• Technika vyškrabávania

          • Žiaci sa tento týždeň venovali na vyučovacích hodinách techniky okrem teórie aj novej metóde vyškrabávania vlastných vzorov a návrhov. Z prác všetkých žiakov boli vytvorené zaujímavé obrazy, ako aj nové suveníry a dekorácie. Tešíme sa na nové inšpirujúce nápady a práce žiakov.

          • Geografická olympiáda

          • Dňa 19.1.2024 sa uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády, v ktorej súťažilo 36 žiakov a žiačok našej školy v troch kategóriách. V každej kategórii sme ocenili prvých troch najúspešnejších súťažiacich. Do okresného kola postúpilo 8 z nich. Matej Šulík z 5.A sa stal s 82 bodmi najúspešnejším riešiteľom z našej školy. Srdečne gratulujeme a držíme palce všetkým postupujúcim v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 12.3. 2024.

          • Turnaj vo vybíjanej pre 4.-9. ročník

          • Školský parlament zorganizoval turnaj vo vybíjanej, do ktorého sa zapojili tímy z 15 tried: 4.A, 4.B, 4.C, 4.D, 5.A, 5.B, 5.C, 6.B, 6.C, 7.A, 7.B, 8.A, 8.C, 9.A, 9.C. Hralo sa v 4 kategóriách a 1. miesto si vybojovali triedy 4.D, 5.A, 7.A, 8.A a 9.C.

            Gratulujeme a veríme, že sa vám tento turnaj páčil a vidíme sa opäť o rok. 

          • Prvouka v 2.B

          • Žiaci z II.B sa na hodinách prvouky zahrali na malých bádateľov. Pozorovali pôdu voľným okom, rukami, ale aj pod lupou, aby sa naozaj presvedčili čo všetko v pôde môžu nájsť... a veru našli aj malé drobné živočíchy. Svoje zistenia pretvorili do zaujímavého, obrázkového materiálu - LAPBOOK. Výrobou tejto mini encyklopédie si deti uchovájú informácie o pôde ľahšie. Hodiny prvouky boli tak zábavné, tvorivé a plné detskej radosti.

          • Turistický krúžok

          • V Nedeľu 28. januára 2024 sme sa s turistickým krúžkom vybrali nad mesto Svätý Jur v Malých Karpatoch, kde sa nachádza zrúcanina hradu Biely Kameň. Starobylé mestečko aj zrúcanina mali svoju atmosféru, ktorú si môžete pozrieť vo fotogalérii.

          • Workshop pre rodičov

          • V novembri si školský podporný tím pripravil workshop venovaný téme "Ako sa s deťmi učiť?". Stretli sme sa v zborovni a kým deti sledovali film z filmového večera, rodičia sa mohli vžiť do učiacich sa detí a hľadať spôsoby ako ich podporiť pri domácej príprave. Veľmi sa tešíme, že naše pozvanie prijala skúsená lektorka efektívneho rodičovstva RNDr. Martina Vagačová. V pondelok 5.2. sa medzi 17.00 a 18.00 budeme zaoberať témou "Ako sa dohodnúť?".

          • ZŠ Železničná 14, Bratislava hľadá učiteľku 1.stupňa

          • Vzdelanie: Vzdelanie podľa Zákona č.138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch v znení neskorších predpisov a Vyhlášky MŠVVsŠ SR 1/2020 Z. z.

            Rozsah úväzku : 100%

            Platové podmienky: Plat zamestnanca bude zohľadňovať zákon 553/2003 Z. z. a Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 220/2022 Z. z., ktorými sa ustanovujú zvýšené stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

            Vítaná znalosť ANJ, alebo NEJ 

            Termín nástupu: od 1.2.2024 

            V prípade záujmu o danú pozíciu, nám prosím zašlite životopis na adresu office@zszelba.sk

            www.zszelba.sk          Tel:  +421 245247092, +421902620580

             

          • Výrobky technika

          • Žiaci a žiačky na technike si tento týždeň zdokonaľovali činnosti vo výrobe dekoratívnych predmetov najmä z kameňov a popadaných konárov. Veríme, že kreatívni žiaci vytvoria v budúcnosti ešte zaujímavejšie dekorácie.

          • Teória v praxi

          • Činnostný charakter predmetu chémia nám umožňuje do vyučovacích hodín zapájať rôzne druhy bádania, praktických aktivít i laboratórnych prác. Praktické úlohy nielen preverujú našu trpezlivosť a zručnosti, ale zároveň nám pomáhajú zvládnuť teóriu. Efektné výsledky praktických aktivít a možnosť ich reprodukovania v domácom prostredí sú pre nás bonusom.

          • Návšteva múzea

          • Naši deviataci sa najbližšie obdobie ponoria do minulosti vzniku Zeme a života. Pozostatky našej minulosti sú uložené v Slovenskom národnom múzeu, ktoré sme navštívili. Nachádzajú sa tu nielen skameneliny živočíchov a rastlín, ale aj expozícia venovaná témam: Človek a jeho najbližší príbuzní a predchodcovia, Človek a dedičnosť, Predkovia- lovci mamutov, Kameň v rukách človeka a Praveké umenie. Veríme, že získané informácie zúžitkujú aj na hodinách.

          • Školský ples

          • Našim každoročným podujatím je Školský ples, ktorý sa tento rok uskutočnil 19.1.2024 vo vynovených priestoroch jedálne našej školy. Plesu sa zúčastnili nielen rodičia a učitelia školy, ale aj priatelia ZŠ Železničná. Vďaka podpore Rodičovského združenia Železnička a ďalším sponzorom sa nám podarilo zorganizovať krásne, slávnostné podujatie, na ktorom sa zabávalo viac ako 120 hostí, pri skvelej hudbe hudobnej skupiny Be Happy. Mnohí si odniesli domov bohatú tombolu a zážitok z kultúrneho programu. Zabávali sme sa do skorého rána a pozitívne ohlasy nám pridali nielen na dobrej nálade, ale aj na motivácii pokračovať v tejto našej tradícii aj naďalej. Ďakujeme za prejavenú dôveru a vďaka patrí všetkým sponzorom, ktorí prispeli finančne, organizačne, či akoukoľvek cenou do tomboly.

          • Turnaj vo vybíjanej pre 4.-9. ročník

          • Školský parlament organizuje 1. ročník turnaja vo vybíjanej pre 4.-9. ročník. Vytvorte tím s počtom žiakov 10, vymyslite si názov tímu, prihláste sa svojej triednej učiteľke/svojmu triednemu učiteľovi a príďte si 31.1. zahrať vybíjanú.

          • Matematický klokan

          • Táto súťaž je deťom blízka a pripravuje ich na rôzne druhy testovania, ktoré ich v budúcnosti čakajú. Rozvíja u nich predstavivosť a vnímanie, hľadanie súvislostí v bežnom živote. Je to súťaž pre všetkých, ktorí chcú na sebe pracovať a posúvať sa ďalej. Aj ty patríš medzi nich? Prihlás sa do súťaže do 16. februára 2024 u svojej triednej pani učiteľky alebo u pani učiteľky Dömötörovej z 2.D. Stačí zaplatiť štartovné 5 eur a potom čakať na termín súťaže. Súťaž sa koná 26. marca 2024. Spočíva vo vypracovaní testu v danej kategórii, každý ročník má svoju kategóriu. Testy sú pripravené pre prvákov až deviatakov. Prváci riešia 12 úloh, druháci až štvrtáci 18 úloh a všetci ostatní riešia 24 úloh. Prváci odpovedajú priamo do testu a zadania im číta učiteľ. A o čo sa súťaží? Každý účastník získa diplom a malý darček, 20 % najúspešnejších  aj peknú cenu. 5 vyžrebovaných súťažiacich z celého Slovenska vyhrá mobil.

            Zaujíma vás ešte niečo? Všetky potrebné informácie o súťaži nájdete na www.matematickyklokan.sk

            Ak si chcete skúsiť minuloročné testy, nájdete ich v rubrike „Otestuj sa“. Ak sa chcete zapojiť do hravej minisúťaže, nájdete ju v rubrike „Úloha na dnes“.

            Zapojte sa do súťaže Matematický klokan, zbavte sa, niečo nové sa naučte a vyhrajte. Veľa šťastia v súťaži!

          • Výrobky na technike

          • Žiaci na hodine techniky usilovne pracovali na svojich projektoch. Tímovou prácou a nasadením sa im podarilo vyrobiť jedinečné výrobky. Dúfame, že nové nadobudnuté zručnosti využijú vo svojej praxi.

          • Biologická olympiáda

          • Vo štvrtok sa na celom Slovensku uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády pre 8-9.ročník. Zo 47 prihlásených žiakov sa 38 stalo úspešnými riešiteľmi. Všetkým blahoželáme. Do okresného kola môžu postúpiť dvaja žiaci za školu. Našimi postupujúcimi sú Tamarka Osvaldová a Petra Toroková. Budeme im držať palce v ďalšom kole.

          • Vianočné trhy 2023

          • Blížia sa Vianoce. Sviatky, na ktoré sa teší azda každý z nás. Čas, kedy sa aspoň na chvíľu snažíme zastaviť a vychutnať si ich čaro. Ten čas, ktorý nám prináša pohodu a pokoj v kruhu našich najbližších.

            Naša škola každoročne organizuje Vianočné trhy spojené s programom a inak tomu nebolo ani tento rok. Žiaci, ktorí účinkovali v programe si dali obrovskú námahu. Krásne tanečné čísla, spev, recitácie, divadielka a ešte omnoho viac... Vianočné trhy sa blýskali nádhernými ručne vyrobenými výrobkami z dielní našich žiakov a ich učiteliek, učiteľov a p. vychovávateliek. Podávali sme aj výbornú kapustnicu a vianočný punč. Veríme, že to bol opäť pre všetkých skvelý kultúrny zážitok a spestrenie posledných dní kalendárneho roka.

            Na záver Vám všetkým želáme najkrajšie Vianoce, plné štedrosti, lásky, pokoja a hlavne zdravia!

            Vaša ZŠ Železničná

          • Vianoce v 3.A

          • 20. december 2023 bol posledný deň v tomto kalendárnom roku, kedy sme boli spolu v našej triede a dúfam, že si ho deti poriadne užili. Aktivitka TAJNÝ PRIATEĽ dopadla výborne. Každý si pod stromčekom v triede našiel svoj darček a všetkým deťom sa darčeky páčili. Potom sme sa venovali príprave na vianočný program, ktorý bol tiež nádherný a deti sa predviedli rodičom, aké sú šikovné a talentované.