke triedy zúčastnili dopravnej výchovy na dopravnom ihrisku s mestskými policajtmi. Dozvedeli sa veľa informácií o dopravných značkách i pravidlách cestnej premávky. Zároveň si mohli vyskúšať získané poznatky i v praxi na kolobežkách.

          • Dnes sa uzatvára eshop

          • Naša škola si nechala vytvoriť svoju vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, ktorej náhľad vidíte nižšie a ktorú je možné si aktuálne zaobstarať v našom eshope tu: https://www.kraloveskoly.cz/zszelba/

            Objednávanie je už spustené a je možné už iba do 8. 5. 2022. Zajtra sa eshop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!

            Dúfame, že z nej budete mať rovnakú radosť ako máme my!

          • Deň narcisov - vyzbieraná suma

          • Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky Deň narcisov. Vďaka Vám sa nám podarilo vyzbierať 781,39,- eur a odovzdať ich Lige proti rakovine.

          • Beseda letom svetom

          • Dňa 3.5. 2022 sme sa so žiakmi 7. A a 7.C zúčastnili na besede s názvom Letom svetom v Knižnici Vrakuňa. Bývalý žiak našej školy, Juraj, ktorý precestoval celú východnú pologuľu, sa s nami podelil o cestovateľské zážitky. Zábavnou formou nám ponúkol prehľad rôznorodosti kultúr, náboženstiev, zvykov, tradícií v rôznych kútoch sveta, čím vzbudil záujem našich žiakov. Bolo prínosné sledovať geografiu “v praxi a z reálneho života”. V našich žiakoch zanechala táto beseda nápady a podnety na cestovanie, možno i na ich budúce povolanie.

          • Knižný veľtrh a beseda

          • Dňa 28.4.2022 sa u nás konal knižný veľtrh pod záštitou vydavateľstva Slovart. Deti si mali možnosť počas celého dňa zakúpiť vo vestibule školy knihy do svojích domácich knižníc so zvýhodnenou cenou, priamo od vydavateľstva. Zároveň, počas doobedia, prebehla v knižnici školy beseda pre všetky druhácke a tretiacke ročníky o tom ako vzniká kniha, ako sa vyrába a aký je celý proces až po moment, kedy sa nám dostane do rúk. Deti na záver besedy súťažili v kvíze a mali možnosť vyhrať knižné ceny, podľa vlastného výberu. Veríme, že aj táto pekná akcia prispela k rozvoju čitateľskej gramotnosti našich žiakov.

          • Zážitkové učenie Smolenice

          • Triedy 2.A, 2.C, 2.D a 3.B sa zúčastnili návštevy včelej záhrady v Smoleniciach. Deti mali možnosť si vypočuť prednášky a vidieť názorné ukážky o tom, ako žijú a pracujú včeličky. Následne deti ochutnali tri druhy medov a hlasovali za to, ktorý im najviac chutil. Potom sme sa presunuli k tvorivým dielňam, kde sme si vyrobili voskové sviečky a nakoniec sme si nakúpili aj mnoho drobností domov. Potešili nás aj drobné darčeky priamo zo včelej farmy. 

          • Rebelstyle competition v Prahe

          • Dňa 24.4.2022 sa konal 5.ročník Rebelstyle competition v Prahe, medzinárodná súťaž v rope skippingu, ktorého sme boli súčasťou. Čo to bola vlastne za súťaž? Skákanie cez švihadlo. Keď si zaspomíname na naše detstvo švihadlo bolo našou súčasťou pri každej hre, ale aj na hodinách telocviku. Dnes je to súťažný šport, ktorý je individuálny, ale aj tímový. Súťaží sa v rôznych rýchlostných disciplínach, ale aj v tanečných so švihadlom. Krátke švihadlo dopĺňajú 2 dlhé švihadlá double dutche.

            Keďže súťaž sa konala v Prahe cestovali sme v skorých ranných hodinách autobusom. Vonku bola ešte tma, ale to vôbec deťom neprekážalo. Mali so sebou pribalené vankúše a deky, aby mohli dospať skoré ranné vstávanie. Niektoré deti zaspali, iné boli už plné očakávaní a ani oko nezažmúrili. Svoje zastúpenie sme mali aj z radov rodičov, ktorí cestovali na súťaž s nami, aby podporili svoje deti, ale aj celý tím. Zastúpenie tímu bolo od najmenších prváčikov po deviatačku.

            Do Prahy sme dorazili o 7.30 ráno v dostatočnom predstihu, aby sme sa mohli pripraviť. K príprave patrilo česanie vlasov, obliekanie reprezentačného klubového  oblečenia a samozrejme nesmela chýbať ani rozcvička. Atmosféra ako aj priebeh jednotlivých disciplín bola na vysokej úrovni. Deti z klubu Fun skippers, ktorého základňa je na Základnej škole Železničná už 5 rokov, a ktorí sú aj žiakmi našej školy boli na súťaži úspešní.  Svoje zastúpenie sme mali aj z radov rodičov, ktorí cestovali na súťaž s nami, aby podporili svoje deti, ale celý tím. Pomáhali pri česaní, nakoľko učesať 16 hláv dievčat dá zabrať. Ešte, že máme v tíme aj chlapcov.

            Doniesli sme 25 medialí. Od zlatej za rýchlostnú disciplínu speed až po brondzovú.

            Už teraz sa pripravujeme na ďalšiu súťaž, ktorá sa bude konať v Nemecku v mesiaci jún.