• Filmový večer

          • Červený koberec, rôzne filmy, fotokútik, či pukance... To všetko bolo súčasťou nášho filmového večera, ktorý nadväzoval premietaním filmov na Medzinárodný deň tolernacie. 

            Veríme, že pre deti to bol zážitok a odniesli si čo najviac pozítivných emócií.

            Ďakujeme Rodičovskému združeniu Železnička za obstaranie popcornu pre všetkých :)

          • Šírime radosť

          • Žiaci 2.E sa zapojili do súťaže organizovanej knižnicou Vrakuňa pod názvom Šírime radosť. Krabice, ktorých je cieľom potešiť seniorov postupne zabaľujeme, ale rozhodli sme sa pomáhať aj úsmevom, ktorý "len tak" rozjasní tváre všetkých a prináša radosť do vašich srdiečok.

          • UNICEF u nás v škole

          • Naši tretiaci a štvrtáci absolvovali prednášku o právach dieťaťa a o náplni práce organizácie UNICEF. Náplňou workshopu bola aj diskusia na tému Ľudské a detské práva. 

          • ICH KANN DEUTSCH SPRECHEN- Olympiáda z nemeckého jazyka

          • Počúvanie s porozumením, čítanie textu a odpovedanie na otázky, gramatický test, opis obrázku a konverzácia v nemeckom jazyku. To všetko museli žiaci 8. a 9. ročníka v rámci školského kola olympiády z nemeckého jazyka zvládnuť. A zvládli to naozaj bravúrne. Podali svoj maximálny výkon a získali si tak u poroty obrovský rešpekt. 

            Umiestnenie:

            1. miesto: Michaela Andraščíková (9.B)

            2. miesto: Gregor Potančok (8.C)

            3. miesto: Veronika Čechová (8.A) / Natália Nováková (8.A)

            Srdečne gratulujeme a prajeme úspešnú kariéru v nemecky hovoriacich krajinách. :-)

          • PIŠQWORKY - krajské kolo

          • Ďakujeme tímu BENGORO (Patrik Fučík, Pavol Hajdu, David Ádám, 8.C) za skvelú reprezentáciu školy na krajskom kole súťaže Pišqworky, ktorá sa konala na súkromnom gymnáziu Mercury.

          • Návšteva škôlkarov

          • Dňa 15.11 a 16.11. sme privítali v našej škole deti z materskej škôlky Kríková, Kaméliová a Šíravská, aby navštívili našu interaktívnu výstavu- Zmysel to má aj bez zmyslov. Výstavou sprevádzali žiačky 8.ročníka  Sofia a Petra, za čo im patrí veľká vďaka. Pomáhala im pri tom aj školská psychologička Katka a pani zástupkyňa pre prvý stupeň. Vďaka informáciám a zážitkom z výstavy sa škôlkari viac dozvedeli o živote svojich rovesníkov so znevýhodnením. V diskusii sa dozvedeli, ako sa k takým ľuďom správať, čo je nápomocné a čo nie. Sme radi, že aj touto aktivitou sa už najmenším deťom priblížil svet odlišnosti a empatie. 

          • Finančná gramotnosť v VIII.C

          • Žiaci VIII.C sa v rámci zdokonaľovania sa v oblasti finančnej gramotnosti zúčastnili online hry, ktorej cieľom bolo naučiť sa hravou formou chápať základné pojmy o peniazoch. Hra obsahovala veľmi veľa zábavných cvičení, cez ktoré sa žiaci učili rýchlejšie chápať jednotlivé témy. Zaujímavé na hre bolo, že sa urobila v spolupráci so spevákom Tomášom Bezdedom, ktorý do hry zložil a naspieval jedinečnú pesničku.

            Za spoluprácu a spostredkovanie online kurzu ďakujeme p. Šperňákovej.

          • Plastelína ako zmes

          • V rámci učiva „Chemicky čisté látky a zmesi“, sme si so siedmakmi priblížili pojem „zmes“ praktickou aktivitou – výrobou plastelíny.  Na jej prípravu sme použili pomôcky a suroviny, ktoré sú bežne dostupné a využívané v každodennom živote. To predurčuje pripraviť si plastelínu aj v domácich podmienkach. Vlastnosti, ktoré sme v pripravovaných zmesiach modifikovali, boli farba a vôňa.

          • Deň boja za slobodu a demokraciu, Nežná revolúcia, Deň tolerancie

          • Dňa 16.11. 2022 sme si pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu v našej škole pripomenuli tematiku slobody, demokracie, tolerancie a ľudských práv.

            Počas dňa sme sa s piatakmi na dejepise venovali právam detí. Pantomímou alebo slovným opisom priblížili spolužiakom jednotlivé ľudské práva, ilustrovali to, ktoré považujú za najdôležitejšie. Počas dňa prevládali pri práci so žiakmi diskusie o slobode, jej hraniciach i neslobodných režimoch a živote ľudí v totalite. Na náboženstve sa žiaci dozvedeli o náboženskej slobode i o období náboženskej neslobody. Žiaci si tiež nasimulovali demokratické hlasovanie a slobodné prezentovanie svojich návrhov. Vedomosti si žiaci otestovali v skupinových aktivitách zameraných na fakty o diktátorských či demokratických krajinách. Naši štvrtáci sa prihovorili do školského rozhlasu o Dni tolerancie, vypočuli si pieseň Sľúbili sme si lásku a vysvetlili si, ako starí rodičia štrngali na námestiach, ako sa v minulosti cestovalo/ necestovalo k moru a nakoniec tvorili recept na priateľstvo. 

            O udalostiach rokov 1939 a novembri 1989 v Československu sa deviataci  dozvedeli na prednáške Ústavu pamäti národa a pri príležitosti Dňa študentstva si zaštrngali kľúčikmi.

            Považujeme za veľký prínos najmä to, že sa žiaci dozvedeli o udalostiach Dňa študentstva, Nežnej revolúcie, Dňa boja za slobodu a demokraciu, pretože sloboda má svoju hodnotu a  vo svete nie je samozrejmosťou.

          • SPRECHEN SIE DEUTSCH? Deutschland/Slowakei - spojenie dvoch kultúr

          • Pri výučbe nemeckého jazyka je veľmi dôležitá konverzácia. Žiaci 5.B, 8.C a 9.C si mohli sami vyskúšať, ako funguje. Nemčinu zábavnou formou použili v praxi tým, že hosťke Tamare kládli otázky v nemeckom jazyku a ona sa ich sama na mnohé pýtala. Deti museli nájsť spôsob, ako odpovedať. V inšpirujúcom prostredí sa spievali nemecké popové hity a učila sa aj bavorská/franská hovorová reč. Neskôr sa v diskusii porovnával život vo franskej oblasti Nemecka so životom na Slovensku. 

            Nemčina a život v Nemecku, pre niekoho náročné, no pre nás výzva a chuť popasovať sa s predsudkami a žiť kdekoľvek svoj vlastný sen. 

          • Návšteva zo škôlky

          • V stredu 16.11.2022 k nám zavítali pani učiteľky s deťmi z MŠ Kaméliová a MŠ Šíravskej. Prváci spolu s pani učiteľkami im pripravili rôzne aktivity v triedach: spolu čítali, písali, spievali, triedili ovocie a zeleninu.

            Na záver sa prváci  zahrali na malých učiteľov a pomáhali predškolákom so školskými úlohami a odovzdali im darčeky, ktoré pre nich urobili.

            Ďakujeme za návštevu a dúfame, že sa deťom u nás páčilo a budú sa do školy tešiť.

          • BÁSEŇ ROKA / POVIEDKA ROKA

          • Nádejní spisovatelia a poeti sa 16.11. stretli na súťaži, kde mohli odprezentovať svoje originálne diela a myšlienky. Porota v zložení Mgr. Radovan Obický, Mgr. Božena Klementovičová a spisovateľka Bc. Tamara Čarnogurská rozhodli o nasledovných víťazoch:

            V kategórií 4.-5. ročník (poézia/próza) vyhrali

            1. miesto: Lada Mendelová 4.A

            2. miesto: Lea Kiššová 5.B

            3. miesto: Lev Mendel 4.A

             

            V kategórií 6. ročník (poézia)

            1. miesto: Šimon Čerňanský 6.B

            2. miesto: Filip Pakos 6.B

            3. miesto: Anna Belanová 6.B

             

            V kategórií 6. ročník (próza)

            1. miesto: Viktória Vadovičová 6.B

            2. miesto: Dávid Cimmerman 6.B

            3. miesto: Viktória Dodávková 6.B

             

            V kategórií 8.-9. ročník (poézia)

            1. miesto: Kristián Gáborík 9.C

            2. miesto: Michail Alexandrovič Dmitriev 9.C

            3. miesto: Andrej Bránik 8.C / Tomáš Nagy 8.C

            Každé dielo bolo rozobraté a všetci zúčastnení získali spätnú väzbu od obidvoch odborných porotkýň, Tamary Čarnogurskej a Boženy Klementovičovej. Deti si vypočuli rady a tipy na písanie a tým sú motivované do ďalšej kreatívnej tvorby. Víťazi získali okrem iných cien aj originálnu knihu Červený delfín (2021), ktorej autorkou je Tamara Čarnogurská.

            Spoločne strávený čas bol veľmi prínosný. 

            Ďakujeme Rade rodičov za finančný príspevok na ceny pre žiakov.

          • Slnečná sústava

          • V triede 4.B sme dnes ukončili tému o vesmíre. V nadväznosti na zážitkové učenie a na vedomosti o vesmíre, mali deti vytvoriť projekty o slnečnej sústave. Projekty boli nápadité, tvorivé a skutočne si dali záležať. Formou projektu si takto deti utvrdili všetky získané vedomosti.

          • Nie je pleseň, ako pleseň

          • Keď nám splesnivie chlieb, či ovocie, nie je to pekný pohľad. Napadnuté potraviny plesňou obsahujú toxické látky, preto ich nekonzumujeme. Niektoré plesne však nazývame „ušľachtilé“ a všetci ich dobre poznáme. Ak máme radi syr Camembert, Encián, Brie pri ich výrobe pomohla pleseň Penicillium camemberi. Ak preferujeme Nivu, Gorgonzolu stretávame sa s plesňou Penicillium roequoforti. Plesne majú svoje miesto v potravinárskom, vinárenskom či farmaceutickom priemysle. So žiakmi ôsmeho ročníka, sme sa pozreli na pleseň trochu bližšie. Zistili sme, že pod mikroskopom je svet krásny.

          • Martin na bielom koni

          • 11.11. tento magický dátum je opradený rôznymi pranostikami a legendami. Aj v 1.D sme si v tento deň rozprávali o Martinovi, a hoci ani zďaleka nebolo zimné počasie a sneh, vyrobili sme si bielych koníkov pre radosť. Strihať a lepiť deti veľmi baví. Práca im išla od ruky. Pozrite sa sami. 

          • Zážitkové učenie s policajtmi- 2.C

          • Na hodine prvouky sme si predstavili, čo všetko obnáša práca policajta. Aby sme to mohli vidieť na vlastné oči, tak sme navštívili našich vrakunských policajtov. Porozprávali nám rôzne zaujímavosti o svojej práci a ukázali pomôcky a nástroje, ktoré pri práci používajú. Deti si ich mohli sami aj vyskúšať. Zároveň sme mali možnosť vyskúšať si sedieť v policajnom aute. Na záver sme od policajtov ako odmenu dostali smajlíkov a dopravné pexeso. Deťom sa návšteva policajtov veľmi páčila a viacerí z nich túžia po tom, aby sa aj oni nimi mohli v budúcnosti stať.