• DEŇ NARCISOV

          • Vo štvrtok 18. 4. 2024 sa v spolupráci so školským parlamentom uskutoční na našej škole zbierka Ligy proti rakovine - akcia Deň narcisov. Prispieť ľubovoľnou sumou na podporu ľudí s rakovinou môže každý.

            Liga proti rakovine pomáha onkologickým pacientom na Slovensku už 34 rokov.

          • Prezentiáda- krajské kolo

          • Dňa 11.4.2024 sa naše dva tímy, Inside out a Maniaci zúčastnili na krajskom kole v súťaži prezentačných zručností, Prezentiáda. Žiaci zo 7.C našu školu reprezentovali témami Bez toho to nepôjde = Bez emócií to nepôjde a Čerešnička na torte = Kamarát. Žiaci získali nové skúsenosti pri prezentovaní, získali inšpiratívne podnety na prácu s publikom, formou i obsahom prezentácie. O tom, že im súťaž dala veľa podnetov na sebarozvoj svedčí aj to, že už teraz sa tešia na ďalšie výzvy v ďalšom ročníku súťaže.

          • Vyhodnotenie literárno-výtvarnej súťaže

          • Vyhodnotenie literárno-výtvarnej súťaže na tému DOPRAVA je tu. Do literárnej súťaže sa nám zapojilo, iba 7 prác, ale zato veľmi podarených. Nakoľko ich bol len takýto počet rozhodli sme sa oceniť všetky práce. Do výtvarnej súťaže nám prišlo 25 diel. Všetkým zúčastneným ďakujeme za zaslanie ich prác a blahoželáme.

            V neposlednom rade ďakujeme Rade rodičov Železnička za finančnú podporu pri organizácii tohto podujatia.

          • 5.A v Bratislavskom bábkovom divadle

          • „Objatie je cesta do srdca a to Vincentovo je prázdne.“ Táto veta prezrádza tému bábkového predstavenia s názvom Vincent a Víchrica, ktorého sa zúčastnili žiaci 5.A triedy v Bratislavskom bábkovom divadle. Javiskové sedenie, interaktivita s bábkohercami, veľa smiechu, napätia, dramatických prvkov a na záver samotný spoločný tanec boli skvelou súčasťou tohto bábkového predstavenia. Žiaci týmto aktívnym spôsobom mali možnosť prepájať svoje vedomosti o dramatickom žánri - bábkovej hre, ktorú v súčasnosti spoznávajú počas vyučovacích hodín literatúry.

          • Praktické vyučovanie na technike

          • Žiaci si na hodine techniky prakticky overili využitie slnečnej energie na vykurovanie a svietenie, účinnosť fotovoltaického článku a solárneho kolektora. Uvedené zariadenia sme spoločne zmontovali, odskúšali a umiestnili v areáli školy. Taktiež sa žiaci naučili správnu techniku sústruženia a opracovania SM guľatiny pomocou dláta. Správne uchytenie obrobku, rýchlosť otáčania, t.j správne otáčky hnanej a hnacej remenice, ktoré sa prenášajú na hriadeľ. Spoločne sme potom vyrobili svietniky zo starých násad na náradie. Taktiež si žiaci vyskúšali techniky spájania materiálu pomocou aku náradia, teda klincové ale najmä skrutkové spoje. Pevne veríme, že tieto nové nadobudnuté praktické zručnosti okrem teórie určite využijú.

          • Zapoj sa do školskej súťaže

          • Pri príležitosti Svetového dňa zdravia, ktorý sa konal 7.4.2024, sa naša škola rozhodla vyhlásiť fotografickú súťaž na tému "Moje zdravie". Ak máš hlavu plnú nápadov alebo len rád fotíš, určite sa ZAPOJ. Na fotke zachyť to, čo robíš, alebo by si chcel robiť pre svoje zdravie. Fotky môžeš posielať do 30.4.2024 na mail petra.adamove@zelba.sk. 

            Fotky, ktoré budú zaradené do súťaže budú v termíne od 1.5.2024 do 31.5.2024 vystavené na plote školy. Pod fotkami bude QR kód a aj TY môžeš hlasovať za svojho favorita! 

            Hľadáme víťaza. Budeš to práve TY?

          • Turnaj v malom futbale

          • Dňa 8.4. 2024 sa výber žiakov z 5. a 6. ročníka našej školy zúčastnil obvodného turnaja v malom futbale na ZŠ Bieloruska. Zo šiestich škôl sme skončili na krásnom 2.mieste, keď sme prehrali len vo finále so ZŠ Ostredková. 

            Samozrejme po turnaji si chalani za výborný výsledok zaslúžili odmenu🍦🙂

          • Vitajte v našej škole!

          • Už 12.4. a 13.4.2024 prebehne v našej škole zápis do 1. ročníka. Vieme, že mnohí majú obavy, čo ich v novej škole čaká, akí budú jeho spolužiaci, či v akej triede sa budú učiť. Naše žiačky a žiaci však majú aj na tieto otázky odpovede. Poďte opäť nahliadnuť za bránu našej školy.

          • Zážitkové učenie v Starej radnici

          • Dňa 5.4.2024 sa trieda 6.A zúčastnila Zážitkového učenia v Starej radnici, kde sa nachádza Múzeum mesta Bratislava. Naši žiaci sa dozvedeli niečo o richtároch, ako sa riešili spory medzi obyvateľmi, o práci mestských radných a o iných zamestnancoch, ale aj o tom ako prebiehali voľby a korunovácie uhorských panovníkov. Samozrejme nemohla chýbať vyhliadka z veže radnice 🙂

          • KNIŽNICA VRAKUŇA

          • Naši tretiaci z 3.A triedy sa veľmi radi učia aj v nádherne zrekonštruovanej miestnej knižnici vo Vrakuni. (neboli tam veru prvýkrát) Tentokrát sa okrem čítania kníh venovali aj hravému programovaniu Ozobotov a využili tiež vonkajší priestor detského ihriska, či letnej čitárne. Veríme, že si toto miesto obľúbia a budú sa aj v budúcnosti radi zúčastňovať rôznych diskusií, workshopov, kurzov a prednášok, ktoré skvelý tím v knižnici pre verejnosť pripravuje.

            ĎAKUJEME, že sme zase mohli spolu zažiť jeden skvelý deň :)

          • MÚZEUM VRAKUŇA

          • Vedeli ste, že vo Vrakuni sa nachádza aj múzeum? Naši tretiaci z 3.A triedy to už vedia. V piatok 5. apríla sa tam vybrali na exkurziu, aby sa oboznámili s pojmom časová priamka a spoznali históriu miesta, v ktorom žijú a chodia do školy. Veľmi užitočný bol pre žiakov výklad a sprievodné slovo správcu múzea pána Mgr. Tomáša Fedasa, ktorý je veľkým nadšencom a zberateľom rôznych materiálov týkajúcich sa Vrakune. Za jeho čas a zaujímavé rozprávanie mu patrí naša veľká vďaka.

          • Mohyla M. R. Štefánika - vychádzka

          • Takmer 15 km a 22 000 krokov mali v nohách žiaci III.C a IV.D triedy, ktorí v piatok 5. 4. 2024 navštívili pamätné miesto, kde tragicky zahynul Milan Rastislav Štefánik v dôsledku zrútenia lietadla. Mohylu generála si za krásneho jarného počasia obzrelo 39 žiakov, ktorým popod unavené nôžky pobehovali syslíky a nad hlavami krúžili pristávajúce lietadlá. Veríme, že keď pominie svalovica, deti budú hrdé na svoj výkon a s úsmevom si spomenú na tento pekný zážitok.

          • FOODBOX

          • Školský parlament vymyslel novinku do našej jedálne: Foodbox. Ten funguje tak, že žiaci, ktorí si neprosia ovocie, keksíky a iné snacky, ktoré dostanú na desiatu alebo k obedu, môžu tieto pochutiny odložiť do foodboxu v jedálni. Odtiaľ si ich potom môže zobrať niekto, kto má na ne naozaj chuť. Efektívne tak predchádzame plytvaniu jedlom v škole a zároveň tak urobíme radosť tým, ktorí si zabudli desiatu, alebo sú veľmi hladní.

            Táto iniciatíva prispieva k environmentálnej udržateľnosti a súčasne podporuje zdravé stravovanie a vytvára pozitívne vzťahy medzi žiakmi. Vzájomná podpora a zdieľanie jedla posilňuje spolupatričnosť a udržuje priateľské prostredie. Tak poďte do toho!

            Nechceš? Odlož. Zober si. 

          • Oboznamovanie sa so strojnými zariadeniami na hodinách techniky a montážnymi činnosťami

          • Žiaci si na hodinách techniky vyskúšali pod dozorom učiteľa prácu na strojných zariadeniach. Hobľovanie dosky na hrúbkovacej fréze, brúsenie guľatiny brúskou na kov a sústruženie kovového valca. Taktiež rezanie preglejky pomocou lupienkovej píly. Naučili sa správne používať rezný nástroj, techniku rezania, uchytenia obrobku  a brúsenia, no so zreteľom na bezpečnosť pri práci. Pomocou teplovzdušnej pištole sme nahrievali PVC Novodur potrubie a pokúsili sa spojiť 2 rúry t.j nasunutie bez tesnenia. Žiaci na hodinách techniky pracovali tiež so stavebnicou Merkur a taktiež so stavebnicou od Fischer Robotics. Osvojili si montážne činnosti, prácu s vidlicovým kľúčom, odizolovanie vodičov a zaskrutkovanie vodičov do spojovacích konektorov. Sme presvedčení, že nadobudnuté zručnosti na hodinách techniky im pomožu v budúcich činnostiach potrebných pre život.

          • Okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v našej škole

          • Každoročne sa Základná škola Železničná zapája do celoslovenskej postupovej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy s názvom Hviezdoslavov Kubín. Tento rok táto súťaž oslávila už okrúhly 70. ročník.

            Základná škola Železničná 27. marca organizovala okresné kolo celoštátnej postupovej súťaže pre I. až III. kategóriu umeleckého prednesu. Súťaže sa zúčastnilo 100 recitátorov z okresu Bratislava 2. Skvelé výkony mali možnosť hodnotiť členovia odbornej poroty, ako napríklad doc. Andrej Pachinger, Mgr. Michaela Čobejová, Mgr. art. Jakub Abrahám; Mgr. art. Katarína Želinská, spisovateľka Monika Nagyová a ďalší skvelí porotcovia, ktorí si vypočuli umelecké prednesy diel slovenských a zahraničných autorov.

            Žiačka našej školy Evička Škvareninová zo 4.A vynikajúco obstála v silnej konkurencii a obsadila nádherné 2. miesto v I. kategórii prednesu prózy, z čoho máme veľkú radosť.

            Tým, ktorí získali krásne ocenenia srdečne gratulujeme a všetkým recitátorom ďakujeme za nádherný umelecký zážitok pri ich prednese.

          • Stavanie mosta od Leonarda da Vinci

          • Žiaci sa na hodinách techniky učili postaviť most, ktorý navrhol Leonardo da Vinci bez spojovacích prostriedkov. Niektorým sa to podarilo aj bez použitia lepidla. Následne testovali statiku mosta zaťažením rôznymi predmetmi. Žiaci si taktiež vyrábali rôzne drevené 3D skelety, pričom sa zdokonaľovali najmä v správnom meraní a delení navrhovaných častí s dôrazom na symetriu celku. Niektorí pracovali s programovateľnou stavebnicou alebo montovali solárne osvetlenie. Sme veľmi radi, že žiaci opäť zdokonalili svoje techniky a zručnosti pri rôznorodej samostatnej práci.