• PIŠQWORKY

          • Dňa 14.11. 2023 sa 4 tímy žiakov 2.stupňa zúčastnili na oblastnom kole súťaže Pišqworky

            PORABKÁRI: Patrik Fučík, Pavol Hajdu, Andrej Bránik (9.C)

            MUŽI V ČIERNOM: Adam Danis, Erik Kollár, Filip Blaškovič (9.C)

            SLOVENSKÉ TIGRE: Dávid Cimmerman, Matúš Mitický, Daniel Forgáč (7.B) 

            LÍŠKY LESA: Alexandra Zvarová, Bianka Boháčiková (7.B), Alex Meszároš (6.B).

            Do krajského kola postúpil tím PORABKÁRI.

            Gratulujeme a držíme palce 29.11. v krajskom kole na súkromnom gymnáziu Mercury.

          • Literárny kvíz

          • Dňa 9.11 sa na našej škole uskutočnil obľúbený literárny kvíz pod vedením pani uciteľky Poľaškovej a Zajacovej. Žiaci 5.- 7. ročníka si zmerali sily vo vedomostiach z oblasti literatúry. Zástupcovia jednotlivých tried sa nenechali zahanbiť a výsledky boli naozaj tesné. Nakoniec si diplom odniesli triedy 5.A, 5.C, 6.C a 7.C. Veríme, že si žiaci súťaž užili a už teraz sa tešíme na ďalší ročník tejto sútaže.

          • Kŕmidlá a búdky pre vtáčiky, žiacke práce z predmetu Technika

          • V jesenných mesiacoch sa žiaci okrem vlastnej tvorby na hodinách v učebni Techniky často venovali výrobe kŕmidiel a búdok pre vtáčiky. Zlepšovali svoje pracovné zručnosti, najmä pri spájaní drevených častí pomocou klincových a skrutkových spojov, tiež pri lepení dreva a náteroch. Niekedy to bola tímová práca celej triedy, inokedy aj práca jednotlivcov.

          • ARTEFILETIKA v 3.A

          • Umenie má silný výchovný potenciál. Artefiletický prístup stavia na zážitkovom poznávaní a umožňuje rozvoj emotívnej, sociálnej i tvorivej stránky osobností žiakov. Tento prístup si vyžaduje vlastnú tvorivú výtvarnú aktivitu, ale i jej prezentáciu, spoločný rozhovor a reflexiu, zamyslenie a porovnanie vlastnej výpovede s výpoveďami ostatných a hľadanie nových riešení. Žiaci 3.A triedy si na hodine výtvarnej výchovy mali možnosť vyskúšať dve techniky a veľmi sa im to páčilo. Už teraz sa tešia na ďalšie aktivity s artefiletickým prístupom. 

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry, školské kolo - vyhodnotenie

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry je postupová súťaž, v ktorej žiaci 8. a 9. ročníka súťažia okrem teoretických vedomostí v teste aj v praktických zručnostiach, akými sú tvorba písaného textu a prednes vlastného rečníckeho prejavu na zadanú tému. Tento školský rok sa do školského kola olympiády zapojilo 14 žiakov. Niektorí sa ocitli mimo svojej komfortnej zóny. Túto výzvu sa však všetci snažili zdolať ako najlepšie vedeli. Veríme, že túto cennú skúsenosť využije každý jeden z nich v budúcnosti vo svoj prospech, keďže táto súťaž slúži aj ako príprava na každú profesiu, kde je potrebné sa správne a jasne vyjadrovať a prezentovať svoje myšlienky pred publikom.

            Zo 14 súťažiacich sa stali úspešnými riešiteľmi 5 žiaci (tí, ktorí dosiahli z celkového počtu 55 minimálne 40 bodov): Tomáš Bebják (9.B), Veronika Čechová (9.A), Lenka Jančigová (9.B), Leonard Koyš (9.A), Petra Töröková (8.B).

            Do okresného kola postupuje víťaz školského kola: Leonard Koyš (9.A)

            Umiestnenie:

            1.     miesto: Leonard Koyš (9.A)

            2.     miesto: Lenka Jančigová (9.B)

            3.     miesto: Tomáš Bebják (9.B)

            Srdečne gratulujeme a prajeme všetkým žiakom, nech majú neustále veľa tvorivej energie!

          • Exkurzia Rossum Integration

          • Dňa 2.11.2023 sa žiaci 7.A a 7.B triedy zúčastnili exkurzie v meste Trenčín. Navštívili firmu Rossum Integration, ktorá sa zaoberá návrhom a konštruovaním programovateľných robotických liniek. Zúčastnili sa tiež prezentácie ohľadom minulosti a súčasného vývoja v tejto oblasti. Niektorí žiaci boli odmenení vecnými cenami, keďže správne odpovedali aj na otázky lektorov k téme. Po prehliadke a oboznámení sa s činnosťami vo výrobe si pozreli zostavovanie PLC komponentov, prácu na 3D tlačiarni, aj prácu, ovládanie a zastavovanie kolaboratívneho robota. Po skončení akcie a posilnení v McDonalde sme si pozreli rímsky nápis na brale pod Trenčianskym hradom v Hoteli Elizabeth ako pozostatok víťazstva Rimanov nad Germánmi z r.179. Potom sme sa prešli Mierovým námestím a zastavili sme sa pri niektorých pamiatkach. Obdivovali sme Trenčiansky hrad, farský kostol, synagógu, fontánu vodníka Valentína, Trenčianske Múzeum či morový stĺp.

          • Z laboratórneho denníka chemikov

          • Na chemickom krúžku postupne zapĺňame stránky nášho laboratórneho denníka. Členovia krúžku výborne zvládli prípravu novej chemikálie, chemické výpočty, základné laboratórne techniky, stavbu aparatúr či správne vyplnenie záznamov z pozorovania.

            Všetci členovia krúžku si za zodpovedný prístup a aktívnu účasť zaslúžia veľkú pochvalu. Teším sa na ďalšie stretnutia.

          • Halloweenské stolovanie

          • Sladké šťavnaté jabĺčka, ovocie i zelenina nás inšpirovali k vytvoreniu Halloweenskeho stolovania. Siedmaci ukázali, že vedia vytvoriť tú správnu, zdravú a chutnú atmosféru.