• Šaliansky Maťko

          • 13.12.2018 sa uskutočnilo v našej škole školské kolo v prednese slovenských povestí – Šaliansky Maťko. Súťažilo sa v troch kategóriách a recitátori oduševnene predniesli svoje povesti. Odborná porota na záver vyhlásila najlepších recitátorov.

            I.kategória           1. miesto : Toroková Petra            -  III.D

                                          2. miesto : Tomy Marek Pružina   - III.D

                                          3. miesto :  Sliacka Simona            -  II.A

            II. kategória        1. miesto: Slováková Lenka           -  V.C

                                         2. miesto: Galovičová Nataša       -   V.C

                                         3. miesto: Frajt Kristián                 -  IV.B

            III. kategória      1. miesto: Valachová Terézia        -  VII.B

                                        2. miesto: Blažencová Barbora     -  VII.B

                                        3. miesto: Podhorová Lilly             -  VI.B

            Víťazom blahoželáme a želáme veľa úspechov v okresnom kole.                                                                                                                         Mgr.H.Sroková

          • Športové súťaže

          • Minulý týždeň bol pre našich žiakov maximálne nabitý športovými súťažami. V priebehu týždňa sme stihli absolvovať okresné kolo v basketbale žiakov, následne sme pokračovali turnajom v minihádzanej pre našich najmenších a naše účinkovanie sme zakončili obvodným kolom v stolnom tenise žiačok a žiakov na našej domácej pôde. V basketbale  sa nám síce veľmi nedarilo, keď sme zo skupiny nepostúpili do ďalších bojov o postup na krajské kolo, no chlapci bojovali až do samotného konca. Následne na to, v stredu 28. 11. sa uskutočnil už tradičný turnaj v minihádzanej pre prvý stupeň ZŠ, kde naši štvrtáci obsadili celkové 8.miesto. Lepšie výsledky sme dosiahli v stolnom tenise žiakov a žiačok v stredu 28. 11, a štvrtok  29. 11., keď naše dievčatá obsadili 2.miesto a chlapci 3.miesto v obvodnom kole. Mgr. Gabriel Uňatinský.

          • HELPMARKET 

          •   Vážení rodičia, dňa 18. 12. 2018 sa v rámci Vianočných trhov uskutoční charitatívny HELPMARKET.

            Obraciame sa na Vás s prosbou o poskytnutie predajného tovaru a vecí, ktoré by ľudí potešili pod vianočným stromčekom, t.j.:

            - kozmetika (šampón, sprchový gél, mydlo, parfum, pracie prostriedky, jar,...)

            - potraviny (cestoviny, ryža, konzervy,...)

            - potreby do domácnosti (hrnčeky, taniere, utierky, varešky,...)

            - knihy, CD, DVD, platne, obrazy, spoločenské hry, hračky (nie plyšáky)

            - potreby pre domácich kutilov

            Všetko by malo byť nepoužité a nepoškodené. Kozmetika a potraviny musia mať aktuálnu dobu trvanlivosti.

            Tovar môžu nosiť deti do svojich tried, / maximálne 1-2 veci na dieťa / kde si ho vyzdvihnú členovia detského parlamentu. Zbierka potrvá od 30.11. do 17.12. 2018. Výťažok z HELPMARKETU bude venovaný deťom, spolužiakom a rodinám v núdzi.

            Mgr. Radovan Obický, Mgr. Katarína Štofančíkova a detský parlament Vám ďakujú.

          • Olympiáda z nemeckého jazyka

          • Dňa 30. 11. sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády z nemeckého jazyka.  Do obvodného kola postupuje Timea z 9.A a Sára z 8.B. Gratulujeme. 
            Mgr. Radovan Obický, Mgr. Miroslava Krchlíková

          • Hodina deťom.

          • Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do verejnej zbierky Hodina deťom. Vďaka vám sa nám podarilo vyzbierať krásnych 459, 25 eur a poslať ich do tejto nadácie. 
            Mgr. Radovan Obický a detský parlament

          • Úteky z tábora smrti.

          • Dňa 8.11.2018 sme sa so žiakmi 9. ročníka zúčastnili na vzdelávacom programe „Úteky z tábora smrti“ v pracovnom tábore v Seredi. Žiaci mali možnosť oboznámiť sa s témou prostredníctvom rozprávania pamätníkov, ale najmä bezprostredne vnímať kúsok našej histórie. Dúfame, že si žiaci odniesli správny odkaz a nové podnety na rozmýšľanie. 

          • Upozornenie

          • Ospravedlňujeme sa, ale z technických príčin a dôvodu školenia učiteľov sa pondelok a utorok neuskutoční krúžok šatky a v pondelok sa neuskutoční Klub učenia hrou. Ďakujeme za pochopenie.

          • prváci v mestečku povolaní

          • V dňoch 8. - 9. 11. 2018 sa žiaci prvých ročníkov zúčastnili exkurzie v BoryMall – Mestečko povolaní. V „mestečku“ nás čakali animátori, ktorí previedli deti po samostatných domčekoch, v ktorých sa deti na chvíľu stali predavačmi, poštármi, lekármi, smetiarmi, kameramanmi z TV JOJ...Vyskúšali si jednotlivé povolania, objavili ich význam pre každodenný život a tak nahliadli do sveta „dospelákov.“

          • oznam ŠKD korčuľovanie

          • Neuskutočnená hodina korčuľovania dňa 7.11.2018 z dôvodu poruchy autobusu bude nahradená predĺžením troch najbližších hodín o 15 minút. 
            Ďakujeme za pochopenie

          • Hodina deťom

          • Dňa 9.11. 2018 sa na našej škole uskutoční verejná zbierka na pomoc deťom v ťažkých životných situáciach. Detský parlament bude chodiť po škole s krabičkami, do ktorých môžete prispieť akoukoľvek sumou, a tým tak pomôcť deťom, ktoré to najviac potrebujú.
            Ďakujeme. Baví nás pomáhať. 
            Mgr. Radovan Obický a detský parlament

          • Rodičovský workshop, rešpektujúca výchova a stanovenie hraníc.

          • Milí rodičia!
            Vďaka podpore Bratislavského samosprávneho kraja pokračujeme v sérii rodičovských workshopov. 
            Pozývame vás na stretnutie pri čaji a občerstvení, na ktorom sa budeme venovať predovšetkým otázkam výchovy, dôslednosti a ovládania sa. Pokúsime sa obsiahnuť základné ciele správania detí, výchovné štýly rodičov a ich vplyv na vývin detí.
            Ak máte záujem dozvedieť sa na tému rešpektujúca výchova viac, pošlite prihlasovací email so svojím menom a telefónnym číslom na adresu katarina.dobrovodska@zszelba.sk
            Tešíme sa na vás už v utorok cca o 16.00!

            Zuzana Brunclíková, Katarína Dobrovodská

          • HALLOWEEN

          • Dňa 26.10 sa v našej škole prebudili strašidlá, čarodejnice, duchovia a iné monštrá zo 7.B triedy. Chodili po celej škole strašiť a roznášať cukríky. Nech žije Halloween!
            Mgr. Radovan Obický a 7.B

          • Víkend so švihadlom

          • Tento víkend 27.-28.10.2018 máme pre vás pripravený jedinečný workshop o skákaní, kde sa deti naučia veľa nových trikov a môžu aj na vlastné oči vidieť skákať ozajstné hviezdy. Prídu školitelia aj zo zahraničia, takže by som naozaj veľmi odporučila tento workshop pre vaše deti, ktoré práve so skákaním začali, alebo sa rozhodujú či začnú.Samozrejme aj rodičia sú vítaní a môžete si to prísť vyskúšať.

            Poplatok je 15 € / dieťa za 2 dni.

            Deťom treba zbaliť jedlo a pitie. 

            Začiatok od 9.00 hod do cca 17.00 hod.

            Obedná prestávka bude od 12.30 do 14.00 hod , takže deti , ktoré bývajú v okolí školy sa môžu ísť domov naobedovať.Počas celého dňa budú prebiehať rôzne aktivity pre deti nie len skákanie , ale gymnastika, rôzne hry a deti strávia príjemný víkend s úžasnými lektormi .

          • Imatrikulácia prvákov

          • Pozývame rodičov na imatrikuláciu prvákov dňa 24.10.2018.
            1.A,1.C po prvej vyučovacej hodine a 1.B, 1.D po druhej vyučovacej hodine.
            Slávnosť sa uskutoční v jedálni.

          • Jeseň plná športových aktivít

          • Športové súťaže nás neminuli ani tento týždeň a našu úspešnú cestu sme začali v utorok 16. 10. na domácej pôde, keď sa u nás organizoval tradičný malý futbal mladších žiakov - školský pohár slovenskej sporiteľne. V štvorčlennej skupine si naši piataci a šiestaci postupne zmerali sily proti družstvám zo ZŠ Podzáhradná, Gymnázium Hronská a ZŠ Žitavská. Kým s prvou menovanou školou naši žiaci "len" remizovali, vo zvyšných zápasoch už dokázali jasne zvíťaziť a zabezpečili si tak prvé miesto v skupine, ktoré zaručuje postup do ďalších bojov. Zúčastneným školám ďakujeme za skvelú športovú atmosféru a tešíme sa na ďalšie zápasy, ktoré nás ešte čakajú. Mgr. Gabriel Uňatinský.

            O deň neskôr v stredu 17.10. sa dostali k slovu aj naši minihádzanári, keď sa predstavili na 1.ročníku Minihandballmanii, ktorú organizovala ZŠ Bieloruská. Naša škola štartovala v dvoch vekových kategóriách 3.- 4.ročník a 5.-6.ročník. Kým naši starší žiaci obsadili bohužiaľ predposledné 7. miesto, o to viac sa darilo mladším žiakom, ktorí sa pri druhom štarte na minihádzanárskej súťaži umiestnili na perfektom 2.mieste. Nad naše sily boli len žiaci zo ZŠ Mierová, ktorým sme napokon podľahli až vo finále. Veľkú radosť nám spravil Patrik Fučík zo 4.C triedy, ktorý bol vyhlásený za najlepšieho hráča turnaja v tejto vekovej kategórii. Obom družstvám patrí veľká vďaka a  Patrikovi gratulujeme k jeho individuálnemu oceneniu.
            Mgr. Gabriel Uňatinský.

             

          • Výzva pre 7-9.ročník

          • VÝZVA!  Trúfaš si prežiť 24 hodín bez mobilu?                               

            CHCEŠ

            • cestovať,  spoznať oblasť, ktorú si s kamarátmi vyberieš?
            • spoznať svoje silné a slabé stránky?
            •  sa naučiť splupracovať v skupine?
            •  sa zdokonaliť v plánovaní, hospodárení s peniazmi, prežití bez mobilu?
            •  zistiť, ako málo stačí, aby si niekomu zlepšil deň?
            •  pcítiť zodpovednosť za svoje rozhodnutia?
            •  svoje jedinečné zážitky zdieľať a obohatiť tak ostatných o cenné poznatky?

             

            Ak si zaškrtol všetky body, pokračuj v čítaní a prihlás sa. Postup je nasledovný:

            1. Nájdeš si troch – štyroch kamarátov, s ktorými budeš v tíme.
            2. Prihlásiš sa (vyplnenú prihlášku podpísanú rodičom odovzdáš p. uč. Obickému ako vedúcemu Detského parlamentu, alebo K. Dobrovodskej ako autorke projektu)
            3. Váš tím bude mať prideleného mentora z pedagogického zboru, ktorý Výzvu absolvuje s vami, bude vás sprevádzať prípravami na cestu, ako aj cestou samotnou. Mentor bude mať počas celého priebehu pri sebe mobil, využijete ho na dokumentáciu priebehu a v prípade núdze.
            4. Mentor vás v období 22. – 26.10.2018 informuje o výške rozpočtu pre váš tím.
            5. V období od 11. – 15.11. sa budete stretávať s mentorom, komunikovať s ním a ostatnými členmi skupiny. Na základe rozpočtu v skupine si zvolíte cieľ – miesto, kam pôjdete, ako aj prosociálny cieľ (ako tam pomôžete, komu budete prospešní, prípadne akú reportáž spracujete). Taktiež si spravíte podrobný plán a ideálne aj plán BJ (nezabudnite na spôsob dopravy, ubytovania, stravovania atď).
            6.  Vo štvrtok 15.11. sa vydáte na cestu. Musíte opustiť Bratislavu aspoň na 24 hodín. Mentor vám dá k dispozícii darčekové predmety pre ľudí, ktorým budete pomáhať. Dostanete aj „účtovnú knihu“, kde si budete viesť „účtovníctvo“ a odkladať doklady o úhrade. Bez nich nebudú vaše náklady uhradené z projektu.
            7. Do stredy 12.12. sa ešte spoločne všetky skupiny stretnete spoločne s mentormi a budete spracovávať reportáž, prezentáciu o vašej ceste. Dostanete vodiace otázky pre spracovanie prezentácie.
            8. Dňa 12.12.2018 bude slávnostné prezentovanie vašich zážitkov a skúseností v kultúrnom dome 221. Spoločne vyberieme aj občerstvenie pre hostí a prezentujúcich, aby si každý našiel to, čo má rád.

             

            Ak si trúfaš, vyplň prihlášku:

            Prihlasujem svojho syna/dcéru ....................................................................., žiaka/žiačku .....................triedy ZŠ Železničná na poznávaciu aktivitu s názvom Výzva v termíne od 15.11. 2018 – 16.11.2018.

            Podpis rodiča:........................................................................................................................

            Ja, ......................................................................., žiak/žiačka ..................triedy na ZŠ Železničná sa prihlasujem na cestu s názvom Výzva v termíne od  15.11. 2018 – 16.11. .2018. V tíme by som chcel/byť s:

            • ......................................................................................
            • .....................................................................................
            • ...................................................................................
            • ......................................................................................
          • Workshop pre rodičov

          • Milí rodičia!

            Vďaka podpore Bratislavskeho samospravneho kraja  sme  pre vás pripravili sériu stretnutí zameraných na výchovné a vzdelávacie témy. Začíname už tento pondelok od 16.00! Téma stretnutia je:

            Príprava na školu / príprava do školy

            Ak máte záujem sa zúčastniť, prosím, prihlaste sa uvedenim mena a telefonneho cisla na adrese:

            katarina.dobrovodska@zszelba.sk

            Dozviete sa ako dlho sa s deťmi učiť, ako nájsť systém prípravy na školu, aké funkcie deti zapájajú pri písaní, čítaní, počítaní. Spoznáte hry a cvičenia na rozvoj grafomotoriky, nácvik čítania a písania. 

            Workshop bude prebiehať v priestoroch školy na prvom poschodí pod vedením školskej psychologičky Zuzany Brunclíkovej a špeciálnej pedagogičky Kataríny Dobrovodskej.

            A ako bonus: bude k dispozícii aj káva, čaj a občerstvenie!

            Workshopy môžeme pravidelne realizovať aj vďaka podpore z Bratislavského samosprávneho kraja.

          • Klub učenia hrou

          • Milí rodičia!

            Vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu realizujeme v čase od 

            14.00 – 16.00 hod. stretnutia s názvom Klub učenia hrou

            Tu majú žiaci prvého aj druhého stupňa možnosť naučiť sa efektívne stratégie 

            učenia, použiť ich a taktiež sa pripraviť na vyučovanie. 

            V tomto Klube je k dispozícii školský špeciálny pedagóg a asistent učiteľa. 

            Učenie zvyčajne prebieha v menších skupinkách medzi 14.00 – 15.00 hod. a 

            následne sa venujeme rozvoju komunikačných a sociálnych zručností 

            (spoločenské hry, tvorivá činnosť, pohybové hry).

            Ak máte záujem, aby vaše dieťa navštevovalo tento klub, vyplnenú prihlášku pošlite na adresu:

            katarina.dobrovodska@zszelba.sk 

            Mám záujem, aby môj syn/moja dcéra ..............................................................

            navštevoval/a Klub učenia hrou v tieto dni : ...........................................................

            V čase:...................................................................................................................

            Kontakt:.......................................................................................

            Meno zákonného zástupcu:........................................................................