• Chemický vianočný stromček

          • Počas vyučovacích chémie si siedmaci atmosféru vianočných sviatkov priblížili výrobou chemického vianočného stromčeka. V praxi narábali s pojmami roztok, rozpúšťadlo, rozpustená látka, hmotnostný zlomok. Výroba chemických vianočných ozdôb si vyžadovala značnú dávku zručnosti a ochotu spolupracovať v pracovnom tíme. Siedmaci zvládli chemickú vianočnú úlohu výborne.

          • Pozvánka

          • Už zajtra 20.12.2022 Vás srdečne pozývame na Vianočné trhy spojené s programom našich žiakov. 

            Od 16:00 hod. začíname Vianočnými trhmi, odkiaľ si môžete za dobrovoľné príspevky odniesť krásne výrobky, občerstviť sa kapustnicou, či čajom.

            Od 17:00 hod. začne vo veľkej telocvični program, ktorý si nacvičili naši žiaci.

            Výťažok z vianočných trhov a z dobrovoľného vstupného bude venovaný neziskovej organizácii, Centrum pre deti a rodiny sv. Jozefa - "Deti môjho srdca", deťom s rôznym zdravotným znevýhodnením.

            Toto podujatie finačne podporujú:

            - Základná škola, Železničná 14, Bratislava

            - Rodičovské združenie Železnička

            - Nadácia SPP

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 19.12. 2023 sme organizovali školské kolo súťaže v recitácii slovenskej povesti, Šaliansky Maťko. Naši recitátori boli skvelí, preto bolo vyhodnocovanie najlepších súťažiacich veľmi náročné. V 1. kategórii zvíťazila Timea Porubská, na 2. mieste sa umiestnila Emma Zemanová, na 3. mieste Jakub Smatana. V 2. kategórii zvíťazila Gréta Kurucová, 2. miesto získala  Michaela Forró, 3. miesto porota udelila Natálii Filovej.  V 3. kategórii zvíťazila Karolína Soosová, 2. miesto získala Alexandra Nyiriová a 3. miesto bolo udelené Sofii Lare Priedhorskej.

            Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať aj v okresnom kole. Prajeme im rozcvičené jazýčky a tiež postup do ďalších kôl súťaže!

          • Rovesnícke vzdelávanie, kam s elektroodpadom

          • Žiaci deviateho ročníka si pripravili rôzne vzdelávacie aktivity na tému Elektroodpad pre svojich mladších spolužiakov. Kvíz, pexeso, rôzne spájačky, prezentácie a diskusiu o elektrospotrebičoch si mali možnosť vyskúšať žiaci 5.A a 5.B. Žiaci už vedia, že staré baterky a drobné elektrospotrebiče, ktoré už nepotrebujú určite nebudú vyhadzovať do komunálneho odpadu. Umiestnia ich do špeciálnych boxov určených na elektroodpad. Tešíme sa, že aj u nás na škole máme takéto zberné nádoby.

          • 5.B v DXC Technology

          • DXC Technology je nadnárodná spoločnosť poskytujúca služby v oblasti IT. Žiaci z 5.B mohli zažiť deň v tejto IT firme. Naučili sa programovať hru MINECRAFT a zistili, ako rozobrať počítač a opäť ho poskladať. Spoločne sme dizajnovali digitálne modely a pomocou 3D tlačiarne sme ich vytlačili. V CHILL zóne sme počúvali o nástrahách internetu, ako sa chrániť pred kyberšikanou a vyskúšali sme, ako znie absolútne ticho v SILENT ROOM. 

            Bolo to skvelé zážitkové učenie.

          • Geografická olympiáda

          • Dňa 23.11.2022 sa uskutočnilo školské kolo Geografickej olympiády na našej škole. Súťažilo sa v troch kategóriách a celkovo sa zúčastnilo 97 žiakov a žiačok.

            Najúspešnejší žiaci z našej školy nás budú reprezentovať na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 31.3.2023. Srdečne gratulujeme a držíme palce.

            Lukáš Daniš a Miroslav Glasa z V.B, Natália Klinčákova z V.C, Karolína Soosová zo VI.C, Filip Majdiak zo VII.A, Tamara Osvaldová zo VII.B, Gregor Urban Potančok z VIII.C, Michaela Andraščíková a Marko Nojič z IX.B

          • Tréneri v škole

          • Naša škola je zapojená do projektu TRÉNERI V ŠKOLE. Od začiatku septembra až do mája sa u nás striedajú tréneri, ktorí deti zoznamujú s rôznymi športmi a s ich športovým náčiním. Hravou formou rozvíjajú u detí pohybové aktivity, gymnastiku, atletiku, či loptové hry. Priebeh vyučovacej hodiny zabezpečuje jedenkrát v týždni tréner v spolupráci s vyučujúcim.

            A čo na to deti? Tak to môžete vidieť na fotografiách:) Najlepšou hrou sú "MRKVIČKY!"

          • HO HO HÓÓÓ

          • Kúzelný SANTABUS prišiel k nám aj so svojou rozprávkovou posádkou. Farebné svetielka, hviezdna obloha, príjemná vianočná atmosféra v Santovej obývačke spríjemnila deň našim žiakom. Pozrite sa ako im rozjasnila očká! 

          • iBobor

          • Súťaž iBobor je informatická súťaž, ktorej sa zúčastňujú žiaci v rôznych krajinách. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Do tejto súťaže sa v tomto  školskom roku zapojili aj žiaci našej školy, ktorí súťažili v kategóriach Drobec, Bobrík, Benjamín a Kadet. Súťaž prebiehala od 7. do 11. novembra 2022. Naši žiaci dosiahli v súťaži veľmi pekné výsledky a mnohí sa stali úspešnými riešiteľmi. Medzi najlepších riešiteľov patria títo žiaci:

            Drobec (2. – 3. ročník):

            1. Katarína Mareková  (III.C)

            2.– 3. Ella Kapková (III.B )

                      Michaela Hulecová(III.C)

            Bobrík (4. – 5. ročník):

            1. Michaela Forró (V.C) 

            2.– 4. Natália Rubická (V.C) 

                      Matej Šulík (IV.A) 

                      Liana Čopáková (V.B) 

            Benjamín (6 – 7. ročník):

            1. Sára Jurášková  (VII.C) 

            2. Petra Toroková (VII.B) 

            Kadet (8. – 9. ročník):

            1.– 2. Veronika Čechová  (VIII.A) 

                      Natália Nováková (VIII.A) 

            3. Jerguš Kováč (VIII.A) 

          • Dejepisná olympiáda

          • Na našej škole sa aj tento rok uskutočnilo školské kolo Dejepisnej olympiády. Zúčastnení žiaci  opäť preukázali svoju šikovnosť a poznatky na vysokej úrovni. V školskom kole sa zúčastnilo na olympiáde 22 žiakov z toho 11 žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi. Úspešní riešitelia zvládli náročné úlohy z monotematického celku zameraného na vedu a techniku, regionálnych dejín i učiva príslušného ročníka. Úspešní riešitelia s najväčším počtom získaných bodov nás budú reprezentovať v okresnom kole: Leo Szmrecsányi, Daniel Meszároš, Tamara Osvaldová, Petra Töröková, Gregor Urban Potančok, Leonard Koyš, Laura Hanúsková, Matúš Makky. Úspešnými riešiteľmi boli tiež žiaci: Filip Tyleš, Tamara Šebeňová, Alexandra Pápayová.

            Prajeme im veľa úspechov a postup do ďalších kôl súťaže!

          • Krúžok Kúzelný háčik

          • Žiačky druhých ročníkov od októbra navštevujú krúžok pod názvom Kúzelný háčik. Na krúžku sme sa postupne začali učiť základné techniky háčkovania, nadobúdame postupne zručnosti a správne návyky pri práci s háčikom. Aj keď sme sa na začiatku trošku potrápili, ale pevnou vôľou, chuťou chcieť a hlavne trpezlivosťou sa nám podarili takéto kúzelné diela. Máme z nich obrovskú radosť.

          • VIII.C v celoslovenskej súťaži „Obchod budúcnosti“

          • Kolektív žiakov VIII.C triedy sa zapojil do celoslovenskej súťaže „Obchod budúcnosti“, ktorú organizuje spoločnosť Centire s. r. o. v spolupráci so Slovenskou alianciou moderného obchodu. Ponúkame ukážku nášho súťažného projektu s názvom „EkoVízia ôsmakov“.

          • Mikuláš

          • 6.12.MIKULÁŠ - tak sme sa dočkali! Prišlo k nám hneď niekoľko Mikulášov, čertíkov a anjelikov. Veríme, že si tento deň žiaci poriadne užili a splnia to, čo Mikulášovi sľúbili :)

          • Dizajnéri na informatike

          • V rámci formovania k budúcim povolaniam sa šiestaci na informatike venovali profesii „dizajnér“. Úlohou bolo navrhnúť pôdorys príbytku. Pri návrhoch využívali možnosti programu PowerPoint.

          • Welcome Day

          • Náš žiak, Branislav Nojič sa zúčastnil na Welcome Day - dni otvorených dverí na SOŠ technológií a remesiel,  Ivánska cesta 2. Zapojil sa tam do súťaže a umiestnil sa na 2. mieste. Zástupcovia SOŠ prišli osobne odovzdať ceny nášmu Brankovi. Veľmi sa im naša škola páčila a dúfajú, že aj v tomto šk.roku sa naši deviataci prihlásia na ich školu.