• Návšteva ZOO a Botanickej záhrady

          • Žiaci 6.B triedy strávili posledné dni školského roka v Zoologickej a Botanickej záhrade v Bratislave. Príjemné prostredie, ticho, zeleň, kvety, zvieratá, spoločný piknik, objavovanie, fotenie, smiech a radosť zo spoločných chvíľ sme zaznamenali fotkami.

          • Poznaj svoje mesto

          • Deviataci sa boli pozrieť na najväčšiu fontánu na Slovensku, ktorú zmodernizovali a sprístupnili verejnosti po 16 rokoch. Samozrejme ju niektorí aj patrične vyskúšali. Je to jediná fontána, do ktorej môžete vstúpiť a osviežiť sa. Ďalšia zastávka bola pri Grasalkovičov palác, kde práve prebiehala výmena stráží. Naše kroky viedli popri čitárni u Červeného raka, zastavili sme sa na mieste kde stála synagóga pri Dóme sv.Martina. Naša trasa nás vyviezla až na UFO kde bol krásny výhľad. Popri Dunaji cez Starý most sme sa dostali do modernej časti Bratislavy. Spolu sme nachodili vyše 12 000 krokov.

          • BOJNICE

          • TRieda 7.A navštívila Bojnice. Je tu krásny zámok aj ZOO. Bol to skvelý výlet.

          • VELEHRAD A MODRÁ

          • Triedy 6.A  a 7.B sa spolu vybrali po stopách našich predkov. Okrem toho si pozreli aj podvodný svet sladkovodných rýb. Tu je pár záberov zo super výletu, ktorý poučil, ale aj pobavil. Na budúci rok sa tešíme opäť na skvelé zážitky.

          • Súťaž o maskota školy

          • V uplynulých týždňoch sa uskutočnila súťaž o maskota našej školy. Každý kto mal chuť a záujem sa mohol zapojiť a graficky znázorniť, ako by si predstavoval maskota našej školy, ktorý by nás mal v budúcnosti reprezentovať. Účasť bola bohatá a návrhy skutočne zaujímavé. Zapojili sa žiaci od 1. až po 9. ročník. Kresby boli nápadité a tvorivé. Avšak môžeme mať len jedného maskota... Vybrali sme návrh, ktorý bol špecifický, nápaditý, premyslený do detailov a má blízko k našej škole.

            Vecnú cenu, ktorú venovala Rada rodičov Železnička odovzdala autorke víťazného návrhu priamo naša pani riaditeľka. Ocenená bola Rebeka Mudrochová z 9.A, ktorej návrh zvíťazil a maskota našej školy vyrobíme podľa jej návrhu.

            Ďakujeme všetkým, že sa do súťaže aktívne zapojili.

          • Výlet 8.C v Banskej Štiavnici

          • V dňoch 22.06.2023 až 24.06.2023 sa žiaci 8.C zúčastnili školského výletu v Banskej Štiavnici.

            Dojmy žiakov: „fascinujúce, magnificentné, výborné jedlo, dobrá nálada, výborné ubytovanie, dobrý výlet, zábava, veľa sme sa o sebe dozvedeli aj o ľuďoch okolo nás, krásne mesto, pekný horizont, veľa histórie, veľa schodov, super zážitok, tá baňa bola najlepšia, všetko tam bolo super, veľa slnka, super botanická záhrada, poučenie v oblasti baníctva, chlad v bani, banský mesiac, vrátil by som sa tam, .... .

            Veľké ďakujeme posielame p. učiteľke Božene Klementovičovej.

            Marika Blaškovičová a žiaci 8.C triedy

          • Koncoročný výlet 3.B-Modra

          • Dočkali sme sa. Konečne nastal deň nášho výletu. Autobus nás priviezol až na miesto a hneď ako sme vystúpili, začuli sme nádherný spev vtákov, zbadali množstvo stromov a kvetov a zacítili omamnú vôňu lesa a kvitnúcich bylín. Počas celého pobytu sme trávili čas vonku a spoznávali okolitú krajinu. Slnečné počasie nás vylákalo na turistiku k Medvedej skale. Cestou sme videli množstvo zlatoňov, drevárov fialových, bieloškvrnáčov púpavcových, lykožrúta smrekového, kvitnúce liečivé rastliny, huby ako uchovec bazový, suchohríby, či muchotrávku červenkastú, pri potoku sme našli hlavu a klepetá mŕtveho raka... Pozbierali sme zopár jedľových a borovicových šišiek ale aj drobné šištice jelše lepkavej. Všade navôkol boli ihličnaté a listnaté stromy, ktoré vytvárali príjemný tieň v tomto letnom slnečnom dni. Do sýtosti sme sa pohrali na ihriskách, športovali, obdivovali krásne kvety a relaxovali. Večer sme sa hrali na izbách a navštevovali, spievali si pesničky a hovorili vtipy. Na druhý deň ráno nás do nového dňa naštartovala rozcvička v pyžamách pri vychádzajúcom slnku. Po celý čas sme mali kráľovsky prestretý stôl s chutnou stravou. Boli to krásne chvíle, na ktoré budeme ešte dlho spomínať.

          • Koncoročný spoločný výlet deviatakov, Smolenice-Záruby

          • “A to už musíme ísť? A prečo tu nemôžeme ešte ostať?” Nieslo sa vzduchom. Koľko zážitkov, dobrodružstva, smiechu, upevnenia kamarátstiev zažili deviatci počas trojdňového pobytu 18.6. - 20.6. neďaleko Smoleníc v nádhernej prírode Malých Karpát, hovorí za všetko. Pozrite si krátke video.

          • Víťazi Šinter mini ligy

          • V sobotu 17.6. prebehol 1. ročník Turnaja o Majstra ŠINTER mini LIGY. Družstvo reprezentujúce našu školu sa stalo celkovým víťazom. Žiaci Adam Aláč a Daniel Kamenický doniesli do školy pohár za 1. miesto a Putovný pohár, ktorý pre šk. rok 2023/2024 bude patriť ZŠ Železničná.

            Na našich žiakov sme právom hrdí a gratulujeme im!

          • Novinka v ekozáhradke

          • V našej ekozáhradke, kde si deti obohacujú tieto horúce letné dni pribudli rôzne nové hracie prvky. Kladina, hojdačka, či mostík nám poslúžia nielen na hru, ale aj počas hodín telesnej výchovy v čase, keď ju bude možné realizovať v exteriéri. Ďakujeme Rade rodičov Železnička, že nám tieto hracie prvky zabezpečili.

          • Arakovo

          • Včera nás v škole navštívila mobilná kontaktná zoo ARAKOVO. Triedy 2.D, 2.B, 3.A, 3.B, 3.D sa najskôr oboznámili s vtáčikmi. Krátkou prednáškou im animátori vysvetlili, čím sa živia, kde žijú alebo ako sa k nim správať. Potom nám následne predviedli interaktívny program pri ktorom sme mohli papagáje kŕmiť, hladkať a aj sa s nimi odfotiť. Deťom sa to veľmi páčilo a odnášajú si nielen plno zážitkov ale aj vedomostí.

          • Turistický krúžok

          • V sobotu 17.06.2023 sme si obuli turistické topánky a vybrali sa na poslednú turistickú výpravu z nášho krúžku. Naše kroky viedli na rozhľadňu VEĽKÁ HOMOĽA v Modre.

            Zdolali sme strmé svahy, 120 schodov a vychutnali si krásny pohľad na Malé Karpaty. Po túre nás zmohla menšia únava, ale zahnali sme ju opekačkou. Po chutnom obede sme si overili naše prírodovedné vedomosti pri jazierku so žubrienkami a malými žabkami. Zahrali sme sa rôzne hry a aktivity. Prežili sme krásny slnečný deň.

            TURISTIKE  ZDAR!!!

          • Zážitkové učenie - Včely

          • Dňa 16. júna sa triedy 2.C a 2.E zúčastnili zážitkového učenia. Navštívili sme Včelárstvo Dedinský v Devínskej Novej Vsi. Najprv sme si pozreli a vypočuli zaujímavú prezentáciu priamo od včelára o včielkach, následne sme si zo včelieho vosku mohli vyskúšať výrobu sviečok, ochutnali sme rôzne druhy medu, videli sme užitočnú prácu včiel priamo v úľoch, zoznámili sme sa s postupom výroby a spracovania medu a nakoniec sme mali možnosť medy a krásne suveníry aj nakúpiť.

          • 5.B Workshop: Kritické myslenie zamerané na predsudky a stereotypy

          • Žiaci z 5.B sa na dnešnom workshope naučili, že v súčasnom svete sa bez kritického myslenia nezaobídu. Cieľom kritického myslenia je vytvoriť si vlastný názor na základe získaných a overených vedomostí a skúseností. Naučili sme sa, že je nesmierne dôležité overiť si pravdivosť informácií od viacerých navzájom nezávislých zdrojov. S využitím kritického myslenia sa učíme zbavovať zaužívaných stereotypov a predsudkov. Za tento workshop ďakujeme dobrovoľníčkam z neziskovky INEX Slovakia.

          • Vyhodnotenie Maksíka

          • Skončil sa ďalší, v poradí už 14. ročník súťaže Maksík, v ktorom si deti rozvíjajú logické myslenie a vzťah k matematike. Veríme, že sa pri úlohách deti veľa naučili a pobavili sa na Maksíkových príhodách. Každoročne obľuba tejto súťaže medzi deťmi, učiteľmi aj rodičmi rastie. 

            Nastal čas odovzdať deťom ocenenia za ich celoročnú a vytrvalú prácu. Počas roka riešili 5 krát logické úlohy, za ktoré získavali body. Medzi najúspešnejšie deti z našej školy patria: Julka Steinlová a Miška Slížiková z 2.A,  Martinko Koller z 2.B, Katka Mareková a Miška Hulecová z 3.C, Hugo Kukučka zo 4.C a Hanka Blažičková a Martin Steinl zo 4.D. Okrem skúseností si zo súťaže odnášajú diplomy Najmúdrejší Maksáčik, pekné vecné ceny (turistické fľaše, stolové hry a ceruzky). Ostatní žiaci, ktorí sa do súťaže aktívne zapojili, ale nezískali až tak veľa bodov, dostali diplom Múdry Maksáčik a ceruzky Súťažím s Talentídou. 

            Všetkým výhercom srdečne blahoželáme! 

          • Salzburg- zážitkové učenie

          • Naša zážitková cesta do nemecky hovoriacej krajiny viedla do Salzburgu – mesta UNESCO, ktoré svoje bohatstvo a chýr vybudovalo na ťažbe soli. Prežili sme dva krásne slnkom zaliate dni, nadchýchali sme sa kúzelnými scenériami záhrad a harmóniou ľudského majstrovstva s využitím tvrdých prírodných možnosti. Pochopili sme náročnú prácu dobyvateľov soli, ktorá položila svoje základy v horách v okolí Salzburgu a Hallstadtu pred 7000 rokmi. V nemeckom a anglickom jazyku sme si preverili svoje vedomosti, skúsenosti, zručnosti ako i schopnosti prispôsobiť sa. Výborná zostava, pokojná atmosféra a veselé úsmevy nás sprevádzali celý čas. Už sa všetci tešíme, čo ďalšie čarokrásne zažijeme!

          • Deň rodiny 2023

          • Dňa 10.6.2023 sme u nás v škole strávili príjemné sobotné predpoludnie v kruhu našich žiakov, ich rodičov a učiteľov. Už tradične sme v tento deň zorganizovali Deň rodiny, ktorý sa niesol v duchu príjemnej komunitnej atmosféry nás všetkých. Rodičia a deti si mohli prejsť jednotlivé stanovištia, kde mali možnosť v športových, logických, či kreatívnych disciplínach získať žetóny, ktoré si neskôr vymenili za guláš, chlieb s masťou, či kofolu a jabĺčko. Aj keď to tak ešte ráno nevyzeralo, no aj počasie nám prialo a nakoniec to bolo teplé slnečné doobedie. Sme radi, že tento deň má u nás v škole stále tradíciu a že ho vždy navštívi kopec rodičov a žiakov našej školy. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tom, aby sme toto podujatie mohli zorganizovať. Ďakujeme aj pánovi starostovi mestskej časti Vrakuňa- JUDr. Ing. Martinovi Kurucovi, že nás opäť podporil svojou aktívnou účasťou.

            Veľké poďakovanie za spoluprácu a spoluúčasť na tomto dni patrí Rodičovskému združeniu Železnička, p. Matuškovi s rodinou, p. Gajarskej, p. Pomikalovi s rodinou, HENRIETTA – direct marketing, s.r.o., Boni Fructi, spol. s.r.o. a všetkým našim zamestnancom a žiakom, ktorí sa podieľali na organizácii celej akcie.

          • Naše mesto 2023

          • Naša škola sa zapojila dňa 9.6.2023 do programu „Naše Mesto 2023“ pod záštitou Nadácie Pontis. Na celom Slovensku sa konala akcia spojená s dobrovoľníctvom. Ceníme si aktívnych dobrovoľníkov, ktorí prišli a pomohli aj našej škole. Síce nám spočiatku počasie neprialo, no aj tak sa nám podarilo zrealizovať všetky aktivity- upratovanie areálu, maľovanie plota, či čistenie ekozáhradky. 

            Veľká vďaka patrí nielen doborvoľníkom, ale aj tímu našich zamestnancov a žiakom deviatych ročníkov, ktorí výraznou mierou pomáhali počas celého dňa a ukázali aj oni obrovský kus zanietenia a to, že majú srdce na správnom mieste.

          • Koncert "Dievča bez hranostaja"

          • V spolupráci s Miestnou knižnicou Vrakuňa sa triedy 3.A, 3.D, 2.B a 4.B zúčastnili koncertu "Dievča bez hranostaja", z ktorého si deti odniesli nielen kultúrny, ale i poučný zážitok.

          • MEDOLANDIA

          • Dnes 9. júna 2023 sa žiaci 2.A a 2.B triedy vybrali na zážitkové vyučovanie o včielkach a všetkom, čo s nimi súvisí do obce Dolná Krupá, kde je nádherné čarovné miesto. Na tomto mieste sa snúbi história so súčasnosťou a príroda s modernou architektúrou. Toto miesto sa volá MEDOLANDIA. 

            Deti počas exkurzie spoznali úžasný svet včiel, ich úžitok pre človeka aj pre celú spoločnosť. Mali možnosť vyskúšať - ochutnať, ovoniavať rôzne produkty z medu. Žiaci videli časti včely na nadrozmernej soche včely, ktorá je pred budovou Medolandie. Nadchla ich 6 metrová kvapka medu v Medovej veži a tiež podzemné priestory Medolandie. Vyrobili si aj sviečky z včelieho vosku. 

            Okrem množstva zaujímavostí o včelách sa deti počas prehliadky dozvedeli o rodáčke z Dolnej Krupej - grófke Márii Henriete Chotekovej, ktorá vlastným pričinením  dokázala vybudovať jedno z prvých a najväčších rozárií v strednej Európe. Pre svoju prácu, dobrosrdečnosť a vzťah k ľuďom a prírode nám môže byť inšpiráciu a vzorom dodnes.