• VALENTÍNSKA POŠTA

          • Chceš niekomu spraviť radosť? Napíš mu valentínku a vhoď ju do krabice, ktorá ťa bude čakať pri jedálni od 7.2. do 13.2.2024. Nezabudni napísať meno, priezvisko a triedu osoby, ktorej je valentínka určená. 14.2.2024 bude školský parlament rozdávať valentínky. 

          • ŠKOLY IDÚ NA REPRE

          • Vo štvrtok 1. februára 2024 sa niektoré triedy prvákov, štvrtákov a piatakov zúčastnili špeciálneho zápasu Modré krídla Slovan vs Joj Šport Slovensko U18 v Tipos slovenská hokejová liga. Pridali sme sa tak k vyše 2 600 detí základných a stredných škôl Bratislavského kraja.

            Zápas sľuboval mimoriadnu atmosféru. Zažili sme videokocku, DJ, moderátora, maskota Harvyho, cheerleaders, súťaže, fan activation projekty. Avšak azda najväčším zážitkom pre nás bolo, keď pred samotným zápasom priamo k nám do školy zavítal maskot Harvy, ktorý vytvoril perfektnú atmosféru a deti navnadil na fandenie a skandovanie už v škole.

            Aj touto cestou chceme poďakovať p. Jurkovi, ktorý nám stretnutie s Harvym v škole zrealizoval a deti na zápas namotivoval už v škole a p. Matúškovi, ktorý pre všetky deti zabezpečil bezpečnú autobusovú dopravu na štadión a späť.

            Ďakujeme a veríme, že deti si odniesli skvelý zážitok.

          • Technika vyškrabávania

          • Žiaci sa tento týždeň venovali na vyučovacích hodinách techniky okrem teórie aj novej metóde vyškrabávania vlastných vzorov a návrhov. Z prác všetkých žiakov boli vytvorené zaujímavé obrazy, ako aj nové suveníry a dekorácie. Tešíme sa na nové inšpirujúce nápady a práce žiakov.

          • Geografická olympiáda

          • Dňa 19.1.2024 sa uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády, v ktorej súťažilo 36 žiakov a žiačok našej školy v troch kategóriách. V každej kategórii sme ocenili prvých troch najúspešnejších súťažiacich. Do okresného kola postúpilo 8 z nich. Matej Šulík z 5.A sa stal s 82 bodmi najúspešnejším riešiteľom z našej školy. Srdečne gratulujeme a držíme palce všetkým postupujúcim v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 12.3. 2024.

          • Turnaj vo vybíjanej pre 4.-9. ročník

          • Školský parlament zorganizoval turnaj vo vybíjanej, do ktorého sa zapojili tímy z 15 tried: 4.A, 4.B, 4.C, 4.D, 5.A, 5.B, 5.C, 6.B, 6.C, 7.A, 7.B, 8.A, 8.C, 9.A, 9.C. Hralo sa v 4 kategóriách a 1. miesto si vybojovali triedy 4.D, 5.A, 7.A, 8.A a 9.C.

            Gratulujeme a veríme, že sa vám tento turnaj páčil a vidíme sa opäť o rok. 

          • Prvouka v 2.B

          • Žiaci z II.B sa na hodinách prvouky zahrali na malých bádateľov. Pozorovali pôdu voľným okom, rukami, ale aj pod lupou, aby sa naozaj presvedčili čo všetko v pôde môžu nájsť... a veru našli aj malé drobné živočíchy. Svoje zistenia pretvorili do zaujímavého, obrázkového materiálu - LAPBOOK. Výrobou tejto mini encyklopédie si deti uchovájú informácie o pôde ľahšie. Hodiny prvouky boli tak zábavné, tvorivé a plné detskej radosti.

          • Turistický krúžok

          • V Nedeľu 28. januára 2024 sme sa s turistickým krúžkom vybrali nad mesto Svätý Jur v Malých Karpatoch, kde sa nachádza zrúcanina hradu Biely Kameň. Starobylé mestečko aj zrúcanina mali svoju atmosféru, ktorú si môžete pozrieť vo fotogalérii.

          • Workshop pre rodičov

          • V novembri si školský podporný tím pripravil workshop venovaný téme "Ako sa s deťmi učiť?". Stretli sme sa v zborovni a kým deti sledovali film z filmového večera, rodičia sa mohli vžiť do učiacich sa detí a hľadať spôsoby ako ich podporiť pri domácej príprave. Veľmi sa tešíme, že naše pozvanie prijala skúsená lektorka efektívneho rodičovstva RNDr. Martina Vagačová. V pondelok 5.2. sa medzi 17.00 a 18.00 budeme zaoberať témou "Ako sa dohodnúť?".

          • ZŠ Železničná 14, Bratislava hľadá učiteľku 1.stupňa

          • Vzdelanie: Vzdelanie podľa Zákona č.138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch v znení neskorších predpisov a Vyhlášky MŠVVsŠ SR 1/2020 Z. z.

            Rozsah úväzku : 100%

            Platové podmienky: Plat zamestnanca bude zohľadňovať zákon 553/2003 Z. z. a Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 220/2022 Z. z., ktorými sa ustanovujú zvýšené stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

            Vítaná znalosť ANJ, alebo NEJ 

            Termín nástupu: od 1.2.2024 

            V prípade záujmu o danú pozíciu, nám prosím zašlite životopis na adresu office@zszelba.sk

            www.zszelba.sk          Tel:  +421 245247092, +421902620580

             

          • Výrobky technika

          • Žiaci a žiačky na technike si tento týždeň zdokonaľovali činnosti vo výrobe dekoratívnych predmetov najmä z kameňov a popadaných konárov. Veríme, že kreatívni žiaci vytvoria v budúcnosti ešte zaujímavejšie dekorácie.

          • Teória v praxi

          • Činnostný charakter predmetu chémia nám umožňuje do vyučovacích hodín zapájať rôzne druhy bádania, praktických aktivít i laboratórnych prác. Praktické úlohy nielen preverujú našu trpezlivosť a zručnosti, ale zároveň nám pomáhajú zvládnuť teóriu. Efektné výsledky praktických aktivít a možnosť ich reprodukovania v domácom prostredí sú pre nás bonusom.

          • Návšteva múzea

          • Naši deviataci sa najbližšie obdobie ponoria do minulosti vzniku Zeme a života. Pozostatky našej minulosti sú uložené v Slovenskom národnom múzeu, ktoré sme navštívili. Nachádzajú sa tu nielen skameneliny živočíchov a rastlín, ale aj expozícia venovaná témam: Človek a jeho najbližší príbuzní a predchodcovia, Človek a dedičnosť, Predkovia- lovci mamutov, Kameň v rukách človeka a Praveké umenie. Veríme, že získané informácie zúžitkujú aj na hodinách.

          • Školský ples

          • Našim každoročným podujatím je Školský ples, ktorý sa tento rok uskutočnil 19.1.2024 vo vynovených priestoroch jedálne našej školy. Plesu sa zúčastnili nielen rodičia a učitelia školy, ale aj priatelia ZŠ Železničná. Vďaka podpore Rodičovského združenia Železnička a ďalším sponzorom sa nám podarilo zorganizovať krásne, slávnostné podujatie, na ktorom sa zabávalo viac ako 120 hostí, pri skvelej hudbe hudobnej skupiny Be Happy. Mnohí si odniesli domov bohatú tombolu a zážitok z kultúrneho programu. Zabávali sme sa do skorého rána a pozitívne ohlasy nám pridali nielen na dobrej nálade, ale aj na motivácii pokračovať v tejto našej tradícii aj naďalej. Ďakujeme za prejavenú dôveru a vďaka patrí všetkým sponzorom, ktorí prispeli finančne, organizačne, či akoukoľvek cenou do tomboly.

          • Turnaj vo vybíjanej pre 4.-9. ročník

          • Školský parlament organizuje 1. ročník turnaja vo vybíjanej pre 4.-9. ročník. Vytvorte tím s počtom žiakov 10, vymyslite si názov tímu, prihláste sa svojej triednej učiteľke/svojmu triednemu učiteľovi a príďte si 31.1. zahrať vybíjanú.

          • Matematický klokan

          • Táto súťaž je deťom blízka a pripravuje ich na rôzne druhy testovania, ktoré ich v budúcnosti čakajú. Rozvíja u nich predstavivosť a vnímanie, hľadanie súvislostí v bežnom živote. Je to súťaž pre všetkých, ktorí chcú na sebe pracovať a posúvať sa ďalej. Aj ty patríš medzi nich? Prihlás sa do súťaže do 16. februára 2024 u svojej triednej pani učiteľky alebo u pani učiteľky Dömötörovej z 2.D. Stačí zaplatiť štartovné 5 eur a potom čakať na termín súťaže. Súťaž sa koná 26. marca 2024. Spočíva vo vypracovaní testu v danej kategórii, každý ročník má svoju kategóriu. Testy sú pripravené pre prvákov až deviatakov. Prváci riešia 12 úloh, druháci až štvrtáci 18 úloh a všetci ostatní riešia 24 úloh. Prváci odpovedajú priamo do testu a zadania im číta učiteľ. A o čo sa súťaží? Každý účastník získa diplom a malý darček, 20 % najúspešnejších  aj peknú cenu. 5 vyžrebovaných súťažiacich z celého Slovenska vyhrá mobil.

            Zaujíma vás ešte niečo? Všetky potrebné informácie o súťaži nájdete na www.matematickyklokan.sk

            Ak si chcete skúsiť minuloročné testy, nájdete ich v rubrike „Otestuj sa“. Ak sa chcete zapojiť do hravej minisúťaže, nájdete ju v rubrike „Úloha na dnes“.

            Zapojte sa do súťaže Matematický klokan, zbavte sa, niečo nové sa naučte a vyhrajte. Veľa šťastia v súťaži!

          • Výrobky na technike

          • Žiaci na hodine techniky usilovne pracovali na svojich projektoch. Tímovou prácou a nasadením sa im podarilo vyrobiť jedinečné výrobky. Dúfame, že nové nadobudnuté zručnosti využijú vo svojej praxi.

          • Biologická olympiáda

          • Vo štvrtok sa na celom Slovensku uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády pre 8-9.ročník. Zo 47 prihlásených žiakov sa 38 stalo úspešnými riešiteľmi. Všetkým blahoželáme. Do okresného kola môžu postúpiť dvaja žiaci za školu. Našimi postupujúcimi sú Tamarka Osvaldová a Petra Toroková. Budeme im držať palce v ďalšom kole.