• Práce na hodine Techniky- prívesky, kľúčenky, knihobúdka

          • Dievčatá a chlapci na hodinách Techniky vytvorili opäť množstvo zaujímavých výrobkov. Dievčatá vyrábali najmä prívesky a kľúčenky, rôzne darčekové predmety z plexiskla pre svojich blízkych. Chlapci, ale aj niektoré dievčatá, pracovali tiež s drevom a vyrábali rôzne dekorácie alebo pracovali na zhotovovaní knihobúdky. Vlastnou prácou získavali nové zručnosti, osvojovali si rôzne techniky navrhovania a konštruovania výrobku, spájania materiálov a dielov do konštrukčných podzostáv, a neskôr už hotových výrobkov. Hlavne s použitím rôznych spojovacích prostriedkov a lepenia. Tiež sa naučili a prakticky si vyskúšali rezanie, ako aj brúsenie rôznych materiálov.

          • Turistický krúžok

          • Ani mrazivé nedeľné (3.12.2023) počasie nás neodradilo od tretej turistickej vychádzky. Tentokrát sme spojili slávnosť ilustrácií v Bibiane s poznávaním centra mesta. V Bibiane sme sa vydali na cestu okolo sveta s ilustráciou. Objavili sme nečakané miesta, odhalili sme tajomné príbehy a preskúmali sme zákutia rôznych krajín. V centre mesta sme si prezreli Michalskú bránu, videli sme najužší dom, nultý kilometrovník, sochu Schöne Náciho, Čumila a nevynechali sme ani vianočné trhy na Hlavnom námestí.

            A ako nám bolo? Takto...

          • Z laboratórneho denníka chemikov

          • Členovia chemického krúžku si prípravy na 60. ročník CHO „osviežili“ prípravou gumových cukríkov. Počas krúžku sme si vysvetlili postup práce a ukázali samotnú realizáciu prípravy. Z hľadiska dodržania laboratórneho poriadku učebne chémie je neprípustné, aby žiaci vyrobené cukríky konzumovali. Preto žiaci následne pracovali v domácom prostredí. Vyrobené cukríky potom konzumovať mohli. Výsledky domáceho snaženia uvádzame vo fotoalbume.

          • Olympiáda z nemeckého jazyka - školské kolo

          • Počúvanie s porozumením, čítanie textu a odpovedanie na otázky, gramatický test, opis obrázka a konverzácia v nemeckom jazyku. To všetko museli žiaci 7. - 9. ročníka v rámci školského kola ONEJ zvládnuť. Podali svoj maximálny výkon a získali si tak u poroty obrovský rešpekt. Tento školský rok sa do školského kola ONEJ zapojilo 38 žiakov. Do okresného kola postupujú: Alexandra Bistáková (7.A) a Leonard Koyš (9.A)

            Umiestnenie 1. kategória:

            1.     miesto: Alexandra Bistáková (7.A)

            2.     miesto: Viktória Ondrášková (7.A)

            3.     miesto: Olívia Hettychová (7.A)

            Umiestnenie 2. kategória:

            1.     miesto: Leonard Koyš (9.A)

            2.     miesto: Barbora Belanová (9.C), Sofia Štipanitz (9.A), Lucia Andraščíková (8.B)

            3.     miesto: Veronika Čechová (9.A)

            Srdečne gratulujeme a prajeme úspešnú kariéru v nemecky hovoriacich krajinách. 

          • PIŠQWORKY - krajské kolo

          • Náš deviatacký team PORABKÁRI (Andrej Bránik, Patrik Fučík a Pavol Hajdu, 9.C) sa dňa 29.11. 2023 zúčastnili krajského kola súťaže PIŠQWORKY na Súkromnom gymnáziu Mercury.

            Ďakujeme za reprezentáciu. 

          • Filmový večer

          • Opäť červený koberec, rôzne filmy, fotokútik, či pukance... Aj tento rok sme zorganizovali Filmový večer, ktorého súčasťou bolo premietanie rôznych filmov. Veríme, že pre deti to bol zážitok a odniesli si čo najviac pozitívnych emócií, skvelý zážitok a upevnili ešte viac svoje vzťahy so spolužiakmi. Veríme, že úsmev na tvárach žiakov a učiteľov hovoril za všetko.

            V neposlednom rade veľmi pekne ďakujeme p. Matúškovi, ktorý zabezpečil popcorn pre nás všetkých :)

          • Parťáci 5.B a 9.B sa stretli s Malým Princom

          • Parťáci spoločne navštívili interaktívnu výstavu Elišky Podzimkovej Malý Princ. Česká umelkyňa pripravila výstavu, kde originálne stvárnila myšlienky A. de Saint Exupéryho. Piataci s deviatakmi si spoločne porozprávali o čom je kniha Malý Princ, aké myšlienky sa v knihe nachádzajú a obdarovali sa navzájom kresbami. Piataci venovali deviatakom krásne ovečky, presne také aké chcel Malý Princ a deviataci venovali piatakom postavičku Malého Princa. Mladším aj starším žiakom sa akcia veľmi páčila.

          • Parťáci 5.C & 9.C

          • Ďalšie z našich spoločných stretnutí s piatakmi sa nieslo v duchu zaujímavých praktických aktivít. Každú z aktivít sme zrealizovali na osobitnom stanovišti, čím sme vytvorili priestor pre každého parťáka. Bonusom spoločne stráveného času bolo získanie poznatkov z oblasti prírodných vied formou praktickej skúsenosti.

          • Finančná gramotnosť

          • Žiaci 6-teho ročníka sa aktívne zúčastňujú projektového vyučovania Fenomény sveta - peniaze. Formou interaktívnych cvičení a videí produkcie BBC si osvojujeme teoretické a praktické poznatky zo sveta financií.

          • Vybíjaná- okresné kolo

          • Uplynulý týždeň sa uskutočnilo okresné kolo vo vybíjanej na ZŠ Medzilaborecká. Sútaže sa zúčastnili aj žiačky našej školy. Napriek vynaloženej snahe sa nám nepodarilo postúpiť. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a pevne verím, že tohtoročné skúsenosti využijú v budúcom roku.

          • Hodiny Techniky

          • Na hodinách Techniky a v krúžkovej činnosti si žiaci vyskúšali skladanie rôznych hlavolamov z dreva, pri ktorých si osvojili najmä 3D zobrazovanie telies. Taktiež sa oboznámili s dekoratívnou technikou gravírovania laserom, ktorú si aj vyskúšali po výbere vlastného motívu. Zamerali sa tiež na tvorbu dekoratívnych obrázkov, no vytvorili aj svietiace vianočné dekorácie s použitím LED pásikov.

          • Školský ples

          • Vážení rodičia a priatelia školy!

            Srdečne Vás pozývame na Školský ples 19.1.2024. Veríme, že sa stretneme v priateľskej spoločnosti a výbornej atmosfére ako každý rok.

            Tešíme sa na Vás!

            Vstupenky si môžete zakúpiť každý pracovný deň na sekretariáte školy.

          • Mysli otvorene, mysli slobodne

          • Dňa 15.11.2023 sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnili prednášky v rámci projektu „Mysli otvorene, mysli slobodne“. Cieľom projektu je poskytnúť informácie o falšovaných liekoch a nevhodnom užívaní liekov deťmi zrozumiteľnou formou. Projekt vychádza z konceptu výučby založenej na interaktívnom príbehu. Pokrýva rizikové oblasti ako doping, látky na podporu mentálnej a fyzickej aktivity, sedatíva, lieky na chudnutie, či lieky z nelegálnych distribučných kanálov.

            Prednáška bola zložená z dvoch častí – interaktívnej práce s komiksom a samotnej prednášky. Počas prednášky mali žiaci možnosť odpovedať/hlasovať prostredníctvom aplikácie Slido.

            Informácie ku komiksu, ako aj pokyny k práci s komiksom nájdete na stránke:

            https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/informacie-pre-verejnost/osvetovy-projekt?page_id=6143

          • Turistický krúžok

          • Svahy Devínskej Kobyly pozývajú na prehliadku prírodných krás i na krátke nahliadnutie do dejín, tých vzdialených i nedávnych. Pieskové bralo Sandbergu nás vítalo veterným počasím, ale ani to nás neodradilo od druhého 10 kilometrového turistického pochodu, ktoré sme absolvovali v sobotu 18.11.23. Okrem príjemnej a zábavnej prechádzky s vyhliadkami nás po ceste potešilo viacero atrakcií -  paleopieskovisko, drevené vyrezávané mravčeky, motýle, kamenné bludisko či kozičky pasúce sa vo voľnej prírode. Našu túru sme zakončili pod hradom Devín.