• TýžDEŇ komplimentov

          • Kedy ste naposledy dostali alebo dali niekomu kompliment? Ako sa pri tom cítite? 24.1. je Medzinárodný deň komplimentov a v našej škole sme si počas celého minulého týždňa rozdávali komplimenty.

            V niektorých triedach sa učitelia venovali aktivitám zameraným na podporu a skvalitnenie priateľstiev a vzťahov medzi žiakmi. Všetci sme sa usilovali všímať si a oceniť dobré vlastnosti na druhých. Komplimenty dvíhajú sebavedomie, fungujú na zlepšenie nálady, nič nestoja a vie ich každý dať. V diskusiách sme zistili, že niektoré  deti majú ťažkosti komplimenty prijať, uveriť im. 

            Parťáci a parťáčky zo 4.A a 4.B prišli pochváliť parťákov a parťáčky z 1.A a 1.B, taktiež 9.A veľmi potešila milými slovami žiakov a žiačky 5.A.

            Nezabúdajte deti povzbudzovať, vždy povedať niečo pekné, ste predsa ich vesmír :)

          • DEVÍNSKA KOBYLA

          • Aj v tomto zimnom období má príroda mnoho rozmerov a scenérií a my sme sa vydali s našimi turistami vychutnávať dary zimy. Na Devínskej Kobyle nás privítala krajina zahalená do bielej periny. Prekonali sme zopár výškových metrov a objavila sa pred nami vyhliadková veža v netradičnom tvare. Cesta bola náročná, ale za tú vežu a výhľad to určite stálo.

          • Príprava a dôkaz kyslíka

          • Ďalší z chemických prvkov, ktorý ôsmaci na hodinách chémie spoznávali bol kyslík. Žiaci výborne zvládli jeho praktickú prípravu i dôkaz. Súčasťou efektného demonštračného pokusu bolo zopakovanie si pojmov katalyzátor, oddeľovacia metóda, horenie.

          • Šaliansky Maťko- okresné kolo

          • 26.1.2023 sa naše žiačky zúčastnili okresného kola súťaže Šaliansky Maťko. Reprezentovali nás Grétka Kurucová (5.A), Karolínka Soosová (6.C) a Timea Porubská (2.E). Napriek tomu, že sme si nepriniesli ocenenie, dievčatá sa v konkurencii nenechali zahanbiť a predviedli krásne výkony. Prajeme veľa šťastia v ďalších recitačných súťažiach!

          • Pozvánka

          • V predaji zostáva už len pár posledných lístkov. Neváhajte si ich zakúpiť čo najskôr na sekretariáte školy. 

            Tešíme sa na Vás!

          • Rovesnícke vzdelávanie parťákov pokračuje

          • Tentokrát si žiaci 9.C pripravili aktivitky pre 5.C na tému elektroodpad. Deti sa veru potrápili s rôznymi príkladmi, tajničkami, skladačkami, z ktorých sa dozvedeli množstvo zaujímavostí. Čakalo ich aj ručne vyrábané pexeso.  Atmosféra na hodine bola veľmi príjemná. 

          • Literárna súťaž – skvelá správa!

          • Miestna knižnica Vrakuňa vyhlásila literárnu súťaž na tému: Empatia, láskavosť, trpezlivosť, tolerancia; do ktorej sa zapojili aj žiaci zo ZŠ Železničná. V rámci celkových 70 zapojených súťažiacich zo Slovenska obsadila naša žiačka Vanesska Krchňáková z 9.A krásne 3. miesto. Žiak Leonard Koyš upútal svojou poviedkou natoľko, že v kategórii žiaci súťaž vyhral a obsadil nádherné 1. miesto.

            Veľmi sa tešíme z úspechu našich žiakov.

          • Medzinárodná súťaž PREZENTIÁDA

          • Prezentiáda je súťaž pre žiakov 2. stupňa ZŠ zameraná na prezentačné schopnosti. Ak sa chceš do nej zapojiť, vytvor so svojimi kamarátmi tím s 2-3 členmi a vytvorte krátku prezentáciu na jednu z ponúkaných tém:

            1. Bolo nebolo

            2. 1+1

            S hotovou prezentáciou sa môžete prihlasovať do 14. 2.

            Školské kolo bude 15. 2. a z neho postúpia tímy do nominačného kola a neskôr do krajského kola. Ak vyhráte krajské kolo, odmenou vám bude 3-dňový výlet do Prahy. Tam svoje schopnosti predvediete na Grandfinále (Newton University Praha).

            Viac info ti poskytne p. učiteľka Klementovičová a p. učiteľ Obický.

          • Divadelné predstavenie v ŠKD

          • Dňa 26.1.2023 o 14:00 hod. sa uskutoční v ŠKD divadelné predstavenie pre 1. a 2. ročníky. Prosíme rodičov o zhovievavosť pri vyzdvihovaní detí z ŠKD pred, alebo až následne po skončení divadielka.

            Predstavenie o malom chlapčiatku, čo sa hneď ako skotúľal, myslel si, že je princom, ktorému všetky priania treba splniť.“ Jedného dňa sa narodil Miláčik. Ako ho rodičia ľúbili, tak sa o neho starali. Ako rástol, rástli aj jeho nároky, no nerástla jeho snaha na sebe pracovať!  

            Malé chlapčiatko – princiatko má milujúcu maminku a tatinka. Všetko na svete by mu zo samej lásky dali. Rastie, rastie, aj odvaha mu rastie, aj lenivosť, aj ego…rastú rýchlo! Ako to aj v ľudových rozprávkach býva, vyberie sa aj on na skusy, že to aj on skúsi. Dostane sa do „zázračného“ lesa. Stretne sa s „nadprirodzenými bytosťami“ a pomocou podlých skratiek sa snaží vychutnávať si život.

          • Spolupráca s RR Železnička

          • Vďaka úzkej spolupráci s RR Železnička sa nám úspešne darí organizovať rôzne podujatia. Rada rodičov Železnička v kalendárnom roku 2022 finančne podporila tieto aktivity:

            - Báseň roka v nemeckom jazyku

            - Crossfitové ihrisko

            - Vianočné trhy

            - Filmový večer

            - Edukatívne predstavenie VEĎ

            - Nábytok do novozrekonštruovaných tried

            - Komparo testovanie

            - Mobilné planetárium

            - Marec mesiac knihy (ceny do školských súťaží)

            - English star (štartovné)

            - Pikopretek (štartovné)

            - Deň rodiny

            - Naše mesto (dokúpenie potrebných pracovných nástrojov)

            - Príspevok na šk. výlet (výhra v celoročnej súťaži)

            - Farebná stopa

            - Poukážky na nákup kníh (ocenení pochvalou riaditeľky školy)

            - Vyzdvihovací systém Bellhop (1 čip pre každého žiaka zdrama)

            - Imatrikulácia prvákov (darčeky)

            - Súťaž EXPERT (štartovné)

            - Prístup do virtuálnej knižnice

            - Dary jesene (príspevok na ocenenia)

            Touto cestou Rade rodičov ďakujeme!

            Finančné prostriedky sú prípsevky, ktoré Rada rodičov získava od rodičov žiakov našej školy.

            Podrobnejšie informácie o fungovaní Rady rodičov Železnička a informácie k úhrade príspevku na aktuálny školský rok 2022/2023 nájdete na tomto linku: kliknúť sem

          • Zippyho kamaráti

          • V našej škole sa tomuto programu venuje aj kolektív žiakov 2.A triedy.

            Úlohy programu:

            - rozvíja sociálne zručnosti u detí primárneho vzdelávania

            - učí deti lepšie chápať a vyjadrovať svoje emócie

            - učí deti zvládať záťažové situácie

            - učí deti ako majú vychádzať s rovesníkmi, súrodencami, rodičmi a ostatnými ľuďmi

            - podporuje u detí schopnosť spolupráce, solidarity, súcitu, tolerancie i empatie voči potrebám druhých i sebe samému

            - pomáha eliminovať agresívne správanie u detí formou hier

          • Galéria moderného umenia

          • Žiaci 7.B a 6.A sa zúčastnili zážitkového učenia v galérii moderného umenia v Čuňove. Priviezli si krásne dojmy zo zaujímavého prostredia a námety na maľovanie na výtvarnú výchovu. Expozíciu si pozreli v interiéri, aj vonku. Okrem toho si pozreli i časť vodného diela na Dunaji. 

          • VYHRALI SME

          • Miška Andraščíková (9.B) vyhrala 2. miesto v kategórií 1B na okresnom kole olympiády z nemeckého jazyka. Porazila žiakov z gymnázií a bilingválnych škôl.

            Gratulujeme k skvelému výkonu a držíme palce na krajskom kole.

          • Matematický klokan

          • Milí rodičia! Dňa 27. marca 2023 prebehne na Slovensku už 25. ročník najväčšej žiackej súťaže na svete Matematický klokan. Dovoľte Vášmu dieťaťu byť spolu s miliónmi žiakov z celého sveta pri tom. Prihláste ho do súťaže priamo v našej škole u pani učiteľky Dömötörovej do 17. februára 2023. Stačí priniesť štartovné 5€ a zahlásiť meno a triedu. Prvostupniari budú súťažiť v papierovej podobe, druhostupniari môžu vyplniť test online v škole. Môžete svoje deti prihlásiť aj individuálnou prihláškou a uhradením štartovného priamo na účet Talentídy. Prihlášku nájdete na stránke www.matematickyklokan.sk 

            Každý súťažiaci dostane diplom. 20% najúspešnejších dostane diplom úspešného riešiteľa, ostatní dostanú účastnícky diplom. Okrem diplomov dostanú súťažiaci malý darček, 10% najúspešnejších dostane vecnú cenu a 5 výhercovia aj mobilný telefón. Poďme teda do toho! Čakajú vás zaujímavé súťažné úlohy. 

          • HUDOBNÁ CESTA OKOLO SVETA

          • V stredu 11. januára žiaci z 1.A a 1.B strávili čas na hudobnom workshope. Počas putovania po svetových kontinentoch sa žiaci zoznámili s netradičnými hudobnými nástrojmi ako: ŠAMANSKÉ BUBNY, KALIMBA, TIBETSKÉ MISY, SITAR, FUJARA. Sprievodcom im bol pán Zdeněk HLADÍK, ktorý študoval a učil v Indii, Európe, ale aj v ďalekej Austrálii. Ďakujeme.

          • Školský ples

          • Vážení rodičia a priatelia školy ZŠ Železničná!

            Srdečne Vás pozývame na "Školský ples 2023", ktorý sa uskutoční dňa 10.2.2023.

            Túto tradíciu sa nám opäť podarilo obnoviť po dvoch rokoch. Zabaviť sa môžete v príjemnej spoločnosti hudobnej skupiny "Be Happy", ale aj v spoločnosti Vašich priateľov, ktorých môžete pozvať tiež.

            Lístky si zakúpite osobne, v hotovosti na sekretariáte školy.

            Tešíme sa na Vás!

          • Za zdravší život

          • Naša škola sa snaží stále kráčať cestou "zdravej školy". Preto sa snažíme vyčleňovať stále viac miest pre žiakov, ktoré by slúžili na ich aktívny športový rozvoj. Aj hodiny telesnej výchovy vieme žiakom obzvláštniť rôznymi inými prvkami, ako napr. doteraz lezeckou stenou, trénermi v škole, či interaktívnou podlahou, kde sa vedia aktívne zahrať akýkoľvek šport. Rozhodli sme sa pridať ďalšie takéto miesto pre aktívny šport a to workoutovú preliezačku, resp. vytvorili sme v našom areáli tzv. crossfitové ihrisko pre žiakov.

            Veríme, že aj táto novinka prispeje k atívnemu športu u našich žiakov a bude to príjemné spestrenie nielen hodín telesnej výchovy, ale aj ich poobedného trávenia voľného času športom.

            Tento projekt finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj – najlepšie miesto pre život, vďaka ktorému sme získali dotáciu na workoutovú preliezačku vo výške 2 000 €.

            Vďaka patrí aj Rade rodičov Železnička, ktorá taktiež poskytla finančné prostriedky na dofinancovanie workoutovej preliezačky.

            V neposlednom rade naša vďaka patrí aj Mestskej časti Vrakuňa a starostovi JUDr. Ing. Martinovi Kurucovi, vďaka ktorým sa nám podarilo vybudovať k ihrisku aj dopadovú plochu.