• Vianočné trhy 2023

          • Blížia sa Vianoce. Sviatky, na ktoré sa teší azda každý z nás. Čas, kedy sa aspoň na chvíľu snažíme zastaviť a vychutnať si ich čaro. Ten čas, ktorý nám prináša pohodu a pokoj v kruhu našich najbližších.

            Naša škola každoročne organizuje Vianočné trhy spojené s programom a inak tomu nebolo ani tento rok. Žiaci, ktorí účinkovali v programe si dali obrovskú námahu. Krásne tanečné čísla, spev, recitácie, divadielka a ešte omnoho viac... Vianočné trhy sa blýskali nádhernými ručne vyrobenými výrobkami z dielní našich žiakov a ich učiteliek, učiteľov a p. vychovávateliek. Podávali sme aj výbornú kapustnicu a vianočný punč. Veríme, že to bol opäť pre všetkých skvelý kultúrny zážitok a spestrenie posledných dní kalendárneho roka.

            V neposlednom rade ďakujeme Rade rodičov Železnička za finančnú podporu pri organizácii tohto podujatia.

            Na záver Vám všetkým želáme najkrajšie Vianoce, plné štedrosti, lásky, pokoja a hlavne zdravia!

            Vaša ZŠ Železničná

          • Vianoce v 3.A

          • 20. december 2023 bol posledný deň v tomto kalendárnom roku, kedy sme boli spolu v našej triede a dúfam, že si ho deti poriadne užili. Aktivitka TAJNÝ PRIATEĽ dopadla výborne. Každý si pod stromčekom v triede našiel svoj darček a všetkým deťom sa darčeky páčili. Potom sme sa venovali príprave na vianočný program, ktorý bol tiež nádherný a deti sa predviedli rodičom, aké sú šikovné a talentované.

          • Revitalizácia priestoru

          • Okolie našej školy sa snažíme neustále nielen skrášľovať, ale aj prispievať k zvyšovaniu zelene v našom okolí. Tentokrát sme sa popasovali s výzvou revitalizovať priestor vedľa našej školy, kde bol pôvodne koreň stromu divá oliva. Vďaka projektu Smart škola a individuálnej dotácii Bratislavského samospravného kraja sa nám podarilo získať prostriedky na obnovu a skrášlenie tohto priestoru. Koreň divej olivy sme odstránili, na toto miesto sme vysadili zeleň, upravili podložie a osadili novú lavičku. Vďaka našim šikovným žiakom a žiačkam sa nám podarilo vytvoriť aj Knihobúdku. V letných mesiacoch bude tento priestor využívaný aj vďaka tomu, že bude slúžiť aj na nabíjanie mobilných telefónov. Veríme, že už na jar sa vysadená zeleň rozrastie a lavičku naplno budú využívať návštevníci školy, rodičia pri vyzdvihovaní žiakov, či samotní žiaci počas veľkých prestávok.

          • Modernizácia jazykových učební

          • V našej škole považujeme výučbu cudzích jazykov za samozrejmosť a prioritu. V uplynulom týždni sa nám podarilo zrekonštruovať, resp. zmodernizovať jazykové učebne. Do dvoch učební sme umiestnili nové interaktívne obrazovky, spolu s novými stolnými PC. Zakúpenie interaktivných obrazoviek zabezpečilo Rodičovské združenie Železnička, za čo im aj touto cestou ďakujeme. Spolu s touto modernizáciou sa nám podarilo premiestniť aj učebňu informatiky a tým zmeniť jej dispozíciu, či navýšiť počet PC v učebni. 

            Veríme, že aj táto modernizácia bude pre našich žiakov prínosom a hodiny cudzích jazykov budú o to pútavejšie a interaktívne.

          • Týždeň s anglickými lektormi

          • Tento týždeň absolvovali žiaci 8. a 9. ročníka, spolu so 7.B, týždeň s anglickými lektormi Markom, Harrym a Callumom, aby si zlepšili svoje komunikačné schopnosti. English week, teda anglický týždeň, je v našej škole obľúbený a zopakujeme si ho ako v januári, tak aj vo februári 2024 s mladšími ročníkmi. 

          • Dejepisná olympiáda

          • Dňa 12.12.2023 sme na našej škole vyhodnotili školské kolo Dejepisnej olympiády. Tento rok naši žiaci riešili úlohy  z monotematického celku "hrady a zámky na Slovensku", regionálnych dejín i učiva dejepisu príslušných ročníkov. Napriek náročnosti tejto olympiády sa tešíme zo šikovných úspešných riešiteľov i množstva zúčastnených žiakov (65). Veríme, že žiaci využijú získané skúsenosti a vedomosti aj budúci rok.

            Postupujúcim žiakom držíme palce na okresnom kole.

          • Šaliansky Maťko- školské kolo

          • V pondelok 11.12.2023 žila naša školská knižnica umeleckým prednesom. Konalo sa v nej školské kolo súťaže v prednese povestí- Šaliansky Maťko. Táto súťaž má na našej škole tradíciu, v ktorej sme pokračovali aj tento rok. Do súťaže sa zapojili žiaci 3. - 6. ročníka a súťažili v troch kategóriách. Postupujúcimi žiakmi, ktorí nás budú reprezentovať na okresnom kole, sú v prvej kategórii Jakub Smatana, v druhej kategórii Filip Taši a v tretej kategórii Ema Batáková. 

            Umiestnenie

            1. kategória:

            1. miesto: Jakub Smatana 

            2. miesto: Timea Porubská

            3. miesto: Adam Chmelina

             

            2. kategória:

            1. miesto: Filip Taši

            2. miesto: Dominika Hložeková 

            3. miesto: Terézia Zajková

             

            3. kategória:

            1. miesto: Ema Batáková

             

            Našim postupujúcim držíme palce na okresnom kole a všetkým zúčastneným prajeme radosť z prednesu a veľa úspechov. 

          • Mikulášsky turnaj- Šinter liga

          • Dňa 7.12.2023 sa uskutočnil Mikulášsky turnaj v basketbale na ZŠ Rajčianska. Žiaci si zmerali svoje sily v tradičných súťažiach: štafety - kotúľanie lôpt, dribling, krab, súťaž v streľbe na kôš a hra. Umiestnili sme sa na peknom 2. mieste a veríme, že v ďalších dvoch turnajoch, ktoré nás v budúcom roku ešte čakajú, to dotiahneme do úspešného konca.

          • YPSILON – SLOVINA JE HRA

          • 28 žiakov 2. – 4. ročníka sa 7. 12. 2023 zapojilo do celoslovenskej súťaže YPSILON – SLOVINA JE HRA. Zábavnou formou sa otestovali v zručnostiach z materinského jazyka. Okrem čítania s porozumením sa popasovali s rôznymi gramatickými princípmi, ktoré boli zašifrované do tajničiek, doplňovačiek a iných úloh, ktoré naši žiaci šikovne zvládli. Držíme im palce pri vyhodnotení a želáme, aby aj naďalej úspešne plnili zadané úlohy nielen zo slovenčiny.

          • Prváci v Santabuse

          • Dnes všetkých prvákov čakalo počas vyučovania pred školou obrovské prekvapenie. Zavítal k nám priamo Santa aj so svojím pomocníkom. Zažili sme jedinečnú vianočnú jazdu. Nazreli sme do Santovej obývačky, zasúťažili si s jeho pomocníkom škriatkom a spoločne si zaspievali vianočné karaoke. Na každého pasažiera vianočného autobusu Santabusu čakalo aj malé sladké prekvapenie. Takéto prekvapenie prvákom pripravil p. Matuška, ktorému aj touto cestou veľmi pekne ďakujeme.

          • Guľovačka, stavanie snehuliaka

          • S prvým snehom sa na školskom dvore vyšantili žiaci rôznych tried. Nechýbala guľovačka či stavanie snehuliakov. Po dlhom čase sa deti v Bratislave tešili zo snehu, možno o čosi viac než na severe, kde sa snehová pokrývka drží dlhšie a snehu je tam viac.

          • OLYMPIÁDA Z ANGLICKÉHO JAZYKA - školské kolo

          • Počas dvoch novembrových dní sa v našej základnej škole konala olympiáda z anglického jazyka - školské kolo. Žiaci si v dvoch kategóriách zmerali sily v gramatike, počúvaní s porozumením a tvorení príbehu v anglickom jazyku. Dokázali, že anglický jazyk majú "v krvi" a zvládajú bez problémov rozmýšľať a rozprávať v cudzom jazyku. Do okresného kola v 1. kategórií postupuje Lucia Gabajová, žiačka 7.B a v 2. kategórií postupuje Simona Adamová, žiačka 8.B.

            Gratulujeme!

          • Výsledky olympiády z fyziky

          • Dňa 1. 12. 2023 sa konalo školské kolo olympiády z fyziky. Zúčastnilo sa ho 51 žiakov z 9.A, 9.B a 9.C triedy. Najlepšie sa umiestnili žiaci 9.A triedy, ktorí si rozdelili prvé 3 miesta. Olympiáda pozostávala z 98 otázok a obsahovala 10 tematických celkov. Prvé 3 miesta sú nasledovné:

            ·         1. miesto Gieci Matúš, 9.A

            ·         2. miesto Horínková Natália, 9.A

            ·         2. miesto Šamo Samuel, 9.A

            ·         2. miesto Zajková Natália, 9.A

            ·         3. miesto Baďurová Ema, 9.A

            ·         3. miesto Greguš Matej, 9.A

            ·         3. miesto Zelenáková Michaela, 9.A

            Víťazom srdečne blahoželáme.

          • Malý princ- interaktívna výstava

          • Unikátna výstava MALÝ PRINC Elišky Podzimkovej nás vrátila späť do detstva a do sveta, v ktorom fantázia nemá konca. Vydali sme sa na cestu za hranice obvyklého! Literárna klasika, ktorá svojím čarom prepája svet detí a dospelých ožila v jedinečných ilustráciach Elišky Podzimkovej. A to doslova! Česká umelkyňa totiž pripravila interaktívnu výstavu, v ktorej sa originálne stvárnenie myšlienok spisovateľa Antoina de Saint-Exupéryho hýbe a prehovára k divákom. S prvou skupinou parťákov z tried 1.A, 4.A, 1.C, 4.C sme vstúpili do kúzelného sveta, kde sa fotografie "vesmírneho" Islandu premenili na scény plné života a dobrodružstva. V pohodlí stanu sme sa mohli započúvať do audioknihy Malého princa a pritom vytvoriť tieňohru. Kto sa nebál, mohol rukami preskúmať vnútro obrovského vajca a ohmatať si zvieratko, ktoré v ňom žije.

          • 🎅🏻MIKULÁŠ🎅🏻

          • Dnes sa na našej škole, za pomoci mikulášskych pomocníkov, zo školského parlamentu, rozdávali samé sladké odmeny. Mikuláš nám okrem množstva sladkostí priniesol aj kooopec snehu..naše deti to patrične využili 

          • Korčuľovanie v ŠKD

          • Po dlhšej dobe, sme sa opäť vrátili k organizovaniu kurzov pre deti školského klubu. V týždni od 27.11-1.12.2023 prebiehal kurz korčuľovania pre detí 2. ročníkov v Avione. Deti si ten týždeň naozaj užili. Niektorí stáli na korčuliach prvý krát, poniektorí si zdokonaľovali svoje umenie na korčuliach. Každý deň ich čakalo prezúvanie, obliekanie a presun na ľadovú plochu, ale zvládli to na jednotku. Tešíme sa opäť o rok.