• Slnečná sústava

          • V triede 4.B sme dnes ukončili tému o vesmíre. V nadväznosti na zážitkové učenie a na vedomosti o vesmíre, mali deti vytvoriť projekty o slnečnej sústave. Projekty boli nápadité, tvorivé a skutočne si dali záležať. Formou projektu si takto deti utvrdili všetky získané vedomosti.

          • Nie je pleseň, ako pleseň

          • Keď nám splesnivie chlieb, či ovocie, nie je to pekný pohľad. Napadnuté potraviny plesňou obsahujú toxické látky, preto ich nekonzumujeme. Niektoré plesne však nazývame „ušľachtilé“ a všetci ich dobre poznáme. Ak máme radi syr Camembert, Encián, Brie pri ich výrobe pomohla pleseň Penicillium camemberi. Ak preferujeme Nivu, Gorgonzolu stretávame sa s plesňou Penicillium roequoforti. Plesne majú svoje miesto v potravinárskom, vinárenskom či farmaceutickom priemysle. So žiakmi ôsmeho ročníka, sme sa pozreli na pleseň trochu bližšie. Zistili sme, že pod mikroskopom je svet krásny.

          • Martin na bielom koni

          • 11.11. tento magický dátum je opradený rôznymi pranostikami a legendami. Aj v 1.D sme si v tento deň rozprávali o Martinovi, a hoci ani zďaleka nebolo zimné počasie a sneh, vyrobili sme si bielych koníkov pre radosť. Strihať a lepiť deti veľmi baví. Práca im išla od ruky. Pozrite sa sami. 

          • Zážitkové učenie s policajtmi- 2.C

          • Na hodine prvouky sme si predstavili, čo všetko obnáša práca policajta. Aby sme to mohli vidieť na vlastné oči, tak sme navštívili našich vrakunských policajtov. Porozprávali nám rôzne zaujímavosti o svojej práci a ukázali pomôcky a nástroje, ktoré pri práci používajú. Deti si ich mohli sami aj vyskúšať. Zároveň sme mali možnosť vyskúšať si sedieť v policajnom aute. Na záver sme od policajtov ako odmenu dostali smajlíkov a dopravné pexeso. Deťom sa návšteva policajtov veľmi páčila a viacerí z nich túžia po tom, aby sa aj oni nimi mohli v budúcnosti stať.

          • Turistický krúžok

          • V sobotu 5. 11. 2022 začali žiaci z Turistického krúžku pod vedením pani učiteliek Janky Kalinkovej a Moniky Paiserovej  výpravu do prírody. Prvá vychádzka smerovala na Kamzík a Železnú studničku.

            Fotky z našej výpravy si môžete pozrieť TU

          • Parťáci na výstave

          • Zmysel to má aj bez zmyslov je interaktívna výstava, ktorú naša škola mala zapožičanú od medzinárodného domu umenia pre deti - Bibiana. Parťáci sa výstavy zúčastnili spoločne, aby sa mohli lepšie navzájom spoznať a spoločne prekonávali rôzne prekážky v koži ľudí so znevýhodneniami. 

            Výstava bola rozdelená na úvodnú diskusiu o jednotlivých zmysloch, ich význame pre život a o tom, ako sa asi žije  ľuďom, ktorí majú rôzne znevýhodnenia. Výstava okrem porúch zraku, sluchu či hybnosti, upriamila pozornosť aj na mutizmus, Downov syndróm či autizmus

            Zistili sme, že viacerí z nás máme zrakové znevýhodnenie, poznáme veľa ľudí so sluchovým znevýhodnením, či narušenou hybnosťou. Deti si spomenuli na starých rodičov a hovorili sme o tom, ako sa zmysly nielen opotrebúvajú, čím všetkým si ich vedome či nevedome ničíme (hlasná hudba, krik, pozeranie na obrazovky, úrazy a pod.). Taktiež spolužiakom žiak so sluchovým znevýhodnením ukázal, ako funguje načúvací prístroj a kochleárny implantát

            V druhej časti výstavy si mohli žiačky a žiaci vyskúšať v praxi, aké je to plniť rôzne úlohy, no pritom nevidieť, nepočuť, nemôcť sa voľne pohybovať, či dokonca nerozprávať. Pre niektorých bolo práve toto najnáročnejšie, niektoré deti ostali potichu aj po výstave:-) 

            Starší žiaci pomáhali mladším nielen pri čítaní, ale aj pri pohybe, orientácii, stali sa navigátormi, pomocníkmi. Zistili, že neustále myslieť aj na potreby iného človeka, nezabúdať na všetky drobnosti, ktoré so znevýhodnením súvisia, je náročná úloha. Ochota venovať pozornosť druhému človeku a úprimný záujem pomôcť sú v spoločnosti neustále potrebnejšie.Veríme, že aj takéto spoločné zážitky podporia naše žiačky a žiakov v tom, aby sa z nich stali ľudia láskaví a nápomocní dospelí.

          • PIŠQWORKY

          • Dňa 4.11.2022 sa 4 tímy žiakov 2.stupňa zúčastnili na oblastnom kole súťaže Pišqworky. 

            VAMINA: Nina Kozmonová, Vanessa Žiačiková, Miška Andraščíková (9.B),

            BENGORO: Pavol Hajdu, Patrik Fučík, David Ádám (8.C),  

            BROKOLICE: Erik Kollár, Adam T. Danis, Andrej Bránik (8.C), 

            PROFESIONÁLI: Alex Meszároš, Karolína Siposová, Dávid Ješko (5.B). 

            Do krajského kola postúpil tím BENOGORO. Gratulujeme a držíme palce v krajskom kole. 

          • Cosmos Discovery

          • Dňa 3.11.2022 sa žiaci 4.A a 4.B triedy zúčastnili zážitkového učenia Cosmos Discovery v Bratislave. Keďže sa aktuálne na hodinách Prírodovedy učia o vesmíre, tak sa rozhodli navštíviť práve túto výstavu. Zážitok to veru bol, keďže videli rôzne makety raketoplánov, vesmírnych lodí, skafandrov kozmonautov, vesmírny záchod, jedlo, ktoré sa vo vesmíre konzumuje, dozvedeli sa veľa o histórii letov na mesiac a mnoho ďalšieho. Zaujímavosťou bolo, že deti mali počas výstavy sprievodcu priamo vo svojich telefónoch, čo ich viedlo k samostatnosti počas celej výstavy. Následne sme sa s deťmi porozprávali v škole o tom, čo mali možnosť vidieť a svoje vedomosti sme si utvrdili aj pomocou pracovných listov, či opätovným vypočutím zaujímavosti z výstavy.

          • Dary jesene aj v ŠKD

          • Na našej škole je tradícia spojená s jeseňou, ročným obdobím plným farieb. Výstavka detských prác je vždy zaujímavejšia a zaujímavejšia. Deti pri práci využívali veľmi veľa prírodných materiálov. Všetky oddelenia školského klubu sa zapojili s prácami detí do tejto úžasnej výstavky. Tvorili aj naši malí prváčikovia. V tomto prípade sa fantázií naozaj medze nekladú.

            Tak ako to už býva, leto sa nenávratne skončilo a po teplých slnečných dňoch sa hlási opäť jedeň. O tom ako sa dá spríjemniť jesenné obdobie, veľakrát plné dažďa, hmly a začinajúcej zimy sme si pripraviliaj so žiakmi druhého ročnika v školskom klube aktivitu z názvom Dary jesene. Deti sa s veľkým elánom a svojou pestrou fantáziou pustili do práce, pričom sme využívali hlavne prírodné materiály- gaštany z ktorých sme vyrábali rôzne zvieratká, ale aj postavičky . 

          • Hallowen v ŠKD

          • Pred jesennými prázdninami sme mali v školskom klube Hallowen párty. Veľkej párty predchádzali niekoľko dňové prípravy. Triedy sa premenili na strašidelné izby – triedy a deti si prípravu výzdoby spolu s pani vychovávateľkami užívali. Posledný deň pred jesennými prázdninami to celé vyvrcholilo. Popoludní po chodbách chodili strašidlá od výmyslu sveta. V oddeleniach sa súťažilo, tancovalo a maškrtilo.

            Bola vyhlásená súťaž o naj výzdobu triedy, kde víťaz získal sladkú tortu. Po torte sa len tak zaprášilo a neostal ani kúsok.

            1.miesto získalo 12.oddelenie

            2.miesto získalo 11.odelenie

            3.miesto získalo 13.oddelenie.

            Bolo ťažké vybrať víťaza, lebo každá trieda bolo iná a strašidelná. No posúďte sami...

          • HALLOWENSKE VYUČOVANIE

          • 26.10.2022 mali žiaci 2.A triedy netradičné strašidelné vyučovanie, resp. Halloweensky deň. Deti si do školy nepriniesli učebnice a zošity, ale halloweenske kostýmy a dobrú náladu. 

            V spolupráci s mamičkou našej Inky, pani Katkou Takáčovou sa nám podarilo zážitkovou formou deti oboznámiť so sviatkom " Všetkých svätých" a významom "Dušičiek". 

            Ďalšou zaujímavou aktivitou bola aplikačná úloha s názvom: "Ako sa nestať halloweenskym kostlivcom a byť zdravý!" Každé dieťa dostalo balíček, kde si našlo obrázky - puzzle kostlivca a vnútorných orgánov človeka, tiež obrázky vybraných potravín. Následne sme sa o jednotlivých častiach rozprávali, deti mali možnosť aj jednotlivé potraviny ochutnať a potom lepili obrázky podľa toho, ktorá potravina je pre zdravie jednotlivých orgánov prospešná. 

            Na záver si žiaci vyrobili strašidielka z prírodných materiálov, ktoré následne umiestnili do vyvýšených záhonov v predzáhradke pri svojej triede. 

          • Zážitková hodina s policajtmi

          • V rámci zážitkového vyučovania sa žiaci 2.E triedy zúčastnili dňa 26.10. návštevy Obvodného policajného zboru vo Vrakuni. Policajti nám najprv porozprávali o svojej práci, dozvedeli sme sa veľa užitočných informácií, porozprávali nám svoje príbehy a zážitky v oblasti bezpečnosti, ako sa zachovať v  rôznych situáciách pri ktorých voláme číslo 158. Mali sme možnosť vidieť a zároveň si vyskúšať vesty, štíty, putá a rôzne iné veci, ktoré používajú pri svojej práci. Zároveň nám ukázali a predviedli aj svoje služobné vozidlá, do ktorých sme mohli aj nahliadnuť. Prekvapením pre nás bolo na záver milé prekvapenie v podobe príveskov a pexesa, za čo im ďakujeme. 

          • Dary jesene

          • V dňoch 24.10 - 26.10.2022 sa uskutočnila na našej škole výstava "Dary jesene". Všetky výrobky boli originálne a vyrobené s veľkou šikovnosťou a zručnosťou, preto bolo veľmi ťažké vybrať najkrajšie. Udelili sme veľa ocenení a všetkým zúčastneným sa ušla aj sladká odmena.

            Za ocenenia pre našich žiakov týmto ďakujeme Rodičovskému združeniu ŽELEZNIČKA!

            Ešte raz ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili. 

          • Informatika

          • Siedmaci si hodinu Informatiky prepojili s farebným umením známeho umelca Andyho Warhola. V programe „Skicár“ vytvárali vlastné dielka. Práci v kresliacom programe predchádzalo oboznámenie sa s rôznymi typmi formátov uloženia digitálnych obrázkov. Žiaci si overili, že jednotlivé grafické formáty majú svoje výhody a nevýhody, či už v otázke veľkosti obrázkov, alebo kvality ich zobrazenia.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Nápaditosť, tvorivosť, kreativita, ale aj odvaha sprevádzali žiakov 8. a 9. ročníka  v rámci školského kola olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, keďže súčasťou olympiády nebol iba test,  ale aj transformácia textu a rečnícky prejav pred porotou, na ktorý sa v krátkom čase počas olympiády museli žiaci pripraviť. Ocitli sa tak mimo svojej komfortnej zóny, za čo im patrí obrovská poklona. Verím, že túto skúsenosť využije každý jeden z nich v budúcnosti vo svoj prospech. Súťažiaci sa snažili podať zo seba maximum.  Zo 16 súťažiacich sa stali úspešnými riešiteľmi 8 žiaci (tí, ktorí dosiahli z celkového počtu 55 minimálne 40 bodov): Vasiliy Lipitskiy (9.C), Michaela Andraščíková (9.B), Linda Randzíková (9.A), Matúš Makky (9.A), Tomáš Bebják (8.B), Albert Schwartz (8.A), Petra Pasternáková (8.A), Leonard Koyš (8.A). Do okresného kola postupuje víťaz školského kola: Leonard Koyš (8.A).

            Umiestnenie:

            1. miesto: Leonard Koyš (8.A)
            2. miesto: Tomáš Bebják (8.B)
            3. miesto: Michaela Andraščíková (9.B) a Albert Schwartz (8.A)

            Srdečne gratulujeme a prajeme veľa tvorivej energie!

          • Deň jablka na chémii

          • Deň jablka sme si počas hodín chémie pripomenuli zaradením tematických praktických aktivít. V jednej z úloh sme overovali „farebné schopnosti“ prírodného indikátora - výluhu z červenej kapusty. Banky s roztokmi sme aranžovali do tvaru jabĺk. V ďalšej aktivite sme dokazovali prítomnosť vody v jablku. Žiaci si v tejto úlohe preverili svoje zručnosti v laboratórnych technikách zahrievanie a váženie. Obe praktické úlohy zvládli žiaci výborne.