• Workshop

          • Žiaci 8.B triedy sa vďaka podpore Rady rodičov Železnička zúčastnili dejepisného workshopu s názvom "Rozhodovanie". Organizovaný bol organizáciou Post Bellum. Lektori prostredníctvom zážitku otvárajú tému nútenej migrácie, antisemitizmu a xenofóbie. Workshop zároveň približuje ako sa pod vplyvom politických podmienok mení život mladého dievčaťa, Evy. Eva je mladá židovka, ktorá je prinútená urobiť rozhodnutie a opustiť svoj domov. Cez skutočný príbeh jednotlivca, prostredníctvom štruktúrovanej drámy a hrania rolí približuje dilemy,  ktorým ľudia v tom čase čelili. 

          • Mediálny webinár pre "elektroodpadopad team"

          • Chlapci a dievčatá z 9.C a 8.C sa na webinári s fotografkou a scénaristkou Terezkou Matkuliakovou dozvedeli, ako správne zachytiť peknú fotografiu a načo sa zamerať. V ďalšej časti si skúšali vytvoriť krátke videjko z fotografií (stop motion). S novinárkou Marii Stracenskou sa zamýšľali nad pravdivosťou informácií na sociálnych sieťach, ako vytvoriť správu, ktorá zaujme novinárov i širokú verejnosť. Priložené poučné video natočil Leonard z 8.A. S tvorbou na tému elektroodpad nám môžete pomôcť. (krátke poučné video, komix, plagát, básnička, rozprávka...) Budeme sa tešiť každej iniciatíve. (alexandra.ruttkayova@zszelba.sk)

          • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo, vyhodnotenie

          • Dňa 16. 2. 2023 sa v priestoroch knižnice základnej školy Železničnej uskutočnilo školské kolo 69. ročníka recitačnej súťaže v prednese poézie a prózy, Hviezdoslavov Kubín. Zapojilo sa skvelých 49 recitátorov. Súťažilo sa v troch kategóriách, členených jednotlivo na poéziu a prózu. Každý jeden súťažiaci bol originálny a výnimočný, s chuťou predniesť text ako najlepšie vie, takže porota to pri rozhodovaní nemala ľahké. Víťazi jednotlivých kategórií postupujú do okresného kola Hviezdoslavovho Kubína, ktoré sa bude konať už 29. marca v našej škole. Úspešným recitátorom gratulujeme a prajeme nielen im, ale aj všetkým zúčastneným, nech ich radosť z literatúry a prednesu naďalej pretrváva.                                           

            Záverečné umiestnenie súťažiacich školského kola:

            I. kategória (2.-4.roč.) poézia:

            1. miesto: Viktória Rumlerová, 2.C

            2. miesto: Lilien Biela, 3.A

            3. miesto: Jaroslav Ivor, 3.D

             

            I. kategória (2.-4.roč.) próza:

            1. miesto: Eva Škvareninová, 3.A

            2. miesto: Timea Porubská, 2.E

            3. miesto: Terézia Zajková, 4.C

             

            Cena poroty: Viktória Majerníková, 4.B

             

            II. kategória (5., 6. roč.) poézia:

            1. miesto: Gréta Kurucová, 5.A

            2. miesto: Mária Lipitskaya, 5.C

            3. miesto: Tamara Blažencová, 5.B

             

            II. kategória (5., 6. roč.) próza:

            1. miesto: Lea Kiššová, 5.B

            2. miesto: Filip Pakos, 6.B

            3. miesto: Sofia Priedhorská, 6.C

             

            III. kategória (7. – 9. roč.) poézia:

            1. miesto: Kristián Gáborík, 9.C

            2. miesto: Petra Töröková, 7.B

            3. miesto: Alexandra Pápayová, 9.C

             

            III. kategória (7. – 9. roč.) próza:

            1. miesto: Adam Tadeáš Danis, 8.C

            2. miesto: Nataša Gallovičová, 9.C

            3. miesto: -----------------------------

          • Zápis do 1. ročníka

          • Na našej stránke nájdete, aj kliknutím priamo tu, všetky potrebné informácie k zápisu Vášho dieťaťa do 1. ročníka v našej škole. V informáciách nájdete presný postup k vyplneniu a vytlačeniu elektronickej prihlášky. Odporúčame pozrieť si pred vyplnením prihlášky všetky informácie, videonávod k tlači a často kladené otázky a odpovede k zápisu. 

            Novinkou je možnosť prihlásenia sa na presný termín prezenčného zápisu, resp. overenia správnosti údajov v prihláške, ktoré bude možné po akceptácii prihlášky školou, najneskôr však do 24 hodín po odoslaní prihlášky.

          • Zážitkové učenie - čokoládovňa

          • Celý 1. ročník sa zúčastnil sladkého a voňavého zážitkového učenia v Čokoládovni v Rakúsku. Zážitok to bol neuveriteľný!  Výkriky radosti a prekvapenia – neustále nás sprevádzali. Všetkých nás  zaujali obrovské hrnce, v ktorých sa miešala voňavá pochúťka.  Ešte nikdy sme také čosi  nevideli. V obchode  sme stále prepočítavali, aby sme čo najviac priniesli domov na sv. Valentína. Dokonca nás ponúkli kokosovými taštičkami, banánikmi v čokoláde a keksíkovými guľôčkami.  Mohli sme ochutnávať...  Verte, netrvalo to dlho!  

          • Školský ples

          • Dlhoočakávaným podujatím bol Školský ples, ktorý sa uskutočnil 10.2.2023 v jedálni našej školy, konečne po dvoch rokoch covidovej prestávky. Plesu sa zúčastnili nielen rodičia a učitelia školy, ale aj priatelia ZŠ Železničná. Vďaka podpore Rodičovského združenia Železnička a ďalším sponzorom sa nám podarilo zorganizovať krásne, slávnostné podujatie, na ktorom sa zabávalo celkovo 120 hostí, pri skvelej hudbe Be Happy. Mnohí si odniesli domov bohatú tombolu a zážitok z kultúrneho programu. Zabávali sme sa do skorého rána a pozitívne ohlasy nám pridali nielen na dobrej nálade, ale aj na motivácii pokračovať v tejto našej tradícii aj naďalej. Ďakujeme za prejavenú dôveru a vďaka patrí všetkým sponzotom, ktorí prispeli finačne, alebo akoukoľvek cenou do tomboly.

          • Chemické kvety

          • V rámci oddeľovacích metód sme si so siedmakmi predstavili modifikovanú formu papierovej chromatografie. Chromatografia je metóda, ktorá sa používa na oddeľovanie zložiek niektorých kvapalných zmesí. Chromatogarfické záznamy sme aranžovali do kvetinového zátišia.

          • Týždeň aktívnej angličtiny

          • Ako každoročne aj tento rok sa na našej škole uskutočnil „English week“ s anglickými lektormi, ktorého sa zúčastnili žiaci 4. - 9.ročníka. Vyučovanie trvalo 5 dní, 6 vyučovacích hodín, počas ktorých žiaci boli nútení komunikovať len v angličtine, rozvíjať vlastnú kreativitu pri aktivitách a rozprávať sa o rôznych témach z oblasti športu, zemepisu, histórie. Dozvedeli sa o živote v Spojenom kráľovstve. Celý týždeň žiaci charakterizovali slovami: „Bola to sranda a veľa som sa naučil.“ Lektori boli vtipní a mali pochopenie s našou lámavou angličtinou. „Vyučovanie formou hier mi veľmi pomohlo odbúrať strach rozprávať v angličtine.“ Najväčšou srandou pre žiakov bolo učiť lektorov rýdzo slovenské slová napr. čučoriedka, Čičmany, zápästie. Všetci sa tešíme na naše budúcoročné stretnutie.

          • Deň v koži literárnej postavy

          • Už tento týždeň v stredu 15.2. sa môžete vžiť a vcítiť do svojej obľúbenej rozprávkovej, či literárnej postavy. Môžete prísť v prestrojení (v maske) vášho obľúbeného hrdinu. Budeme sa tešiť, že zažijeme všetci spolu rozprávkový deň. 

          • Pokusy na prvouke v 2.E

          • Žiaci 2.E sa oboznamovali s učivom Odparovanie a filtrácia vody hravým spôsobom. Doniesli sme si do školy potrebný materiál a robili sme s vodou rôzne pokusy. Vytvárali sme aj jednoduchý model čističky vôd. Tešili sme sa, že sme si mohli teoretické vedomosti uplatniť aj v praxi.

          • Web Design Kemp

          • V dňoch 6.2.-10.2.2023 sa u nás na škole uskutočnil Web Design Kemp pre žiakov zameraný na vytváranie a dizajnovanie webových stránok. Kempu sa mali možnosť zúčastniť prihlásení žiaci 7.-9. ročníka. Išlo o pilotný projekt v spolupráci s medzinárodnou školou programovania Algorithmics. Žiaci si nadizjanovali vlastné weby. Lektor pochválil šikovnosť a tvorivosť našich nielen žiakov, ale i žiačok. Veríme, že aj v ďalšom období budeme mať možnosť takýto kemp zorganizovať a zúčastní sa ho viac našich žiakov, ktorí aj takto vedia nájsť to, čomu sa vo svojej budúcnosti môžu venovať.

            Veríme, že sa kemp žiakom páčil!

          • Riadené bádanie na chémii

          • Deviataci sa počas hodín chémie venovali príprave, realizácii a vyhodnoteniu procesu alkoholového kvasenia. Proces alkoholového kvasenia sme sledovali prostredníctvom časozberných fotografií a finálny produkt identifikovali pachovou skúškou. Praktická príprava alkoholu je súčasťou vyučovacích hodín chémie venovaných kyslíkatým derivátom uhľovodíkov. V rámci prevencie sme s deviatakmi diskutovali na tému „Alkohol – návyková látka“.

          • Ťažie učivo kreatívnou formou zvládnuté na jednotku

          • Šiestaci na hodine biológie boli umelcami a vytvorili krásne, detailné modely buniek, vírusov, baktérií či jednobunkových organizmov. Pozrite sa na ich umeleckého ducha. Veríme, že im táto hodina pomohla v zapamätaní si náročnejšieho učiva.

          • Novoročný 5 - boj

          • 30.1.2023 sme znovu oživili milú športovú súťaž pre predškolákov s názvom Novoročný päťboj. Naši nádejní žiaci školy ukázali svoj postreh, rýchlosť, bystrosť, dôvtip, odvahu, hravosť, ale aj množstvo iných vlastností, ktoré si vybudovali v doterajšom krátkom živote... A že sa im výnimočne darilo dokumentujú nasledujúce momentky!

                         

          • Biologická olympiáda

          • Školského kola biologickej olympiády pre 8-9.ročník sa zúčastnilo 45 žiakov. Z tohto počtu bolo 33 úspešných riešiteľov. Do okresného kola postupuje Matúš z 9.A a Nikola z 8.C. Gratulujeme a držíme palce 14.2.2023.

          • Hodiny techniky

          • Na hodinách techniky sme si v 1. polroku tohto školského roka precvičili množstvo zručností. Naši žiaci sú po praktickej stránke veľmi šikovní.