• Od našich žiakov

          • Naši žiaci pre Vás pred Vianocami pripravili milé prekvapenia.

            Mladí novinári pripravili nové číslo časopisu Dúhová sovička, ktorý si môžete prezrieť priamo tu.

            casopis_december_2022.pdf

            Žiaci zo 4.B Vám načítali jednu z najstarších vianočných rozprávok - Dievčatko so zápalkami od H.CH. Andersena. Vypočuť si ju môžete tu.

          • Vianočná nálada

          • Blížia sa najkrajšie sviatky roka - Vianoce a my z 2.E Vám želáme krásnu vianočnú náladu a nech vám vydrží celé sviatky.

          • Vianočná Viedeň

          • 21.12.2022 žiaci deviateho ročníka nachodili približne 15 900 krokov.  Prvé kroky boli v technickom múzeu odkiaľ sa presunuli cez Mariahilferstrasse do prírodovedného múzea. Na záver sa pozreli na atmosféru vianočných trhov pri radnici. Deň bol náročný, ale krásny.

          • Turistický krúžok

          • V rámci turistického krúžku sme navštívili s deťmi naše hlavné mesto- Bratislava a pozreli sme si jej historickú časť.

          • Mochovce

          • Minulú stredu sme so 7.C zážitkovým spôsobom spoznávali svet energie. Privítala nás veľká termokamera, kde sme sa mohli vidieť očami teplomera. Mohli sme si odmerať koľko energie dokážeme vyprodukovať pri šliapaní po zemi aj na bicykli. Vyskúšali sme si aké ťažké je nabiť mobilný telefón pomocou kľuky a cez uránové schody sme sa presunuli k bližšie k samotnému zdroju energie - oboznámili sme sa s rádioaktivitou ako fenoménom v prírode aj v ľudskej činnosti. Pomocou panelov a modelov si priblížili prevádzku atómovej elektrárne a mohli sme si vyskúšať aj test štiepnej reakcie. Každý predmet, či činnosť nesie nejakú uhlíkovú záťaž a mohli sme si zmerať akú uhlíkovú stopu zanechávame my. Zažili sme tu aj malé 3D kino, kde sme videli prierez históriou Zeme aj činnosťou ľudstva.  Zaujal nás aj energetický mix, ktorý nám ukázal ktorá krajina aké energetické zdroje využíva podľa dostupnosti zdrojov. Oboznámili sa s rádioaktivitou ako fenoménom v prírode aj v ľudskej činnosti. Pomocou panelov a modelov si priblížili prevádzku atómovej elektrárne. Tí odvážnejší si vyskúšali účinky elektrického poľa Van der Graafovho generátora aj na vlastnej koži.

          • Vianočné trhy

          • Dňa 20.12.2022 sa uskutočnili u nás v škole Vianočné trhy spojené s Vianočným programom, ktorý si pripravili pod dohľadom našich pedagógov, naši žiaci. Myšlienkou tohto večera bolo nielen sa po dvoch opäť stretnúť, porozprávať sa, dať si kapustnicu, čaj, či vychutnať si kultúrny zážitok, ale aj pomôcť v tento večer deťom so zdravotným znevýhodnením. Výťažok z vianočných trhov a dobrovoľné vstupné bude odovzdané Centru pre deti a rodiny sv. Jozefa- "Deti môjho srdca". 

            Naša vďaka patrí Rodičovskému združeniu Železnička, ktoré nám pomohlo toto podujatie zrealizovať. 

            Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

          • Tajné písmo na chémii

          • Sóda bikarbóna, jedlá soľ či hydrogenuhličitan sodný, je biely prášok mnohorakého využitia v kuchyni, v kúpeľni či pri hasení požiaru. Sódu bikarbónu môžeme použiť aj na písanie tajnej správy či kreslenie neviditeľných obrázkov. Vytvorenie a „odhalenie“ tajného odkazu sme si s ôsmakmi vyskúšali počas vyučovacích hodín chémie a je súčasťou aj ich domáceho praktického zadania.

          • Chemický vianočný stromček

          • Počas vyučovacích chémie si siedmaci atmosféru vianočných sviatkov priblížili výrobou chemického vianočného stromčeka. V praxi narábali s pojmami roztok, rozpúšťadlo, rozpustená látka, hmotnostný zlomok. Výroba chemických vianočných ozdôb si vyžadovala značnú dávku zručnosti a ochotu spolupracovať v pracovnom tíme. Siedmaci zvládli chemickú vianočnú úlohu výborne.

          • Pozvánka

          • Už zajtra 20.12.2022 Vás srdečne pozývame na Vianočné trhy spojené s programom našich žiakov. 

            Od 16:00 hod. začíname Vianočnými trhmi, odkiaľ si môžete za dobrovoľné príspevky odniesť krásne výrobky, občerstviť sa kapustnicou, či čajom.

            Od 17:00 hod. začne vo veľkej telocvični program, ktorý si nacvičili naši žiaci.

            Výťažok z vianočných trhov a z dobrovoľného vstupného bude venovaný neziskovej organizácii, Centrum pre deti a rodiny sv. Jozefa - "Deti môjho srdca", deťom s rôznym zdravotným znevýhodnením.

            Toto podujatie finačne podporujú:

            - Základná škola, Železničná 14, Bratislava

            - Rodičovské združenie Železnička

            - Nadácia SPP

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 19.12. 2023 sme organizovali školské kolo súťaže v recitácii slovenskej povesti, Šaliansky Maťko. Naši recitátori boli skvelí, preto bolo vyhodnocovanie najlepších súťažiacich veľmi náročné. V 1. kategórii zvíťazila Timea Porubská, na 2. mieste sa umiestnila Emma Zemanová, na 3. mieste Jakub Smatana. V 2. kategórii zvíťazila Gréta Kurucová, 2. miesto získala  Michaela Forró, 3. miesto porota udelila Natálii Filovej.  V 3. kategórii zvíťazila Karolína Soosová, 2. miesto získala Alexandra Nyiriová a 3. miesto bolo udelené Sofii Lare Priedhorskej.

            Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať aj v okresnom kole. Prajeme im rozcvičené jazýčky a tiež postup do ďalších kôl súťaže!

          • Rovesnícke vzdelávanie, kam s elektroodpadom

          • Žiaci deviateho ročníka si pripravili rôzne vzdelávacie aktivity na tému Elektroodpad pre svojich mladších spolužiakov. Kvíz, pexeso, rôzne spájačky, prezentácie a diskusiu o elektrospotrebičoch si mali možnosť vyskúšať žiaci 5.A a 5.B. Žiaci už vedia, že staré baterky a drobné elektrospotrebiče, ktoré už nepotrebujú určite nebudú vyhadzovať do komunálneho odpadu. Umiestnia ich do špeciálnych boxov určených na elektroodpad. Tešíme sa, že aj u nás na škole máme takéto zberné nádoby.

          • 5.B v DXC Technology

          • DXC Technology je nadnárodná spoločnosť poskytujúca služby v oblasti IT. Žiaci z 5.B mohli zažiť deň v tejto IT firme. Naučili sa programovať hru MINECRAFT a zistili, ako rozobrať počítač a opäť ho poskladať. Spoločne sme dizajnovali digitálne modely a pomocou 3D tlačiarne sme ich vytlačili. V CHILL zóne sme počúvali o nástrahách internetu, ako sa chrániť pred kyberšikanou a vyskúšali sme, ako znie absolútne ticho v SILENT ROOM. 

            Bolo to skvelé zážitkové učenie.

          • Geografická olympiáda

          • Dňa 23.11.2022 sa uskutočnilo školské kolo Geografickej olympiády na našej škole. Súťažilo sa v troch kategóriách a celkovo sa zúčastnilo 97 žiakov a žiačok.

            Najúspešnejší žiaci z našej školy nás budú reprezentovať na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 31.3.2023. Srdečne gratulujeme a držíme palce.

            Lukáš Daniš a Miroslav Glasa z V.B, Natália Klinčákova z V.C, Karolína Soosová zo VI.C, Filip Majdiak zo VII.A, Tamara Osvaldová zo VII.B, Gregor Urban Potančok z VIII.C, Michaela Andraščíková a Marko Nojič z IX.B

          • Tréneri v škole

          • Naša škola je zapojená do projektu TRÉNERI V ŠKOLE. Od začiatku septembra až do mája sa u nás striedajú tréneri, ktorí deti zoznamujú s rôznymi športmi a s ich športovým náčiním. Hravou formou rozvíjajú u detí pohybové aktivity, gymnastiku, atletiku, či loptové hry. Priebeh vyučovacej hodiny zabezpečuje jedenkrát v týždni tréner v spolupráci s vyučujúcim.

            A čo na to deti? Tak to môžete vidieť na fotografiách:) Najlepšou hrou sú "MRKVIČKY!"

          • HO HO HÓÓÓ

          • Kúzelný SANTABUS prišiel k nám aj so svojou rozprávkovou posádkou. Farebné svetielka, hviezdna obloha, príjemná vianočná atmosféra v Santovej obývačke spríjemnila deň našim žiakom. Pozrite sa ako im rozjasnila očká! 

          • iBobor

          • Súťaž iBobor je informatická súťaž, ktorej sa zúčastňujú žiaci v rôznych krajinách. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Do tejto súťaže sa v tomto  školskom roku zapojili aj žiaci našej školy, ktorí súťažili v kategóriach Drobec, Bobrík, Benjamín a Kadet. Súťaž prebiehala od 7. do 11. novembra 2022. Naši žiaci dosiahli v súťaži veľmi pekné výsledky a mnohí sa stali úspešnými riešiteľmi. Medzi najlepších riešiteľov patria títo žiaci:

            Drobec (2. – 3. ročník):

            1. Katarína Mareková  (III.C)

            2.– 3. Ella Kapková (III.B )

                      Michaela Hulecová(III.C)

            Bobrík (4. – 5. ročník):

            1. Michaela Forró (V.C) 

            2.– 4. Natália Rubická (V.C) 

                      Matej Šulík (IV.A) 

                      Liana Čopáková (V.B) 

            Benjamín (6 – 7. ročník):

            1. Sára Jurášková  (VII.C) 

            2. Petra Toroková (VII.B) 

            Kadet (8. – 9. ročník):

            1.– 2. Veronika Čechová  (VIII.A) 

                      Natália Nováková (VIII.A) 

            3. Jerguš Kováč (VIII.A) 

          • Dejepisná olympiáda

          • Na našej škole sa aj tento rok uskutočnilo školské kolo Dejepisnej olympiády. Zúčastnení žiaci  opäť preukázali svoju šikovnosť a poznatky na vysokej úrovni. V školskom kole sa zúčastnilo na olympiáde 22 žiakov z toho 11 žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi. Úspešní riešitelia zvládli náročné úlohy z monotematického celku zameraného na vedu a techniku, regionálnych dejín i učiva príslušného ročníka. Úspešní riešitelia s najväčším počtom získaných bodov nás budú reprezentovať v okresnom kole: Leo Szmrecsányi, Daniel Meszároš, Tamara Osvaldová, Petra Töröková, Gregor Urban Potančok, Leonard Koyš, Laura Hanúsková, Matúš Makky. Úspešnými riešiteľmi boli tiež žiaci: Filip Tyleš, Tamara Šebeňová, Alexandra Pápayová.

            Prajeme im veľa úspechov a postup do ďalších kôl súťaže!

          • Krúžok Kúzelný háčik

          • Žiačky druhých ročníkov od októbra navštevujú krúžok pod názvom Kúzelný háčik. Na krúžku sme sa postupne začali učiť základné techniky háčkovania, nadobúdame postupne zručnosti a správne návyky pri práci s háčikom. Aj keď sme sa na začiatku trošku potrápili, ale pevnou vôľou, chuťou chcieť a hlavne trpezlivosťou sa nám podarili takéto kúzelné diela. Máme z nich obrovskú radosť.

          • VIII.C v celoslovenskej súťaži „Obchod budúcnosti“

          • Kolektív žiakov VIII.C triedy sa zapojil do celoslovenskej súťaže „Obchod budúcnosti“, ktorú organizuje spoločnosť Centire s. r. o. v spolupráci so Slovenskou alianciou moderného obchodu. Ponúkame ukážku nášho súťažného projektu s názvom „EkoVízia ôsmakov“.